Fot. materiały prasowe/Ipla
Czy wiesz, że? Botwina to liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Tym samym mianem określamy zupę zrobioną z botwiny. Botwinę można jeść na surowo, marynowaną, pieczoną, duszoną.
•Boćwina to odmiana buraka liściowego, może mieć różne kolory.
Jakie ma wartości?
Botwina zawiera 13 różnych antyoksydantów, głównie z grupy flawonoidów, które poprawiają krążenie krwi. Antocyjany pomagają usunąć z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszone starzenie organizmu.
Ma niewiele kalorii i jest doskonałym źródłem składników odżywczych, w tym błonnika, witaminy A i witaminy C. Zawiera również betacyjany, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi.
Jest bogata w biotynę i cząsteczki siarki, które regulują pracę gruczołów łojowych. Nadaje skórze świeży wygląd.
Przepis na smażoną botwinę z malinowym sosem
Składniki:
- pęczek botwiny
- pół szklanki malin lub borówek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki soli
- mała papryczka chili
- łyżka miodu
- łyżeczka octu jabłkowego
- łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy
- łyżka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Maliny lub borówki przełóż do garnka, wlej tyle wody, by je przykryła. Dodaj pieprz i ocet jabłkowy oraz sos sojowy. Gotuj przez 10 minut. Potem zmiksuj blenderem na gładki sos.
Botwinę umyj i pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekany czosnek i papryczkę chili. Przesmaż chwilę, wrzuć botwinę, dodaj miód, sól. Wymieszaj i smaż przez kolejne 10 minut. Potem wyłóż botwinę na talerz i polej sosem malinowym. Posyp uprażonymi płatkami migdałów.
Przepis na szakszukę z botwiną
Składniki:
- pęczek botwiny
- 3 dojrzałe pomidory (można użyć pomidorów ze słoika czy puszki)
- 4 jajka lub 200 g ugotowanej ciecierzycy w wersji wege
- kilka listków świeżej bazylii
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka kuminu
- szczypta cynamonu
- mała papryczka chili
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Botwinę - liście i buraki umyj. Buraki pokrój w cienkie plastry. Posiekaj czosnek i cebulę. Pomidory pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek, smaż aż do zarumienienia. Dodaj pomidory i plastry buraków. Dopraw sos kuminem, papryczką chili, cynamonem, solą i pieprzem. Duś przez 5 minut. Do gorącego sosu wbij jajka (wsyp ciecierzycę), najlepiej by były obok siebie. Na nich rozsyp liście botwiny. Przykryj patelnię i gotuj szakszukę przez 3 minuty. Żółtko powinno być płynne.
Udekoruj listkami bazylii.
Przepis na gołąbki z liści botwiny
Składniki:
- pęczek botwiny
- szklanka kaszy jaglanej
- 3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 3 łyżki orzechów włoskich
- sok z cytryny
- pęczek świeżej mięty
- sól/pieprz
Sposób przygotowania:
Liście botwiny umyj i zblanszuj, czyli włóż do dużego garnka z wrzącą wodą i potrzymaj je w niej przez minutę. Wyjmij liście łyżką cedzakową i przełóż do miski z lodowatą wodą. Potem osusz je i wypełnij farszem.
Farsz:
Kaszę jaglaną i buraki z botwiny - razem z łodygami ugotuj do miękkości. Ciepłe buraki pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski, dodaj kaszę jaglaną, sok z cytryny, oliwę, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, posiekaną miętę i roztarty czosnek. Wymieszaj całość. Porcję farszu wyłóż na liście botwiny. Zwiń je ciasno i powstałe gołąbki układaj na talerzu. Posyp je pozostałymi orzechami i miętą.
TIP zero waste, czyli nie marnujemy - gotujemy!
Co możemy zrobić z botwiną?
Z liści botwiny możemy zrobić pesto, dorzucić je do koktajlu lub dodać do sałatki. Botwinę możemy również mrozić lub kisić. W ten sposób nie marnujemy jedzenia i przedłużamy termin ważności.
Jak wybierać botwinę?
Najlepiej wybierać botwinę, która ma głęboki kolor i jędrne liście. Powinna być przechowywana w papierowej torbie. Będzie dłużej świeża, krucha i jędrna, gdy po przyniesieniu jej ze sklepu trafi do lodówki. Nie należy jej myć wcześniej, bo nadmiar wilgoci może przyspieszyć gnicie liści. Przed zjedzeniem wystarczy dobrze opłukać ją w ciepłej wodzie i delikatnie osuszyć.