Ewa_Gotuje

Herbata detox z octem jabłkowym. Dobry sposób na oczyszczenie organizmu

Ewa Szabatin, tancerka znana z programu „Taniec z gwiazdami”, podzieliła się przepisem na herbatę detox. Napój nie tylko jest pyszny, ale świetnie oczyszcza organizm i usuwa zalegające resztki z jelit. Efekt? Płaski brzuch i lepsze samopoczucie. Dowiedz się, jak zrobić taką domową kurację.

Herbata detox  - przepis Ewy Szabatin | Fot.123RF/Picsel// Fot. TRICOLORS/East News

Spis treści:

Przepisem na herbatę detox, na swoim koncie na Instagramie, podzieliła się Ewa Szabatin. To siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcu, projektująca ubrania i skupiająca się na zdrowym odżywianiu, pięknej sylwetce oraz ćwiczeniach fizycznych. Poznaj recepturę na oczyszczający napój i dowiedz się, jakie składniki wpływają na jego właściwości.

Sprawdź także: Jeśli możesz, pij codziennie. Dodany do kawy, może ochronić przed zawałem i udarem

Herbata detox - przepis

Jak podkreśla Ewa Szabatin herbata detox jest „idealna na oczyszczanie i płaski brzuch”. Pomoże w detoksykacji organizmu i poprawi perystaltykę jelit. Jeśli jesteś ciekawy, co kryje się w odchudzającym i oczyszczającym napoju, poniżej znajdziesz listę potrzebnych składników:

Składniki

  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • ciepła woda.

Jak zrobić herbatę detox? Przepis rozpoczyna się od przygotowania szklanki lub kubka. Do naczynia wlej ocet jabłkowy i wciśnij sok z połowy cytryny (najlepiej przez sitko, żeby nie wleciały pestki). Dorzuć też pieprz cayenne i cynamon. Następnie dodaj jeszcze miód i zalej ciepłą, ale nie wrzącą wodą (aby miód nie stracił swoich właściwości). Dokładnie wszystko wymieszaj, aby składniki się połączyły. Herbata detox jest już gotowa do wypicia.

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

Za szczególne działanie herbatki odpowiadają oczywiście jej składniki. Mało kto wie, że miód wpływa korzystnie na żołądek i jelita, zwalczając dolegliwości gastryczne. W jego składzie znajdują się też enzymy usprawniające procesy trawienne. Co więcej, pieprz cayenne wykazuje właściwości termogeniczne - dzięki kapsaicynie rozgrzewa organizm od środka, co przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i pomaga rozruszać narządy do bardziej efektywnej pracy. Mieszanka hamuje apetyt i reguluje wydzielanie soków trawiennych.

W składzie herbaty detox znajduje się też ocet jabłkowy - jakie ma właściwości? Przede wszystkim działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antygrzybiczo. Ponadto obniża ciśnienie, stężenie glukozy we krwi i wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu (a w konsekwencji na zdrowie całego układu sercowo-naczyniowego). Podobnie jak miód, koi żołądek i jelita. Łagodzi niestrawność, stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych i zapobiega zaparciom. Ma też właściwości odchudzające - zwiększa uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu pomiędzy posiłkami. 

W occie jabłkowym znajdują się też silne antyoksydanty, które neutralizują negatywny wpływ wolnych rodników, oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji i toksyn oraz opóźniają procesy starzenia.

Właściwości cynamonu

W przypadku tego prozdrowotnego napoju za detoks odpowiada również cynamon. Właściwości przyprawy świetnie wpływają na zdrowie niemal całego organizmu. Cynamon również, jak ocet jabłkowy, ma działanie antyoksydacyjne, dlatego chroni przed stresem oksydacyjnym i wieloma chorobami cywilizacyjnymi (w tym nowotworami). Przyprawa działa pozytywnie na układ krążenia i pracę serca, reguluje stężenie cukru we krwi, obniża ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Rewelacyjnie sprawdza się na diecie odchudzającej, ponieważ przyspiesza metabolizm, a w konsekwencji - spalanie tłuszczu. Do tego reguluje pracę układu pokarmowego, wspomagając trawienie i pobudzając wydzielanie soku żołądkowego. W przypadku biegunek i zatruć pokarmowych pomaga załagodzić dolegliwości. 

Ewa Szabatin poleca picie herbaty detox w ciągu dnia, na przykład przed posiłkiem, aby ukoić żołądek i jelita oraz przyspieszyć procesy trawienne. Można go również wypić rano, aby dodać energii niemal wszystkim narządom do bardziej efektywnej pracy.

Źródło: Smaker.pl, Instagram @ewaszabatin

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Osiem zdrowotnych wskazań do stosowania rumianku. Zawsze miej go w domu »

Okna nie muszą parować podczas gotowania. Jak tego uniknąć? »

Kluski przygotujesz w kwadrans. Treściwy obiad, kiedy nie masz siły po pracy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 61

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 710

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0