Francuskie wypieki w "Bake Off - Ale Ciacho!"

W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy będą musieli przygotować aromatyczne, francuskie bagietki oraz wyjątkowo skomplikowane konstrukcje z herbatników.

Fot. materiały partnera

Piąty odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" przyniósł nam garść wielkanocnych inspiracji. Pierwszym zadaniem, z jakim musieli zmierzyć się uczestnicy programu, była pascha w nowej, mistrzowskiej odsłonie Krzysztofa Ilnickiego. Wyzwaniem stało się nie tylko przygotowanie smacznej masy serowej, ale również wykonanie dekoracji, na którą składała się lustrzana glazura, orzechy w karmelu oraz galaretka z białego wina. W tej odsłonie pascha nabrała bardziej współczesnego charakteru, stając się deserem, który doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.

Zobacz też: Przepis Krzysztofa Ilnickiego na świąteczną paschę

W konkurencji autorskiej uczestnicy mogli popisać się przepisami na wielkanocne wypieki prosto z rodzinnych domów. Gościem specjalnym tego odcinka była Małgorzata Ostrowska-Królikowska, która w pewnym momencie zszokowała prowadzące, zmieniając zasady programu. Na jej prośbę zawodnicy otrzymali w konkurencji autorskiej tyle czasu, ile tylko było im potrzebne na dokończenie wypieku. Jak się okazało, wszyscy dobrze wykorzystali dodatkowe minuty, prezentując jurorom fantastyczne desery. Wybór najlepszego oraz najgorszego z nich był naprawdę trudnym zadaniem, jednak zasady programu są nieubłagane. Jurorzy postanowili wyróżnić rozgrzewający sernik Grzegorza. Decyzją Krzysztofa Ilnickiego i Michała Brysia z programem musiała pożegnać się Ola Baran.

Zobacz też: Przepis na podlaskiego marcinka Oli

Co wydarzy się w kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!"?

Szósty odcinek serii zabierze nas w podróż po smakach słodkich i wytrawnych. Uczestnicy będą musieli przygotować dwa rodzaje bagietek. Zmierzą się z przepisem Michała Brysia oraz francuską recepturą gościa specjalnego - Luca Magnona. W konkurencji autorskiej jurorzy poproszą uczestników o wykonanie spektakularnych konstrukcji z herbatników. Który z uczestników wykaże się największą fantazją oraz zmysłem budowniczego? Kto tym razem opuści program? O tym przekonacie się już w niedzielę o 15.20 na antenie TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 330

30 min
2
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 116

30 min
4
60 min
15
Przekąski Proste i szybkie zapiekanki

Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam

Odsłon: 175

15 min
15
Dania główne Potrawka z indyka

Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

Odsłon: 610

15 min
17

Polecane artykuły

Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

0
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4