Dania jednogarnkowe

Dynia jest królową jesieni, rządzi niepodzielnie, chętna do zmiksowania w kremowej zupie, gdzie lubi towarzystwo pomidorów, ostrej papryki albo, dla odmiany, łagodnej marchewki czy słodkiej pomarańczy. Cukinia zalicza się do 20 najchętniej uprawianych warzyw w naszym kraju. Jest lekkostrawna i bardzo łatwa w przygotowaniu, natomiast bakłażan to owoc o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, dawniej nazywany „gruszką miłości”.

Fot. 123RF/Picsel

Dynia

Dynia to królowa jesieni, znawcy tematu doliczyli się około 20 rodzajów dyni. Najpopularniejsza i najbardziej uniwersalna jest dynia zwyczajna. Okrągła, najlepsza po doprawieniu. Wyrazistości smaku trzeba szukać w dyni Hokkaido, z twardą skórką i orzechowym miąższem. Dość pokaźna rozmiarem, nieco słodka i z jasnym środkiem to zimowa Calabaza. Znacznie drobniejsza, w bladozielonym odcieniu, idealna do wyłożenia jej farszem jest Sweet Dumping. W Nowej Zelandii wyhodowano dynię do puree i deserów - najdorodniejsze okazy ważą co najmniej pięć kilogramów. Są miękkie, nieco spłaszczone i bardzo zielone.
W Stanach z dyni robi się sosy, najchętniej wykorzystując swoją odmianę dyni makaronowej. Z wierzchu żółta, podłużna, z poszarpanym, przypominającym cienkie pasma miąższem.

Czy wiesz, że najdorodniejsze dynie w całości potrafią ważyć ponad pół tony? Dynie obfitują też w witaminy, błonnik i kwas foliowy. Najlepiej jeść je w wersji przetworzonej.

Przechowywanie: Lepiej nie trzymać jej w lodówce, a w ciemnym i przewiewnym miejscu, bo lubi kaprysić i nie toleruje ani zbytniego ciepła, ani chłodu. Obraną można mrozić, a pestki uprażyć. Dynia dopasowuje się do naszych potrzeb i sprawdza zarówno w słodkim, jak i słonym duecie.

Czy wiesz, że niektóre skórki dyni możesz zjeść? Jeśli masz najpopularniejszą odmianę hokkaido, zrób z jej obierków chipsy. Cienko obrane kawałki wymieszaj z oliwą, solą i ostrą lub wędzoną papryką. Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw ją do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz przez około 20 minut. Gorące chipsy dobrze smakują z jogurtem.
Pestki dyni są afrodyzjakiem i dobrze wpływają na potencję. Wydrążone dobrze jest ususzyć i uprażyć. Pestki mają mnóstwo potasu, cynku i magnezu. Łagodzą bóle głowy i stany depresyjne.

Przepis na pumpkin spice latte - dyniowe late

Składniki:

  • szklanka pokrojonej dyni
  • 2 szklanki wody
  • obrane i pokrojone w kostkę jabłko
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • espresso
  • 2 łyżki syropu dyniowego
  • 50 ml spienionego gorącego mleka

 

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzuć obrane i pokrojone w kostkę dynię i jabłko, zalej wodą i gotuj około 20 minut, aż owoce całkowicie się rozpadną, a część wody odparuje. Gorącą masę zmiksuj na gładki krem. Jeśli syrop będzie zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody.
Do wysokiej szklanki wlej syrop, a na niego powoli dobrze spienione mleko. Delikatnie po ściankach szklanki wlej espresso. Na wierzchu kawy powinna utworzyć się pianka. Latte oprósz cynamonem.

Cukinia

Trafiła do 20 najchętniej uprawianych warzyw w naszym kraju. Jest lekkostrawna i bardzo łatwa w przygotowaniu na co najmniej kilkanaście sposobów. Pierwsi docenili ją mieszkańcy Ameryki Południowej. Do Polski trafiła z Włoch, gdzie była nazywana małą dynią.

Czy wiesz, że cukinia i kabaczek to ta sama roślina? To odmiana dyni zwyczajnej. W różnych regionach można je spotkać pod innymi nazwami. Są też miejsca, gdzie to warzywo, które ma zieloną skórkę, określa się jako cukinię, a bladożółte - kabaczkiem. Cukinie mają barwę skórki od jasnozielonej do ciemnozielonej, a kabaczek występuje w różnych odcieniach koloru żółtego.
Dorodna cukinia ma nawet 40 cm długości. Najlepsze, delikatniejsze są połowę mniejsze.

Jakie właściwości ma cukinia?

  • Zawiera potas, żelazo i magnez, witaminę C, witaminę K i witaminę B1, beta karoten.
  • Nie odkładają się w niej metale ciężkie, jest lekkostrawna i dobrze wpływa na trawienie.
  • W cukinii znajdziemy dużo cennego chlorofilu, dzięki niemu ma ona atrakcyjny kolor.
  • Wzmacnia organizm, wspiera budowanie odporności.
  • W 100 g świeżej cukinii jest zaledwie 21 kcal.

 

Czy wiesz, że cukinię można jeść na surowo? Nadaje się także do pieczenia, duszenia, smażenia, grillowania.

Przepis na roladki z cukinii ze słonecznikowym twarożkiem

 

 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • pęczek świeżej kolendry lub zielonej pietruszki
  • pestki granatu
  • 1,5 szklanki obranych nasion słonecznika
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Nasiona słonecznika zalej wodą i zostaw na pięć, sześć godzin, a najlepiej na noc. Namoczone ziarna odcedź i przełóż do blendera, dodaj płatki drożdżowe i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu wmieszaj posiekaną kolendrę. Przełóż do miseczki i wstaw na godzinę do lodówki. Potem wymieszaj ją z pestkami granatu.
Cukinie umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Na patelni rozgrzej oliwę. Każdy z plastrów podsmaż z obu stron. Przestudź wszystkie. Na każdym z plastrów cukinii ułóż łyżkę twarożku. Możesz dodatkowo posypać go kolendrą i pestkami granatu. Zwiń cukinię w rulonik i zepnij wykałaczkami. Serwuj na liściach sałaty lub na kromkach pieczywa.

Bakłażan

Kiedyś wierzono w jego niezwykłą moc, nazywano „gruszką miłości". Z liści bakłażanu dawniej warzono dla wrogów truciznę. W XIII wieku w Italii ludzie sądzili, że bakłażany potrafią doprowadzić do szaleństwa, a w XIX w. tę tezę próbowali udowodnić egipscy naukowcy. Twierdzili, że jesienią, gdy bakłażanów jest najwięcej, szaleńcze zachowania ludzi dominują. Dziś bakłażan jest po prostu jednym ze skarbów jesieni.

Czy wiesz, że z botanicznego punktu widzenia bakłażan nie jest warzywem, a owocem - dokładnie jagodą.

Jakie walory ma bakłażan? W bakłażanie można znaleźć:

  • potas, miedź, magnez, wapń, fosfor, witaminę C, K i witaminy z grupy B.
  • Dostarcza organizmowi także błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Ma dużo glukozy i błonnika.
  • przeciwutleniacze - antocyjany odpowiadają za fioletowy kolor. Dzięki nim poprawia nam się pamięć i koncentracja. Łagodzą również objawy stresu.

 

Czy wiesz, że nie wolno spożywać bakłażana na surowo, ze względu na znajdującą się w jego składzie toksyczną solaninę? Kolor bakłażana jest intensywny, ale jednocześnie niezbyt trwały. Ciepło piekarnika sprawia, że tracą niektóre swoje właściwości. Antocyjany znikają też pod wpływem tlenu, dlatego bakłażanom będzie w lodówce lepiej niż na ciepłym parapecie.

To warto wiedzieć! Badania potwierdzają, że dieta bogata w takie produkty, które mają sporo antocyjanów, ma znaczący wpływ na zahamowanie poważnych chorób.

Przepis na pieczonego bakłażana z pomidorami

 

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej lub bulgur
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej mięty
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 kromki czerstwego pieczywa
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż i wydrąż środek. Nie wyrzucaj skórki - przyda się do faszerowania. Cebulę, czosnek i miętę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Przesmaż cebulę i czosnek. Dodaj wydrążony środek bakłażanów. Przesmaż przez trzy minuty, dopraw solą i pieprzem. Potem wymieszaj z miętą, pastą tahini i kaszą. Farszem wypełnij skórki bakłażana. Chleb drobno pokrój i obsyp nim wierzch bakłażana. Ułóż je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj przez 20 minut. Przed podaniem polej jogurtem naturalnym i posyp miętą.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1177

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 178

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8