Najlepsze przepisy na ogórki

Ile soli powinno się dodać do ogórków małosolnych? Z takimi proporcjami wyjdą idealne

Jak zrobić ogórki małosolne, które są lekko chrupiące? To nic skomplikowanego, jeśli ma się dobry przepis. Dowiedz się, jak krok po kroku przygotować słoik pyszności. Sprawdź, ile soli dodać do ogórków małosolnych, by przedłużyć ich termin ważności. Takim dodatkiem możesz zajadać się już dwa dni po przyrządzeniu.

Ile soli dodać do ogórków małosolnych? Zapamiętaj zasadę, bo jest bardzo prosta | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chcesz zrobić domowe zapasy i wypełnić spiżarkę słoikami? Wypróbuj prosty przepis na to, jak zrobić ogórki małosolne. Jeśli dodasz do nich odpowiednią ilość soli i wykonasz recepturę krok po kroku, sukces jest gwarantowany.

Jak zrobić ogórki małosolne?

Marzą ci się pyszne ogórki małosolne - takie, które są przyjemnie chrupiące i pełne smaku? Dobrze trafiłeś. Przepis na to, jak zrobić ogórki małosolne wcale nie jest taki trudny. Do ich przyrządzenia potrzebujesz ok. 1,5 kilograma małych ogórków. Pamiętaj, że muszą być świeże. Do tego przygotuj jeszcze pół główki czosnku, ok. 10 cm korzenia chrzanu, kilka gałązek kopru, sól i liście laurowe oraz oczywiście wodę. 

Jak zrobić ogórki małosolne? Wystarczy opłukać je dokładnie pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki ogórków i czosnku - wystarczy mały fragment. Obmyj jeszcze czosnek i chrzan. Przygotuj naczynie - może to być wyparzony słoik lub kamionka. Najważniejsze, żeby było czyste. Na jego dno połóż gałązkę kopru, listek laurowy i kawałek czosnku, później kilka ogórków (w miarę ściśle). Następnie kolejna warstwa czosnku, liści laurowych, chrzanu, ogórków. Na wierzchu powinna się znaleźć gałąź kopru. Ogórki na końcu zalewa się solanką, która powoduje, że się ukiszą.

Możesz je jeść już dwa dni po umieszczeniu w słoiku. Najlepiej zjeść je do tygodnia po otwarciu. 

Ile soli dodać do ogórków małosolnych?

Ogórki małosolne przygotowuje szybko i prędko można się nimi też zajadać. Żeby wyszły idealnie chrupiące, trzeba zalać je solanką przyrządzoną w odpowiednich proporcjach. Wiele osób nie wie, ile soli dodać do ogórków małosolnych. Zasada jest bardzo prosta - na jeden litr wrzątku daj jedną łyżkę soli. 

W powyższym przepisie trzeba było użyć ok. dwóch litrów wody, więc należało dodać ok. dwóch łyżek soli kuchennej. Zainspiruj się przepisem na ogórki małosolne jak z zeszytu babci:

Ogórki małosolne - przepis babci

 Ogórki małosolne - przepis babci Zobacz przepis

Jak zrobić ogórki małosolne? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Błędy, które powoli niszczą twoją zmywarkę. O czym musisz pamiętać? »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Nigdy nie łącz aspiryny z tymi lekami. Wiele osób popełnia ten błąd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 23

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 19

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 51

>60 min
3
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26