Fot. 123RF
Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać autentycznego charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który rośnie w naszych ogródkach, jednak ich smak zdecydowanie się różni. Fenkuł ma nieco delikatniejszy, anyżkowy aromat, przypominający nieco cukierki, które swego czasu były bardzo popularne w naszym kraju.
Jak na nasze zdrowie wpływa koper włoski?
W fenkułach znajdziemy wiele witamin oraz składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Przede wszystkim, jest to doskonałe źródło witaminy C - już jedna, średniej wielkości bulwa, w całości pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Ponadto, koper włoski zawiera w sobie całkiem sporo przeciwutleniaczy, które nie dość że spowalniają procesy starzenia się komórek, to jeszcze zwalczają szkodliwe wolne rodniki. Jeśli dodamy, iż w fenkułach znajdziemy także potas, witaminy z grupy B, kwas foliowy i wapń, chyba rozwiejemy wszelkie wątpliwości co do tego, czy powinniśmy spożywać to warzywo.
Jednak w jaki sposób tak bogaty skład, przekłada się na nasze zdrowie? Za sprawą witaminy C, wzmacnia on naszą odporność i pozwala ustrzec się przed przeziębieniem i infekcjami. Ponadto, dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym, ma on także właściwości napotne i przeciwkaszlowe. Nic więc dziwnego, iż jest częstym składnikiem wielu leków i syropów.
Koper włoski będzie również pomocny w przypadku różnego rodzaju problemów żołądkowych. Dzięki błonnikowi, przyśpieszymy i usprawnimy nasz metabolizm. Napary i herbatki z fenkuła sprawdzą się również w przypadku wzdęć, nudności oraz różnego rodzaju bólów brzucha. Poleca się je również jako skuteczny środek na niemowlęce kolki. Warto również wiedzieć, że fenkuł bardzo pozytywnie wpływa na nasze nerki - m.in. zapobiega powstawaniu kameni nerkowych.
Za włączenie kopru włoskiego do diety z pewnością podziękuje nam również nasze serce, gdyż substancje odżywcze zawarte w fenkułach obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru. Ponadto, wzmacniają naczynia krwionośne oraz zapobiegają odkładaniu się w nich tłuszczu. Aby zabezpieczyć się przed tego typu problemami, najlepiej jest spożywać go na surowo.
Koper włoski powinny docenić szczególnie kobiety przechodzące menopauzę. Warzywo to dostarczy im dawkę fitoestrogenów, czyli substancji, która działa podobnie do kobiecych hormonów. Dzięki nim, zdecydowanie łatwiej poradzimy sobie z huśtawkami nastrojów oraz innymi, typowymi dla tego okresu, dolegliwościami.
Koper włoski w kuchni
Fenkuły możemy przygotowywać na wiele sposobów, a jedynym ograniczeniem w tej kwestii jest nasza wyobraźnia. Doskonale smakują podane na surowo, jednak warto je również ugotować, zgrillować lub podsmażyć. Będą doskonałym dodatkiem do sałatek lub zup.
Nie wiesz co przygotować z kopru włoskiego? Wypróbuj przepisy naszych użytkowników!
Aby zobaczyć przepis, kliknij w wybrane zdjęcie.