Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszone ogórki

Kiszone ogórki

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1455

Dodano:

Odsłon: 11562

Zajęło mi kilka sezonów ogórkowych by utworzyć smak idealny dla mnie i mojej rodziny. Po kilku latach okazało się, że smak tych właśnie ogórków kiszonych jest idealny nie tylko dla mojej rodziny :) To już było wielkie uznanie dla mnie :)

Składniki

  • ogórki
  • korzenie chrzanu
  • liście chrzanu
  • łodygi i kwiat kopru
  • czosnek
  • liście winogron
  • sól do przetworów
  • zimna woda
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na 1 litr zimnej wody wsypuję 1,5 łyżki soli.

    Wiadomo jeśli jest potrzeba zrobić większą ilość zalewy to proporcjonalnie trzeba zwiększyć ilości składników.

    Można odrobinę wody zagrzać i rozpuścić w niej sól.

  2. Ogórki upycham w słoiku i dodaję do każdego korzeń chrzanu, kawałek liścia chrzanu, 4-5 ząbków czosnku i sporą część łodygi kopru z częścią kwiatu, liść winogrona. Zalewam to wodą z rozpuszczoną solą i odstawiam do spiżarki.
    W momencie jak zaczynają się kisić może wyciekać solanka. Dokręcam więc wieczka, czasami nawet dwa razy dziennie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń