Dania jednogarnkowe

Mięso z kurczaka bardzo często ląduje na naszych talerzach. Nie tylko jest proste w przygotowaniu, zawiera również sporo białka, oraz stosunkowo niewiele tłuszczu, dzięki czemu uważane jest za dietetyczny wybór. Ważne jednak, aby dbać o jakość i świeżość spożywanego mięsa. Podpowiemy ci, jak długo kurczak może leżeć w zamrażarce oraz po czym rozpoznać, że mięso jest zepsute.

Mięso z kurczaka, jak długo może być w zamrażalniku? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kurczak smakuje doskonale zarówno w wersji smażonej w panierce, grillowanej w ziołowych przyprawach, jak i jako dodatek do potrawek z warzywami czy makaronów. Warto mieć je zawsze pod ręką, aby w mig przygotować pyszny obiad. Często, kiedy w sklepach pojawiają się promocje, kupujemy większą ilość mięsa, aby ją zamrozić. Należy jednak pamiętać, że również mrożonki mają swój termin przydatności. Sprawdź, jak mrozić mięso z kurczaka oraz jak długo można je przechowywać. 

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać słoiki z zawartością? Co zrobić z potłuczonymi słoikami i zakrętkami?

Jak długo kurczak może leżeć w zamrażarce?

Jak mrozić mięso z kurczaka? Jeżeli wiesz, że do obiadu zużywasz przeważnie mniejsze ilości, wygodną opcją będzie poporcjowanie zakupionego mięsa. Do mrożenia wybieraj jedynie świeże mięso dobrej jakości. Należy mrozić je w odpowiednich opakowaniach, na przykład workach strunowych przeznaczonych do przechowywania w niskiej temperaturze, usuwając z nich uprzednio nadmiar powietrza. Warto napisać na nich markerem datę włożenia mięsa do zamrażalnika.

Drób w całości może spędzić w zamrażarce ok. trzech miesięcy, w przypadku poporcjowanego mięsa będzie to od sześciu do dwunastu miesięcy. Co ciekawe, mięso mielone może spędzić w lodówce maksymalnie osiem tygodni. Warto podkreślić, że mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów konserwowania żywności, odpowiednio przeprowadzone może uchronić nas przed przykrymi dolegliwościami i zatruciem. 

Jak rozpoznać, że mięso z kurczaka jest zepsute?

Rozpoznanie zepsutego mięsa z kurczaka nie powinno nastręczać dużych problemów. Przede wszystkim powinien zaniepokoić nas nieprzyjemny zapach, a także szarawy kolor. Jeżeli mięso po rozmrożeniu jest pokryte lepką cieczą, również będzie to znak, że może być ono zepsute. Wówczas takie mięso nadaje się do wyrzucenia. 

Źródło: dobrowolscy.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 176

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1609

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 358

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8