Niemal wszystkie artykuły żywnościowe, których używamy w kuchni opakowane są w przeróżne pojemniki i kartony. Przygotowując codzienne posiłki, każdego dnia produkujemy mnóstwo śmieci. Według danych zgromadzonych przez GUS w 2021 na śmietnik trafiło 13,7 mln ton odpadów z gospodarstw domowych. Liczba śmieci jest ogromna, dlatego tak ważne jest to, aby odpowiednio je segregować. Sprawdź, gdzie wyrzucać kartony z soków, mleka i inne opakowania wielomateriałowe.
Sprawdź także: Gdzie wyrzucać opakowanie po oleju?
Gdzie wyrzucać kartony z soków, mleka i inne opakowania wielomateriałowe?
Segregacja odpadów spędza wielu osobom sen z powiek. I nic w tym dziwnego – od jej podstawowych zasad istnieje szereg wyjątków, które nierzadko trudno zapamiętać. Gdzie wyrzucać kartony z soków i mleka, a gdzie umieszczać elementy, do których produkcji użyto co najmniej kilku tworzyw? Napoje w kartonowych opakowaniach wyrzucaj do kontenera przeznaczonego na plastikowe odpady, czyli tego w charakterystycznym, żółtym kolorze. Przed ich umieszczeniem w śmietniku nie zapomnij o kilku kluczowych zasadach.
Po pierwsze należy je całkowicie opróżnić ze znajdującego się w ich wnętrzu płynu. Następnie odkręć plastikową nakrętkę, zgnieć karton, a potem ponownie go zakręć lub po prostu wyrzuć ją luzem do kontenera. Bez powietrza opakowanie tego typu będzie o wiele łatwiejsze do późniejszego posortowania i przetworzenia. Ponadto nie ma obowiązku uprzedniego mycia opakowań tego typu czy odcinania plastikowej szyjki. Wystarczy pamiętać, że karton nie powinien być utożsamiany z makulaturą, a z plastikiem – dzięki tej prostej zasadzie segregacja staje się o wiele łatwiejsza. Niektóre miasta kierują się szczególnymi zasadami segregacji. W ich przypadku żółte kontenery są przeznaczone wyłącznie na plastikowe zakrętki i butelki PET. Wtedy kartony po mleku i sokach należy wyrzucać do pojemników na pozostałe odpady opakowaniowe. Są one oznaczone kolorem pomarańczowym lub czarnym z pomarańczową pokrywą. A co zrobić z innymi opakowaniami wielomateriałowymi? W tym przypadku wybieraj kosz dedykowany metalom i tworzywom sztucznym.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zamknij smak pomidorów i papryki w słoiku. Zimą zadziała jak wehikuł czasu »
Pierogi z kurkami: Danie rozpieszczające podniebienia domowników »