Hit internetu. Domowe wędliny z... plastikowej butelki!

Nie ma co ukrywać, że domowe wędliny wygrywają smakiem z tymi sklepowymi. Ostatnio w internecie pojawił się ciekawy trik, pokazujący jak łatwo przyrządzić szynkę w domu. Sprawdź, jak zrobić wędlinę z butelki krok po kroku!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Babciny przepis na domowe wędliny na pewno nie uwzględniał użycia butelki, tym bardziej plastikowej. Mięsne rarytasy wychodziły soczyste, bez konserwantów i polepszaczy, za to z pyszną galaretką i dodatkami. Przygotowane na esencjonalnym wywarze miały dużo smaku i zajadało się je z nieukrywaną przyjemnością.

Okazuje się, że trend przyrządzania wędliny z butelki, który ostatnio podbija internet, pozwala na zrobienie podobnej, naturalnej szynki. Oczywiście usprawnia i ułatwia cały proces. Co więcej, stosując tę metodę, możemy przygotować naprawdę wiele rodzajów wędlin i eksperymentować z użytymi składnikami.

Jak zrobić wędlinę z butelki krok po kroku?

Przygotowanie wędliny z butelki plastikowej jest bardzo proste, dlatego nawet kucharz amator poradzi sobie z tym zadaniem. Polega ono na umieszczeniu ulubionych i połączonych wcześniej składników w woreczku foliowym, który włożony jest do butelki. Ta z kolei nadaje kształt mięsnemu wyrobowi. Wystarczy poddać całość obróbce termicznej i prawie gotowe! Przekonaj się, jak zrobić wędlinę z butelki - możesz zainspirować się poniższym przepisem albo dodać inne produkty spożywcze. Świetnie sprawdzą się też np. ogórki kiszone, papryka czy suszone pomidory.  

Sprawdź także: Co jeść latem, żeby schudnąć? Po tych produktach waga zacznie spadać

Wędlina z butelki - przepis

Istnieją dwa różne sposoby na przyrządzenie pysznej i aromatycznej wędliny z butelki. Sprawdź, który z nich bardziej ci pasuje i czym się od siebie różnią. Na początku przygotuj jednak zaproponowane składniki. 

Składniki

  • 3 duże ćwiartki z kurczaka (bez kości),
  • 3 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • puszka marchewki z groszkiem,
  • 4 łyżki żelatyny w proszku,
  • 250 ml wody,
  • 2 plastikowe butelki (o pojemności 1,5 litra),
  • 2 woreczki foliowe.

1. Obróbka cieplna w butelce

Każdą z butelek utnij z góry tak, aby pozostało jej ok. 3/4. Wstaw w nie po większym woreczku foliowym i odstaw na później.

Teraz przygotuj głęboką miskę. Ćwiartki kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do naczynia. Przypraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz sproszkowanym czosnkiem, a następnie dołóż też marchewkę z groszkiem. Wsyp żelatynę i zalej wodą. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Weź butelki i do woreczków w środku, po równo, przełóż farsz mięsno-warzywny. Zostaw ok. 10 centymetrów przestrzeni od farszu i w tym miejscu (przy górze uciętej butelki) zawiąż woreczek.

Przygotuj duży garnek z wrzątkiem. Wstaw butelki z wędlinami i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie odstaw do całkowitego wystygnięcia. Gdy będą już zimne, przełóż do lodówki na noc, aby szynka idealnie stężała. Po tym czasie rozetnij delikatnie butelki i wyjmij wędliny. Podawaj pokrojone na grubsze plastry, najlepiej ze świeżym, chrupiącym pieczywem. 

2. Obróbka cieplna przed włożeniem do butelki

Drugim sposobem na przygotowanie domowej wędliny z butelki, wskazanym szczególnie wtedy, jeśli boisz się trzymać butelek w gotującej się wodzie, jest początkowa obróbka mięsa (podgotowanie go) i dopiero wówczas wrzucenie składników do plastikowego naczynia. Wtedy umieszczasz całość w lodówce, a po stężeniu po prostu rozcinasz butelkę i wyjmujesz mięsny rarytas. Tę metodę dobrze obrazuje video:

Czy wędliny z butelki są zdrowe?

Musisz być czujny, bo przygotowując domowe wędliny z butelki, możesz sobie zaszkodzić. Dlaczego? Otóż nie każda plastikowa butelka jest przeznaczona do kontaktu z żywnością. Na pewno słyszałeś, że nie zaleca się ich ponownego wykorzystywania, chyba że po dokładnym ich umyciu i regularnym wyparzaniu.

Plastik, z którego wykonana jest butelka, powinien mieć specjalne oznaczenie 2 (HDPE, polietylen wysokiej gęstości) lub 5 (PP, polipropylen). To najbezpieczniejsze rodzaje plastiku, z którego produkowane są np. butelki do karmienia niemowląt, opakowania na żywność czy folie spożywcze. W takich możesz przygotować wędliny.

Reklama

Zobacz także:

Masz refluks? Oprócz leków stosuj te zalecenia i rady »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
Desery Sernik na biszkoptach

Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...

Odsłon: 10517

30 min
35
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 181

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2