Spis treści:
- Matcha – historia
- Matcha – właściwości zdrowotne
- Matcha – wartości odżywcze
- Jak parzyć matchę?
- Matcha zastosowanie w kuchni
Przygotowanie matchy wymaga nieco więcej zaangażowania, niż zalanie torebki herbaty wodą, jednak jej dobroczynne właściwości są tego warte. Warto więc poświęcić chwilę, by wyczarować napój, który będzie zbawienny dla twojego zdrowia. W Japonii parzenie tego zielonego napoju stało się prawdziwą sztuką, przygotowuje się go podczas specjalnej ceremonii. Smak matchy jest dosyć specyficzny, dlatego ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników. Jeśli chcesz, by smakowała dobrze oraz aby wykorzystać jej wszystkie prozdrowotne właściwości, należy wiedzieć, jak parzyć matchę. Co ciekawe, matcha ma swoje zastosowanie również w kuchni – można dodać ją do wielu dań i deserów.
Matcha – historia
Chociaż matcha uznawana jest za herbatę japońską, tak naprawdę pochodzi z Chin. Znana była już w VIII wieku. Chińscy mnisi raczyli się zieloną herbatą w celu poprawy skupienia podczas medytacji. Co ciekawe, czarka napoju przygotowywana z liści herbaty stała się codzienną ofiarą dla Buddy.
Do Kraju Kwitnącej Wiśni przybyła za sprawą mnicha Eisaia, który zapoczątkował tradycję ceremonii picia matchy. Do produkcji zielonego proszku używano jedynie młodych listków, które skrupulatnie chroniono przed promieniami słońca. Obecnie do ochrony delikatnych roślin stosuje się konstrukcje z bambusa oraz specjalne maty, który dają cień. Zebrane listki suszono na świeżym powietrzu, a następnie mielono na drobny proszek.
Matcha – właściwości zdrowotne
Moda na picie matchy przywędrowała do Polski całkiem niedawno. Obecnie bez problemu można dostać ją w wielu sklepach i kawiarniach, podawaną zarówno na ciepło, jak i w letniej wersji z lodem. Niezależnie od tego, czy jest to chwilowy trend, czy napój ten na stałe zagości w naszym codziennym menu, matchy nie można odmówić szeregu właściwości, które działają zbawiennie na organizm.
Matcha znana jest przede wszystkim z tego, że jest doskonałym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Chronią organizm przed rozwojem chorób serca, mózgu, czy skóry – działają również przeciwstarzeniowo. Co więcej, świetnie wpływają na zdrowie oczu oraz mają działanie przeciwnowotworowe. Przeciwutleniacze pomagają również wzmacniać odporność organizmu.
W matchy znajdziesz także katechiny, przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. Pomagają również obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy.
Jeśli chcesz stracić zbędne kilogramy, warto włączyć do diety matchę. Nie tylko przyśpiesza przemianę materii, pomaga spalić kalorie, ale i zadziała jako naturalna „przedtreningówka”, którą warto mieć pod ręką przed rozpoczęciem ćwiczeń fizycznych. Podobno matcha była jednym z ulubionych napojów samurajów, którzy pili ją, by dodać sobie energii. Co więcej, jest źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu wesprze działanie układu pokarmowego.
Napój ten korzystnie wpływa także na układ nerwowy, pomaga otworzyć umysł oraz działa wyciszająco, dlatego warto pić je podczas stresujących sytuacji. L-teaninia, aminokwas zawarty w matchy, korzystnie działa na pracę mózgu, uspokaja, relaksuje, odpręża, jednocześnie nie powodując, że jesteśmy senni. Matchę warto pijać również przed rozpoczęciem pracy umysłowej lub nauki, świetnie poprawia koncentrację oraz doda ci energii do działania.
Matcha – wartości odżywcze
W składzie matchy znajdziesz moc witamin, minerałów oraz substancji, które mają dobroczynny wpływ na organizm. Matcha jest, aż 10 razy silniejsza od zwykłej zielonej herbaty – dostarczy ci mnóstwo energii oraz poprawi koncentrację. Przede wszystkim znana jest jako źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Co więcej, znajdziesz w niej witaminę C, A, E oraz minerały: żelazo, sód, wapń, cynk, potas i sód. Jest także źródłem błonnika oraz aminokwasów.
Jak parzyć matchę?
Prawdziwa ceremonia parzenia idealnej matchy wymaga skupienia, odpowiednich przyrządów oraz czasu, ponieważ nie powinna być wykonywana w pośpiechu. Warto podawać ją w specjalnych czarkach, a do jej mieszania używać bambusowej miotełki chasen. Warto zaznaczyć, że pijąc matchę, spożywasz całe listki herbaty, dlatego należy ją odpowiednio przygotować, by nie miała grudek.
Woda, której będziesz używać do zalania matchy, powinna mieć około 80 stopni. Nie należy używać wrzątku. Następnie do naczynia, w którym będziesz przygotowywać napój, wlej gorącą wodę, by go nagrzać. Wówczas możesz włożyć do niego bambusową miotełkę, aby zmiękła. Wylej kubek, wytrzyj go, a następnie wsyp około trzech czwartych łyżeczki matchy. Możesz również posłużyć się wagą kuchenną i wsypać około dwóch gramy proszku. Następnie wlej trzy łyżki wody i dokładnie roztrzep matchę, wykonując ręką ruch w kształcie litery „M”, tak by nie miała grudek. Następnie dolej około 150 ml wody, mieszaj, aż powstanie piana. Zamiast bambusowej miotełki do mieszania możesz wykorzystać spieniacz do mleka, blender lub shaker.
Warto zaznaczyć, że matcha ma dosyć specyficzny smak, można określić go jako trawiasty, nieco cierpki. Niektórym przypomina również morskie glony, wszystko za sprawą dużej zawartości chlorofilu. Jeśli chcesz przekonać się do picia tego napoju, na początku możesz przygotować matcha latte. Do zaparzonej herbaty dodaj spienione mleko lub napój roślinny. Możesz również ją dosłodzić – miodem, brązowym cukrem, syropem klonowym, lub bezkalorycznym erytrytolem.
Matcha – jak pić?
Matcha ma działanie pobudzające, dlatego warto wypić ją o poranku lub w pierwszej połowie dnia. W jednej porcji matchy będzie około 80 mg kofeiny, dlatego z powodzeniem możesz zastąpić nią kawę. Doskonale poprawi koncentrację, jednocześnie nie pobudzając organizmu w zbyt gwałtowny sposób.
Kto nie powinien stosować matchy?
Matcha jest bardzo zdrowa, jednak istnieją pewne przeciwskazania do picia tego zielonego napoju. Powinny na nią uważać kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na anemię.
Matcha zastosowanie w kuchni
Oczywiście podstawowym zastosowaniem matchy jest przygotowywanie jej w formie napoju. Możesz pić ją samą, z dodatkiem ciepłego mleka lub napoju roślinnego. Latem można natomiast przygotować ją wraz z kostkami lodu. Jej zielony kolor można wykorzystać również do stworzenia pysznych dań i deserów, dzięki czemu nadasz swoim potrawą nietypową barwę. Doskonale sprawdzi się do wypieków na słodko, ciast, babeczek, biszkoptów, a także naleśników, czy placków. Sprawdź, do jakich przepisów nasi użytkownicy dodali matchę.
1. Sernik limonkowo-kokosowy z matchą
Zobacz przepisSernik limonkowo-kokosowy z matchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Babka pomarańczowa z matcha
Zobacz przepisBabka pomarańczowa z matcha / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Biszkopt z mirabelkami i matchą
Zobacz przepisBiszkopt z mirabelkami i matchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Lody waniliowe w polewie matcha
Zobacz przepisLody waniliowe w polewie matcha / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Babka limonkowa z matchą
Zobacz przepisBabka limonkowa z matchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Babka z matcha i syropem kukurydzianym
Zobacz przepisBabka z matcha i syropem kukurydzianym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Trufle z zieloną herbatą matcha
Zobacz przepisTrufle z zieloną herbatą matcha / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Zielone bezy - z matchą i limonką
Zobacz przepisZielone bezy - z matchą i limonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Tort Ajerkoniakowy dla zapracowanych
Zobacz przepisTort Ajerkoniakowy dla zapracowanych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Warto dodać do herbaty. Rozprawią się z boczkami i wałeczkami »
Sok z pigwy na odporność i nie tylko »
Wypróbuj placki ziemniaczane bez jajka. Będą pyszne i chrupiące »
Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »