Fot. 123RF/Picsel
Polskiej kuchni nie da się nie kochać! Schabowy, bigos, zasmażana kapusta, pierogi - na samą myśl ślinka cieknie!
Też uwielbiasz polskie, kulinarne klasyki, tak jak my? I też pewnie zdajesz sobie sprawę, że te dania to prawdziwe bomby kaloryczne. Mamy jednak dobrą wiadomość - każdą polską potrawę można odchudzić.
Myślisz, że fit placek czy fit schabowy nie będą smakować tak jak oryginały? Nic bardziej mylnego! Sprawdź nasze porady.

Ile kalorii mają polskie dania?
Nie da się ukryć, że nasze ulubione polskie obiady mają mnóstwo kalorii. Klasyczne, rodzime danie, czyli schabowy z ziemniakami, zasmażką i surówką z kiszonej kapusty to (w zależności od wielkości porcji) nawet 800 kalorii. A gdy dorzucimy do tego jeszcze talerz pomidorowej, ogórkowej czy barszczu ze śmietaną to robi nam się około tysiąca. A gdzie jeszcze deser? I nie chodzi tu o fit placek, a tłuściutki sernik czy słodką szarlotkę z lodami i cukrem pudrem (300-400 kalorii). Jedzenie takiego zestawu dość często może skończyć się nieciekawie nie tylko dla naszej figury, ale przede wszystkim zdrowia. Tymczasem nie trzeba odpuszczać pysznych polskich dań - można je przygotować w wersji fit.
Jak odchudzić tradycyjne dania? Dziesięć sposobów
Poznaj dziesięć sposobów na uczynienie swoich ulubionych potraw tymi bardziej fit:
1. Wybieraj chudsze partie mięsa
Jak mięso ze schabu, to z chudszych partii, najlepiej ze środka. Jak kurczak, to bez skóry i najlepiej pierś. Wybór części mięsa ma ogromne znaczenie dla kaloryczności. Dobrze jednak wiesz, że nie tylko o to chodzi. Spożywanie tłuszczu w nadmiarze doprowadza nie tylko do otyłości, ale przede wszystkim różnego rodzaju chorób, w tym chorób serca.
2. Koniec z klasyczną panierką
Uwielbiasz obtaczać swoje ulubione kotleciki w panierce z bułki tartej? Rzeczywiście, taka wersja jest przepyszna. Ale ta zdrowsza i bardziej fit nie oznacza gorszego smaku. Panieruj mięso w zmiksowanych na malutkie kawałki migdałach (możesz dodać trochę mąki, najlepiej pełnoziarnistej). Możesz też odpuścić panierkę. Pamiętaj, że za sukcesem polskiej potrawy stoją przyprawy. Eksperymentuj - masz tutaj szerokie pole do popisu.
3. Pieczenie zamiast smażenia
Zamiast smażyć mięso w głębokim tłuszczu, zapiekaj je w piekarniku. Po prostu wyłóż je na blaszce, wcześniej lekko smarując tłuszczem. Bardzo dobrze smakuje drób, wieprzowina czy wołowina przygotowane w rękawie. Spróbuj też mięsa grillowanego - dzisiaj w niskiej cenie kupisz dobrej jakości elektryczne grille. Pieczenie i grillowanie wcale nie wyklucza stosowania panierki (oczywiście w tej zdrowszej wersji - patrz wyżej). Tak przygotowany fit schabowy na pewno zachwyci domowników.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
4. Pyszne zupy bez dodatków
Uwielbiasz polskie zupy? My też nie potrafimy przejść obojętnie obok żurku, pomidorowej, kapuśniaka, krupnika, ogórkowej itd. Odchudzamy je w prosty sposób - nie dodajemy do nich mąki, zasmażki, ani na koniec śmietany. W zupie może być trochę tłuszczu (nawet jest to wskazane), ale należy ograniczyć jego ilość. Taka potrawa smakuje najlepiej - to prawdziwa esencja smaku! Po co ukrywać ten cudowny aromat za tłustymi dodatkami? Zyskają na tym nie tylko twoje zdrowie i figura, ale też kubki smakowe.
5. Zupa tylko na warzywach
Czy wiesz, że jak będziesz gotować długo warzywa, to wyciągniesz z nich pyszną esencję, która może być podstawą rosołu albo ulubionej zupy? I wcale nie będzie odbiegać od wersji mięsnej. Nawet największy miłośnik gotowania na mięsie nie poczuje różnicy. Poeksperymentuj!
6. Erytrytol zamiast cukru
Niewątpliwie największym "złem" w ciastach jest cukier. Od zawsze byliśmy "uczeni" jedzenia bardzo słodkich wypieków. Jedyną opcją był cukier - tani i łatwo dostępny. Można było go zastąpić miodem, ale ten także jest bardzo kaloryczny. Dzisiaj mamy wiele alternatyw. Jedną z nich jest łatwo dostępny erytrytol. To naturalnie występujący w środowisku sacharyd, czyli niskokaloryczny cukier. Znajdziemy go w owocach, warzywach, grzybach, wodorostach czy... winie. Erytrytol praktycznie nie zawiera kalorii. Jest też trochę mniej słodki od cukru (by uzyskać ten sam poziom słodyczy trzeba użyć go 30-40 procent więcej). Nie pozostawia dziwnego posmaku w ustach, nie powoduje próchnicy zębów, nie fermentuje w jelitach i ma działanie antybakteryjne. Zastąp cukier erytrytolem w wypiekach, a kaloryczność całego przysmaku diametralnie spadnie!
Czy są w Polsce osoby, które nie lubią pierogów? Trudno byłoby nam sobie to wyobrazić. Pierogi to dobro narodowe! Niestety te tradycyjne, szczególnie obsmażone, są bardzo kaloryczne. Oczywiście nic się nie stanie, jak zjemy je od święta, ale lepiej darować sobie spożywanie tego typu dań na co dzień. Co powiesz na drożdżowe pierogi pieczone w piekarniku zamiast tych tradycyjnych? Farsz również wybierz bardziej fit - może z pieczonych warzyw, soczewicy, albo szpinaku? Opcji jest wiele.
Sprawdź przepisy na pieczone, drożdżowe pierogi
8. Mniej tłuszczu
Trudno byłoby przygotować bigos, nawet w wersji fit, bez tłuszczu. Pamiętaj jednak, aby dodawać go po prostu mniej. Np. bigos spokojnie przygotujesz na bardzo małej ilości oleju czy smalcu. Bazuj bardziej na duszeniu niż smażeniu. A jeśli jesteśmy przy bigosie, to mamy drobną radę. Zamiast dodawać do niego dużo kiełbasy i boczku (kalorie i cholesterol!), wypróbuj wersję z czerwoną soczewicą albo ciecierzycą. Roślinne dodatki mają znacznie mniej kalorii, a są bardzo pożywne (dużo białka i wartościowych węglowodanów).
9. Dietetyczne śniadania bez tony masła
Uwielbiasz jajecznicę na maśle na śniadanie? Tak, to pyszne danie, ale warto jeść je tylko od święta. Na co dzień jednak nie musisz rezygnować z jajek. Zamiast smażenia ich na maśle, przygotuj pyszne (i także bardzo polskie) jajka na miękko lub jajko w koszulce. To drugie wbrew pozorom wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wlej jajko do kubka, doprowadź wodę w garnuszku do wrzątku, zamieszaj mocno i w szybko wlej do garnuszka jajko. Odczekaj chwilę i wyciągnij za pomocą łyżki z sitkiem. Gotowe! Bez grama tłuszczu, a również z pysznym, lejącym żółtkiem. Aż ślinka cieknie na takie "dietetyczne śniadania".
10. Mizeria i inne surówki na jogurcie zamiast majonezu
Trudno wyobrazić sobie polski obiad bez pysznej surówki, np. mizerii. Zamiast dodawać do niej majonez czy tłustą śmietanę, postaw na jogurt grecki. Ma mniej kalorii i jest zdrowszy, a smakiem nie odbiega od ww. klasyków. Jeżeli trudno ci się przyzwyczaić do tej fit wersji, to zacznij od mieszania jogurtu z majonezem czy śmietaną. Z czasem, stopniowo, zwiększaj proporcje na rzecz zdrowszego składnika.
Sprawdź najlepsze przepisy na mizerię
Czy już wiesz co przygotujesz na dietetyczny obiad, śniadanie czy deser? Opcji jest mnóstwo. Pamiętaj, że... ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji:
Fot. ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Okawrosole na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. marcias na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Fit placki z cukinii i marchewki
Fot. mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie