Spis treści:
Chcesz zrobić domowe zapasy i wypełnić spiżarkę słoikami? Wypróbuj prosty przepis na to, jak zrobić ogórki małosolne. Jeśli dodasz do nich odpowiednią ilość soli i wykonasz recepturę krok po kroku, sukces jest gwarantowany.
Jak zrobić ogórki małosolne?
Marzą ci się pyszne ogórki małosolne - takie, które są przyjemnie chrupiące i pełne smaku? Dobrze trafiłeś. Przepis na to, jak zrobić ogórki małosolne wcale nie jest taki trudny. Do ich przyrządzenia potrzebujesz ok. 1,5 kilograma małych ogórków. Pamiętaj, że muszą być świeże. Do tego przygotuj jeszcze pół główki czosnku, ok. 10 cm korzenia chrzanu, kilka gałązek kopru, sól i liście laurowe oraz oczywiście wodę.
Jak zrobić ogórki małosolne? Wystarczy opłukać je dokładnie pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki ogórków i czosnku - wystarczy mały fragment. Obmyj jeszcze czosnek i chrzan. Przygotuj naczynie - może to być wyparzony słoik lub kamionka. Najważniejsze, żeby było czyste. Na jego dno połóż gałązkę kopru, listek laurowy i kawałek czosnku, później kilka ogórków (w miarę ściśle). Następnie kolejna warstwa czosnku, liści laurowych, chrzanu, ogórków. Na wierzchu powinna się znaleźć gałąź kopru. Ogórki na końcu zalewa się solanką, która powoduje, że się ukiszą.
Możesz je jeść już dwa dni po umieszczeniu w słoiku. Najlepiej zjeść je do tygodnia po otwarciu.
Ile soli dodać do ogórków małosolnych?
Ogórki małosolne przygotowuje szybko i prędko można się nimi też zajadać. Żeby wyszły idealnie chrupiące, trzeba zalać je solanką przyrządzoną w odpowiednich proporcjach. Wiele osób nie wie, ile soli dodać do ogórków małosolnych. Zasada jest bardzo prosta - na jeden litr wrzątku daj jedną łyżkę soli.
W powyższym przepisie trzeba było użyć ok. dwóch litrów wody, więc należało dodać ok. dwóch łyżek soli kuchennej. Zainspiruj się przepisem na ogórki małosolne jak z zeszytu babci:
Ogórki małosolne - przepis babci
Zobacz przepisJak zrobić ogórki małosolne? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Błędy, które powoli niszczą twoją zmywarkę. O czym musisz pamiętać? »
Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »
Nigdy nie łącz aspiryny z tymi lekami. Wiele osób popełnia ten błąd »