Spis treści:
Kurczak smakuje doskonale zarówno w wersji smażonej w panierce, grillowanej w ziołowych przyprawach, jak i jako dodatek do potrawek z warzywami czy makaronów. Warto mieć je zawsze pod ręką, aby w mig przygotować pyszny obiad. Często, kiedy w sklepach pojawiają się promocje, kupujemy większą ilość mięsa, aby ją zamrozić. Należy jednak pamiętać, że również mrożonki mają swój termin przydatności. Sprawdź, jak mrozić mięso z kurczaka oraz jak długo można je przechowywać.
Sprawdź także: Gdzie wyrzucać słoiki z zawartością? Co zrobić z potłuczonymi słoikami i zakrętkami?
Jak długo kurczak może leżeć w zamrażarce?
Jak mrozić mięso z kurczaka? Jeżeli wiesz, że do obiadu zużywasz przeważnie mniejsze ilości, wygodną opcją będzie poporcjowanie zakupionego mięsa. Do mrożenia wybieraj jedynie świeże mięso dobrej jakości. Należy mrozić je w odpowiednich opakowaniach, na przykład workach strunowych przeznaczonych do przechowywania w niskiej temperaturze, usuwając z nich uprzednio nadmiar powietrza. Warto napisać na nich markerem datę włożenia mięsa do zamrażalnika.
Drób w całości może spędzić w zamrażarce ok. trzech miesięcy, w przypadku poporcjowanego mięsa będzie to od sześciu do dwunastu miesięcy. Co ciekawe, mięso mielone może spędzić w lodówce maksymalnie osiem tygodni. Warto podkreślić, że mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów konserwowania żywności, odpowiednio przeprowadzone może uchronić nas przed przykrymi dolegliwościami i zatruciem.
Jak rozpoznać, że mięso z kurczaka jest zepsute?
Rozpoznanie zepsutego mięsa z kurczaka nie powinno nastręczać dużych problemów. Przede wszystkim powinien zaniepokoić nas nieprzyjemny zapach, a także szarawy kolor. Jeżeli mięso po rozmrożeniu jest pokryte lepką cieczą, również będzie to znak, że może być ono zepsute. Wówczas takie mięso nadaje się do wyrzucenia.
Źródło: dobrowolscy.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »
Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »
Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »