Francuskie wypieki w "Bake Off - Ale Ciacho!"

W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy będą musieli przygotować aromatyczne, francuskie bagietki oraz wyjątkowo skomplikowane konstrukcje z herbatników.

Fot. materiały partnera

Piąty odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" przyniósł nam garść wielkanocnych inspiracji. Pierwszym zadaniem, z jakim musieli zmierzyć się uczestnicy programu, była pascha w nowej, mistrzowskiej odsłonie Krzysztofa Ilnickiego. Wyzwaniem stało się nie tylko przygotowanie smacznej masy serowej, ale również wykonanie dekoracji, na którą składała się lustrzana glazura, orzechy w karmelu oraz galaretka z białego wina. W tej odsłonie pascha nabrała bardziej współczesnego charakteru, stając się deserem, który doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.

Zobacz też: Przepis Krzysztofa Ilnickiego na świąteczną paschę

W konkurencji autorskiej uczestnicy mogli popisać się przepisami na wielkanocne wypieki prosto z rodzinnych domów. Gościem specjalnym tego odcinka była Małgorzata Ostrowska-Królikowska, która w pewnym momencie zszokowała prowadzące, zmieniając zasady programu. Na jej prośbę zawodnicy otrzymali w konkurencji autorskiej tyle czasu, ile tylko było im potrzebne na dokończenie wypieku. Jak się okazało, wszyscy dobrze wykorzystali dodatkowe minuty, prezentując jurorom fantastyczne desery. Wybór najlepszego oraz najgorszego z nich był naprawdę trudnym zadaniem, jednak zasady programu są nieubłagane. Jurorzy postanowili wyróżnić rozgrzewający sernik Grzegorza. Decyzją Krzysztofa Ilnickiego i Michała Brysia z programem musiała pożegnać się Ola Baran.

Zobacz też: Przepis na podlaskiego marcinka Oli

Co wydarzy się w kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!"?

Szósty odcinek serii zabierze nas w podróż po smakach słodkich i wytrawnych. Uczestnicy będą musieli przygotować dwa rodzaje bagietek. Zmierzą się z przepisem Michała Brysia oraz francuską recepturą gościa specjalnego - Luca Magnona. W konkurencji autorskiej jurorzy poproszą uczestników o wykonanie spektakularnych konstrukcji z herbatników. Który z uczestników wykaże się największą fantazją oraz zmysłem budowniczego? Kto tym razem opuści program? O tym przekonacie się już w niedzielę o 15.20 na antenie TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem

Przepis na delikatne, wilgotne i niezwykle aromatyczne ciasto z budyniem toff...

Odsłon: 3021

15 min
25
Dodatki Buraczki obiadowe z jabłkiem

Buraczki w każdej postaci to pyszny dodatek do obiadu. Przepisów na buraczki...

Odsłon: 2290

30 min
13
Przekąski Jabłka z kaszanką i suszonymi owocami

Kaszanki budzą wiele różnych emocji – niektórzy ją uwielbiają, inni nienawidz...

Odsłon: 2150

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dieta na mocne kości. Co jeść, a czego unikać?

Mocne kości to bardzo ważny wyznacznik ludzkiego zdrowia. Aby utrzymać je w dobrej kondycji przez całe nasze życie, powinniśmy zadbać o kilka kwest...

2
Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

3
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6