Spis treści:
Skażenie dotyczy popularnych mixów sałat. Jeżeli w ostatnich dniach zakupiłeś tego typu towar, koniecznie sprawdź, jaka data przydatności do spożycia, oraz numer partii widniejący na opakowaniu. Absolutnie nie spożywaj skażonej żywności.
Jakie partie zostały skażone?
We wtorek 20.08.2024 roku GIS poinformował na swojej stronie o zagrożeniu związanym z obecnością groźnych dla zdrowia pałeczek Salmonelli w dwóch partiach miksu sałat AVIT, Mieszance Toscana Mix, Metro Chef, numer partii 22524 H/13, termin przydatności do spożycia: 20.08.2024 r., wyprodukowane dla Makro Cash and Carry, oraz Mix Sałat Klasyczny, Ryneczek Lidla, numer partii 22524, termin przydatności do spożycia: 20.08.2024 r.
Co zrobić w przypadku zakupienia skażonej żywności?
Jeżeli w twojej kuchni znalazły się towary z wycofanej partii, pod żadnym pozorem ich nie spożywaj. Ponadto sklepy Lidl poinformowały o możliwości zwrotu sałaty, w każdym z ich punktów, bez konieczności dostarczania paragonu. Odpowiednie organy rozpoczęły postęowanie wyjaśniające. Osoby które spożyły skażoną sałate, proszone są o jak najszybsze skonsultowanie się z lekarzem.
Pałeczki Salmonelli spp. w skażonej żywności mogą prowadzić do rozwoju salmonellozy. Do jej najczęstych objawów należy zatrucie pokarmowe, któremu ból brzucha, wymioty czy biegunka. Często pojawia się także gorączka. Najczęściej złe samopoczucie pojawia się już po kilku godzinach, od zjedzenia produktu zakażonego bakterią. Z reguły jednak pierwszy symptomy obserwuje się jednak po 18 do 24 godzin. Aby zapobiec takim sytuacjom należy zwrócić szczególną uwagę na higienę oraz przechowywanie produktów w niskiej temperaturze, w szczególności latem, kiedy panują wysokie temperatury.
Źródła: gov.pl/web/gis, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »
Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »