Wytrawne dania na Boże Narodzenie

W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy będą musieli przygotować aromatyczne, francuskie bagietki oraz wyjątkowo skomplikowane konstrukcje z herbatników.

Fot. materiały partnera

Piąty odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" przyniósł nam garść wielkanocnych inspiracji. Pierwszym zadaniem, z jakim musieli zmierzyć się uczestnicy programu, była pascha w nowej, mistrzowskiej odsłonie Krzysztofa Ilnickiego. Wyzwaniem stało się nie tylko przygotowanie smacznej masy serowej, ale również wykonanie dekoracji, na którą składała się lustrzana glazura, orzechy w karmelu oraz galaretka z białego wina. W tej odsłonie pascha nabrała bardziej współczesnego charakteru, stając się deserem, który doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.

Zobacz też: Przepis Krzysztofa Ilnickiego na świąteczną paschę

W konkurencji autorskiej uczestnicy mogli popisać się przepisami na wielkanocne wypieki prosto z rodzinnych domów. Gościem specjalnym tego odcinka była Małgorzata Ostrowska-Królikowska, która w pewnym momencie zszokowała prowadzące, zmieniając zasady programu. Na jej prośbę zawodnicy otrzymali w konkurencji autorskiej tyle czasu, ile tylko było im potrzebne na dokończenie wypieku. Jak się okazało, wszyscy dobrze wykorzystali dodatkowe minuty, prezentując jurorom fantastyczne desery. Wybór najlepszego oraz najgorszego z nich był naprawdę trudnym zadaniem, jednak zasady programu są nieubłagane. Jurorzy postanowili wyróżnić rozgrzewający sernik Grzegorza. Decyzją Krzysztofa Ilnickiego i Michała Brysia z programem musiała pożegnać się Ola Baran.

Zobacz też: Przepis na podlaskiego marcinka Oli

Co wydarzy się w kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!"?

Szósty odcinek serii zabierze nas w podróż po smakach słodkich i wytrawnych. Uczestnicy będą musieli przygotować dwa rodzaje bagietek. Zmierzą się z przepisem Michała Brysia oraz francuską recepturą gościa specjalnego - Luca Magnona. W konkurencji autorskiej jurorzy poproszą uczestników o wykonanie spektakularnych konstrukcji z herbatników. Który z uczestników wykaże się największą fantazją oraz zmysłem budowniczego? Kto tym razem opuści program? O tym przekonacie się już w niedzielę o 15.20 na antenie TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik "Plaster miodu"

Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...

Odsłon: 1119

>60 min
4
Sałatki Surówka z majonezem

Każdy posiłek powinien zawierać porcję warzyw (najlepiej surowych), które są...

Odsłon: 990

15 min
3
30 min
1
Dania główne Makaron z pieczarkami

Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...

Odsłon: 1070

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7