Fot. 123RF/Picsel
Folia aluminiowa to niezwykle przydatny gadżet, który znacznie ułatwia gotowanie. Posiada wiele praktycznych funkcji i słynie ze swojego wszechstronnego zastosowania. W jaki sposób działa folia aluminiowa? Jak stosować ją w połączeniu z żywnością?
Z jednej strony folia aluminiowa wykorzystywana jest przy obróbce termicznej, z drugiej natomiast służy do przechowywania potraw i artykułów spożywczych. Jej charakterystycznym elementem są dwie różne powłoki - błyszcząca i matowa - które pełnią zupełnie inne funkcje.
Jak działa folia aluminiowa? Do czego stosować jej poszczególne strony? Otóż błyszcząca powierzchnia zatrzymuje i gromadzi ciepło, więc powinna otulać twoją potrawę podczas pieczenia lub grillowania. Powłoka matowa przepuszcza powietrze, co z kolei przedłuża trwałość przechowywanych w lodówce produktów.
Przyrządzając potrawy, zapewne nieraz zastanawiałeś się, jaki wpływ na twój organizm ma folia aluminiowa. Czy jest szkodliwa dla zdrowia, czy można używać jej do wszystkiego i bez ograniczeń? Poznaj wady i zalety srebrnego akcesorium!
Folia aluminiowa - jak stosować ją w kuchni i poza nią?
Zanim odpowiesz sobie na pytanie, jakie właściwości posiada folia aluminiowa, czy jest zdrowa i w pełni bezpieczna, warto poznać jej wszystkie zastosowania i sposoby użytkowania. A jest ich naprawę wiele - być może niektórych nawet nie znałeś!
Folia aluminiowa stosowana jest przede wszystkim przy obróbce termicznej, zwłaszcza duszeniu, grillowaniu i pieczeniu. Jak już wiesz, posiada dwie różne powłoki, mające zupełnie inne zastosowanie. Jak przyrządzać potrawy z jej użyciem?
Jeśli przygotowujesz mięso, ryby lub warzywa, owiń je w taki sposób, aby błyszcząca strona przylegała do potrawy. Dzięki temu twoje danie będzie nie tylko dłużej trzymało ciepło, ale również szybciej się upiecze.
Czym jeszcze charakteryzuje się folia aluminiowa? Do czego stosować srebrne arkusze, jeśli nie do obróbki termicznej? Okazuje się, że gadżet ten świetnie sprawdza się przy... sprzątaniu! Możesz wykorzystać go np. przy myciu naczyń - zwiń kawałek folii w kulkę i wyszoruj nim przypalone garnki i patelnie. Satysfakcjonujący efekt gwarantowany!
Folia aluminiowa doskonale nadaje się do czyszczenia żelaznych przedmiotów, sztućców, a nawet biżuterii. Co więcej, za jej pomocą możesz naostrzyć nożyczki i odświeżyć wygląd żelazka - wystarczy, że rozłożysz na desce folię, posypiesz ją solą i przejedziesz żelazkiem tak, jakbyś prasował ubranie.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Folia aluminiowa - czy można do piekarnika i kuchenki mikrofalowej?
Twoim niezbędnikiem podczas przyrządzania posiłków jest właśnie folia aluminiowa? Czy można do piekarnika i kuchenki mikrofalowej wkładać każdą potrawę zawiniętą w srebrny arkusz? Czy taki rodzaj obróbki termicznej nie szkodzi sprzętom i żywności?
Folia aluminiowa nadaje się do pieczenia zarówno w piekarniku gazowym, jak i elektrycznym. Czynność ta nie szkodzi twojemu urządzeniu i ma pewne zalety - dania zawinięte w folię są lżejsze, bardziej soczyste, chrupiące i aromatyczne, a do tego nie wymagają użycia dodatkowej porcji tłuszczu. Nie musisz martwić się również o zabrudzenia - zużytą folię wystarczy zgnieść i wyrzucić do kosza na śmieci.
Jaki duet tworzy kuchenka mikrofalowa i folia aluminiowa? Toksyczność czy ryzyko uszkodzenia sprzętu - co dokładnie przemawia za tym, żeby nie używać folii do podgrzewania jedzenia w mikrofalówce? Wbrew pozorom nie chodzi tylko o wytwarzanie szkodliwych związków, ale również o prawdopodobieństwo wystąpienia poważnej awarii, a nawet pożaru.
Nie wszystkie materiały mogą być umieszczane w kuchence mikrofalowej. Metalowe elementy prowadzą do przegrzania i pojawienia się iskier. W tym przypadku urządzenie nie będzie pracowało prawidłowo, a cały proces może zakończyć się popsuciem lampy.
Folia aluminiowa - toksyczność i wpływ na organizm
Jaki wpływ na twój organizm ma folia aluminiowa? Czy jest zdrowa i całkowicie bezpieczna? Opinie na ten temat są mocno podzielone. Dużo mówi się jednak o szkodliwym działaniu aluminium, zwłaszcza podczas przyrządzania potraw.
Niektóre źródła podają, że w trakcie pieczenia i grillowania wytwarzają się związki glinu, które przenikają do żywności. Nadmierne spożycie takich dań może prowadzić do przykrych dolegliwości ze strony układu hormonalnego, nerwowego i rozrodczego.
Szczególnie niebezpieczne jest połączenie aluminium z kwaśnymi produktami, w tym cytrusami, pomidorami i kiszonkami. Jeśli planujesz przyrządzić rybę z plastrami cytryny, lepiej umieścić ją w naczyniu żaroodpornym.
Według niektórych badań cząstki aluminium mogą gromadzić się w mózgu oraz kościach, co w konsekwencji prowadzi do występowania chorób neurodegeneracyjnych i rozwoju osteoporozy. Ich nadmiar może skutkować problemami z pamięcią i koncentracją, a nawet doprowadzić do wczesnej demencji.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Folia aluminiowa a jedzenie, czyli kilka słów o przechowywaniu żywności
Folia aluminiowa a jedzenie przechowywane w lodówce czy pakowane do pracy i szkoły to kolejne zagadnienie, wokół którego nie można przejść obojętnie. Zapewne nieraz zdarzyło ci się owinąć otwarte opakowanie folią i zawinąć w nią jabłko czy kanapkę. Dlaczego nie powinieneś tego robić?
Podobnie jak w przypadku obróbki termicznej, do przechowywanego w ten sposób pożywienia przedostają się cząstki glinu i bisfenolu A. Choć aluminium jest słabo przyswajane przez ludzki organizm i w większości wydalane wraz z moczem, może poważnie zaszkodzić osobom zmagającym się z chorobami nerek. I nie tylko!
Jeśli chcesz zapakować drugie śniadanie do pracy lub szkoły, użyj do tego specjalnego papieru lub pojemników. Podczas zakupów unikaj produktów przechowywanych w puszkach i kartonach wyścielanych od wewnątrz folią - te ze szklanych opakowań są zdrowsze i znacznie smaczniejsze.
Nie masz pod ręką niczego poza folią aluminiową, a jedzenie do pracy leży przygotowane na kuchennym blacie? Jeśli koniecznie musisz jej użyć, odłóż na bok przekąski z dużą ilością przypraw oraz te z pomidorem czy kiszonym ogórkiem. Dopilnuj również, żeby folia nie miała kontaktu z wodą ani z sokami wypływającymi z warzyw i owoców.
Nie ulega wątpliwości, że jednym z najbardziej praktycznych gadżetów w kuchni jest właśnie folia aluminiowa. Czy jest szkodliwa dla zdrowia? Jak wiele innych produktów może negatywnie wpływać na twój organizm, dlatego zawsze warto zachować umiar lub znaleźć lepszą i zdrowszą alternatywę.
Zobacz także:
Sprytne pomysły na wykorzystanie folii aluminiowej »
Nietypowe zastosowania cukru. Lista pięciu "słodkich" patentów »