Najlepsze przepisy na dania z cukinii

GiS ostrzega: salmonella w mieszance sałat z popularnych marketów

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o zagrożeniu związanym z wykryciem groźnych bakterii w dwóch bardzo popularnych produktach dostępnych w sieci Lidl oraz Makro Cash and Carry. Została wszczęta procedura usuwania towaru ze sprzedaży. Jak postępować w przypadku zakupienia skażonej żywności?

Niebezpieczna bakteria w popularnych produktach | Fot. gov.pl/web/gis/ EASTNEWS

Spis treści:

Skażenie dotyczy popularnych mixów sałat. Jeżeli w ostatnich dniach zakupiłeś tego typu towar, koniecznie sprawdź, jaka data przydatności do spożycia, oraz numer partii widniejący na opakowaniu. Absolutnie nie spożywaj skażonej żywności. 

Jakie partie zostały skażone?

We wtorek 20.08.2024 roku GIS poinformował na swojej stronie o zagrożeniu związanym z obecnością groźnych dla zdrowia pałeczek Salmonelli w dwóch partiach miksu sałat AVIT, Mieszance Toscana Mix, Metro Chef, numer partii 22524 H/13, termin przydatności do spożycia: 20.08.2024 r., wyprodukowane dla Makro Cash and Carry, oraz Mix Sałat Klasyczny, Ryneczek Lidla, numer partii 22524, termin przydatności do spożycia: 20.08.2024 r.

Co zrobić w przypadku zakupienia skażonej żywności? 

Jeżeli w twojej kuchni znalazły się towary z wycofanej partii, pod żadnym pozorem ich nie spożywaj. Ponadto sklepy Lidl poinformowały o możliwości zwrotu sałaty, w każdym z ich punktów, bez konieczności dostarczania paragonu. Odpowiednie organy rozpoczęły postęowanie wyjaśniające. Osoby które spożyły skażoną sałate, proszone są o jak najszybsze skonsultowanie się z lekarzem. 

Pałeczki Salmonelli spp. w skażonej żywności mogą prowadzić do rozwoju salmonellozy. Do jej najczęstych objawów należy zatrucie pokarmowe, któremu ból brzucha, wymioty czy biegunka. Często pojawia się także gorączka. Najczęściej złe samopoczucie pojawia się już po kilku godzinach, od zjedzenia produktu zakażonego bakterią. Z reguły jednak pierwszy symptomy obserwuje się jednak po 18 do 24 godzin. Aby zapobiec takim sytuacjom należy zwrócić szczególną uwagę na higienę oraz przechowywanie produktów w niskiej temperaturze, w szczególności latem, kiedy panują wysokie temperatury. 


Źródła: gov.pl/web/gis, smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała »

Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »

Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Jabłecznik na cieście ucieranym

Jesienią najsmaczniejsze ciasta to te ze świeżymi owocami, takimi prosto z dr...

Odsłon: 658

30 min
6
30 min
2

Przepis dnia

Desery Sernik malinowa chmurka bez pieczenia

Dzisiaj rozwiniemy przepis na malinową chmurkę bez pieczenia i przygotujemy n...

Odsłon: 21036

>60 min
65
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Smakołyki z bakłażana. Na śniadanie, obiad i na przyjęcie

Bakłażan jest warzywem, które można wykorzystać w kuchni na naprawdę wiele sposobów. Doskonale sprawdzi się w wielu daniach, niezależnie od pory dn...

1
Informacje Wszystko o keczupie. Nie kupuj, możesz zrobić w domu

Do kanapek, do frytek i zapiekanek. Do pizzy, makaronu z serem i hot-dogów. Niektórzy używają go nawet do doprawiania zup czy przygotowania sosów i...

1
Informacje Te owoce mają mnóstwo błonnika. Przygotuj z nich zdrowe koktajle

Owoce to doskonałe źródło błonnika, który pełni bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego i zarządzaniu wagą. Jeśli szukacie smacz...

3
Informacje Uczta z grilla - najlepsze potrawy z rusztu. Oryginalne przepisy na mięsa, warzywa i dipy

Lato to czas, w którym wiele osób spędza wieczory przy grillu. W tym roku masz ochotę na coś więcej niż na zwykłą kiełbasę z ketchupem i musztardą?...

2