Ewa_Gotuje

Gdy pijesz ten sok, wysoki cholesterol ci nie grozi. Pomaga w odchudzaniu, reguluje poziom cukru i oczyszcza organizm

Coraz większą popularność w Polsce zyskuje sok z trawy jęczmiennej. Jak go zrobić i jakie ma właściwości? Okazuje się, że wpływa na pracę całego organizmu, dostarczając mu szereg witamin i minerałów. Sprawdź, jak pić sok z młodego jęczmienia i kto nie może po niego sięgać.

Sok z trawy jęczmiennej to tzw. superfood. Zawiera szereg witamin i minerałów | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niepozorny napój, który zawiera w sobie dużą dawkę witamin i minerałów. To właśnie sok z trawy jęczmiennej, który dopiero zyskuje popularność w Polsce. Odkryj wszystkie cenne wartości odżywcze młodego jęczmienia i sprawdź, jak zrobić tę prozdrowotną miksturę.

Sprawdź także: Domowe lekarstwo Katarzyny Dowbor. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

Młody jęczmień - wartości odżywcze

Wartości odżywcze młodego jęczmienia są tak liczne, że czynią go tzw. superfood. Młode zboże to bogate źródło witamin i minerałów. Zawartość składników odżywczych będzie uzależniona jednak od fazy wzrostu rośliny, w której zostanie zebrana, jak i warunków, w jakich jęczmień rośnie. 

Zboże dostarcza organizmowi witaminy A, C, E, K i te z grupy B, a także szereg mikroelementów, m.in. potas, żelazo, cynk, bor, chrom, miedź, selen i fosfor. Kryje w sobie także nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz aminokwasy. 

Najwięcej składników, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, może zapewnić świeży sok z pędów młodego jęczmienia. 

Młody jęczmień - właściwości zdrowotne

Na co pomaga młody jęczmień? Właściwości zdrowotne tego zboża zależą przede wszystkim od składników odżywczych, które w sobie kryje. Młody jęczmień zawiera antyoksydanty, dlatego wykazuje też działanie przeciwutleniające. Zwalcza szkodliwy wpływ wolnych rodników i zapobiega starzeniu się organizmu oraz rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

Superfood pomaga w walce ze zbyt wysokim cholesterolem oraz cukrem. Sprzyja lepszemu metabolizowaniu tłuszczów, reguluje gospodarkę węglowodanową i hamuje gwałtowne skoki cukru po spożyciu posiłków. Co więcej, dzięki zawartości błonnika pokarmowego hamuje uczucie głodu, pobudza układ pokarmowy i trawienny do lepszej pracy (eliminuje zaparcia, ból brzucha, niestrawność) oraz pomaga w usunięciu resztek z organizmu. W zbożu znajduje się także chlorofil, który stosuje się w profilaktyce wrzodów żołądka. 

Młody jęczmień łagodzi także bolesne objawy reumatoidalnego zapalenia stawów oraz redukuje skutki przewlekłego stresu i zmęczenia.

Jak zrobić sok z trawy jęczmiennej?

Wiesz już, jak liczne są właściwości zdrowotne młodego jęczmienia. Jego regularne spożywanie może wesprzeć organizm i przynieść mu liczne korzyści. Jak zrobić sok z trawy jęczmiennej w domu? Masz dwie możliwości.

Sok z wyhodowanej trawy jęczmiennej

Okazuje się, że to wcale nie takie trudne, ale wymaga wyhodowania ziarna jęczmienia. Nasiona należy kupić w sklepie ze zdrową żywnością, a nie ogrodniczym! Szklany litrowy słoik wyłóż watą i posyp dokładnie przepłukanymi, mokrymi ziarnami (około czterema łyżkami). Następnie zadbaj o to, żeby wata była mokra, a słoik stał co najmniej w półcieniu (lub najlepiej - w całkowitym zacienieniu), żeby kiełki nie spleśniały. Gdy ziarno zacznie puszczać pędy, przełóż je delikatnie do pojemnika z ziemią i codziennie ją podlewaj (również trzymając w cieniu). Po ok. czterech dniach wystaw zboże na światło dzienne, a po maksymalnie dwóch tygodniach (gdy pędy osiągną do 10 cm wysokości), trawa nadaje się do wyciskania.

Jak zrobić sok z trawy jęczmiennej? Żeby przygotować odpowiednią porcję, wystarczy uciąć duży pęczek wyhodowanej trawy. Musisz go wycisnąć - najlepiej w sokowniku. Wówczas dodaj do niego sok z pomarańczy i wypij. Jeśli nie masz takiego sprzętu w swojej kuchni, pędy zmiksuj w blenderze wraz z sokiem pomarańczowym i przeciśnij przez sitko. Jeśli mikstura wyjdzie bardzo gęsta, rozwodnij ją jeszcze sokiem. 

Sok ze sproszkowanej trawy jęczmiennej

Trawa jęczmienna jest też dostępna w formie sproszkowanej w sklepach z ekologiczną i zdrową żywnością. To najszybszy przepis na sok z trawy jęczmiennej. Wystarczy rozpuścić łyżeczkę suszu w ok. 30 ml przegotowanej wody. 

    Jak pić sok z młodego jęczmienia?

    Sok z młodego jęczmienia stosuje się zazwyczaj w małych porcjach. Wystarczą zaledwie dwie łyżki dziennie, żeby odczuć jego mocne właściwości zdrowotne. Kiedy pić sok z trawy jęczmiennej? Najlepiej sięgnąć po niego przed posiłkiem. Szczególnie zalecane jest spożywanie go na czczo, np. pół godziny przed śniadaniem. Nie należy też stosować go za długo.

    Sok z młodego jęczmienia - przeciwwskazania

    Choć młody jęczmień jest bezpieczny dla organizmu i wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, to niestety nie wszyscy będą mogli po niego sięgnąć. Przeciwwskazaniem do picia soku z trawy jęczmiennej są wszelkie nietolerancje i alergie pokarmowe. Do grupy osób, które będą musiały dłużej i ostrożniej włączać go do diety są wszyscy z wrażliwym żołądkiem. Osoby przyjmujące leki na stałe oraz kobiety w ciąży i karmiące powinny skonsultować przyjmowanie młodego jęczmienia z lekarzem. 

    Trzeba też pamiętać, że zbyt długie przyjmowanie soku z młodego jęczmienia przyniesie przykre objawy. Nadmiar produktu, a w konsekwencji zawartego w nim błonnika, spowoduje bóle brzucha, biegunkę i nudności. 

    Zobacz także:

    Jak zrobić pyszną jajecznicę? Poznaj niezawodny trik

    Szczaw - co warto o nim wiedzieć?

    Dodaj do herbaty lub rosołu. Leczy stany zapalne, koi nerwy, wspomaga trawienie i sen »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Dania główne Placki z kalarepy

    Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

    Odsłon: 3902

    60 min
    4
    15 min
    7
    >60 min
    5

    Polecane artykuły

    Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

    To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

    1
    Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

    Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

    1
    Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

    Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

    5
    Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

    Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

    3