Fot.123RF/Picsel
Z artykułu dowiesz się:
- Czy można łączyć miód z lekami przeciwzakrzepowymi
- Czy miód wpływa na poziom cholesterolu
- Czy miód jest zdrowszy od cukru
Chociaż miód niewątpliwie jest produktem spożywczym, który warto mieć w swoim domu, nie należy zapominać, że nadal jest to cukier. A spożywanie cukru w zbyt dużych ilościach zawsze jest złym wyborem. Nawet jeśli są to węglowodany pochodzące z tak dobrego źródła.
Właściwości miodu
Właściwości miodu nie da się nie docenić. Od wielu setek lat znany jest jako lek na wiele przypadłości - nie tylko przeziębienia, ale również rany. Enzymy zawarte w miodzie to jeden z najcenniejszych składników tego produktu.
Powodują, że miód charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi i antybakteryjnymi. Oprócz nich jednak znajdziemy w miodzie także biotynę, aminokwasy, witaminę A, C oraz witaminy z grupy B, a także kwas foliowy i aż 21 pierwiastków, między innymi magnez, potas, fosfor czy żelazo.
Miód - czy jest zdrowy?
Czy warto jeść miód? Czy jest zdrowy? Już po samej liście właściwości tego produktu można z całą pewnością powiedzieć, że tak. Miód działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwbólowo, dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek do naparów czy syropów, które spożywamy podczas infekcji bakteryjnych i wirusowych. Wspiera nas także w infekcjach dróg oddechowych i przyspiesz regenerację organizmu.
Miód wzmacnia nasze serce - wszystko dzięki zawartości acetylocholiny oraz potasu, który obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi. Miody działają wykrztuśnie, wspomagają w leczeniu anemii i miażdżycy, stanów zapalnych żołądka czy chorób serca. Tak, z całą pewnością są zdrowe. Jednak nie powinny stanowić bardzo dużej części naszej diety.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Miód a cukrzyca
Warto zastanowić się nad zagadnieniem miód a cukrzyca - przecież miody należą do produktów składających się głównie z węglowodanów. Czy miód jest zdrowy dla cukrzyków? Indeks glikemiczny miodu może być różny - jest to zależne od gatunku, odmiany, pochodzenia produktu, a zatem może być średni bądź też bardzo wysoki.
Najwyższy indeks glikemiczny mają miody wielokwiatowe, leśne i rzepakowe. Plasuje się on na poziomie 60-90. Wskazuje się, że miody, które mogą być używane przez diabetyków, to przede wszystkim miód wrzosowy, akacjowy oraz lipowy, które są bogate we fruktozę. Jednak te zalecenia dotyczą głównie osób chorych na cukrzycę typu II. Należy pamiętać, że zbyt wysokie spożycie cukrów zawsze jest złym rozwiązaniem dla diabetyków.
Czy miód jest zdrowy dla cukrzyków? Tak, tak samo, jak dla innych osób. Jednak jego spożywanie powinno się ograniczyć do minimum - na przykład do sytuacji, w których borykamy się z infekcją. Warto jednak pamiętać, że miód można przyjmować nie tylko doustnie. Dla cukrzyków może on okazać się doskonałym lekarstwem w formie okładów. Mowa o owrzodzeniach przy stopie cukrzycowej. Wtedy stosowanie miodu zmniejsza stan zapalny i wspiera regenerację rany.
Miód a dieta
Miód a dieta to dwie kwestie, które raczej do siebie nie pasują. A jednak miód jest z całą pewnością dużo lepszym rozwiązaniem dla osób na diecie niż czysty cukier. Dlaczego? W jednej łyżeczce cukru znajduje się 21 kcal. Z kolei w łyżeczce miodu jest ich 16. Ta różnica wydaje się niewielka, jednak należy pamiętać, iż miód to nie tylko cukry, ale także enzymy, witaminy i minerały, które wpływają pozytywnie na nasz organizm.
Miód oraz słodycze z miodem mogą być dobrym sposobem na zaspokojenie pragnienia na „coś słodkiego", które na diecie niezwykle często nam towarzyszy. Oczywiście nadal nie możemy zjadać go zbyt dużo. To w końcu cukier - choć zdrowy.
Sprawdź także: Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Miód a weganizm
Miód a weganizm to kolejna kwestia, którą należy poruszyć. Weganie świadomie rezygnują z wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego także miód nie jest uwzględniany w ich diecie. Niechęć wegan do miodu spowodowana jest przede wszystkim komercyjnym pozyskiwaniem tego produktu, które - jak w przypadku wielu innych produktów odzwierzęcych - wiąże się z wykorzystywaniem zwierząt przez ludzi.
Miód a leki przeciwzakrzepowe
Osoby, u których występuje ryzyko wystąpienia zakrzepów żylnych, mogą zastanawiać się, jak wygląda ta kwestia. Miód a leki przeciwzakrzepowe - czy to się wyklucza? Wręcz odwrotnie! Miód charakteryzuje się działaniem wspierającym zarówno pracę mięśnia sercowego, jak i żył. Hamuje rozwój miażdżycy, która przyczynia się do ograniczenia przepływu naczyniowego. Z pewnością miód nie będzie w stanie zastąpić wam leków. Może jednak wspomóc ich pracę.
Miód a cholesterol
Skoro miód jest dość kaloryczny, wiele osób zastanawia się, jak przedstawia się kwestia miód a cholesterol. Sam w sobie miód nie zawiera cholesterolu. Jednak może mieć wpływ na polepszenie naszego poziomu cholesterolu - wiele badań wskazuje, że miód obniża poziom złej frakcji cholesterolu (LDL). Wpływają na to zawarte w miodzie związki fenolowe, które rozszerzają naczynia wieńcowe i zapobiegają przed utlenianiem się cholesterolu LDL.
Zobacz: Witaminowy koktajl z miodem
Miód - czy jest zdrowszy od cukru?
Wiecie już, jak bardzo drogocennym składnikiem diety jest miód. Czy jest zdrowszy od cukru? Z całą pewnością tak! Oczywiście mowa tu o białym cukrze przemysłowym, nie zaś o cukrach w ogóle. Cukier, tak samo jak miód, jest węglowodanem prostym.
Jednak w przeciwieństwie do miodu, w cukrze nie znajdziemy właściwie żadnych innych składników. Jest on paliwem, które szybko zasila mózg - to wszystko. Z kolei w miodzie znajduje się wiele minerałów, enzymów i witamin, które stanowczo przemawiają na korzyść miodu.
Czy miód jest kaloryczny?
Możecie zastanawiać się, czy miód jest kaloryczny. Odpowiedź oczywiście brzmi tak. Tylko woda jest substancją bez kalorii, którą możemy w siebie wlewać bez ryzyka przytycia. Pomimo kaloryczności miodu, nadal stanowi on doskonałą alternatywę dla cukru, który w jednej łyżeczce zawiera 21 kcal. W miodzie kalorii jest mniej.
Czy miód jest lekkostrawny?
Chociaż jest dość kaloryczny, nie należy do produktów trudnych do strawienia. Miód nie jest ciężkostrawny - ze względu na to, że składa się on z cukrów prostych, organizm trawi go szybko i bez większych problemów. Dlatego też miód można dołączyć do diety lekkostrawnej dla osób, które mają problemy z żołądkiem.
Miód - czy jest szkodliwy?
Nie każdy powinien spożywać miód. Czy jest szkodliwy dla niektórych grup osób? Wiemy już, że nie zaleca się spożywania miodu osobom chorującym na cukrzycę. Na diecie należy go raczej rozsądnie dawkować. Miód może okazać się szkodliwy dla alergików, gdyż zawiera on substancje biologiczne czynne, w których skład wchodzą pyłki. Dlatego też miód jest silnym alergenem i może być problematyczny dla osób z tendencją do uczuleń spożywczych.
Tak, miód naprawdę można nazwać płynnym złotem. Ten składnik z całą pewnością warto mieć w swoim domu - zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Miód korzenny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Miód z cytryną i imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Miód z mniszka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Miód z mniszka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Miód z curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Kulinarne sposoby na walkę z przeziębieniami i wzmocnienie odporności »