Spis treści:
Chrzan - symbol Wielkanocy
Chrzan pospolity to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych, która w Polsce występuje pospolicie na całym obszarze kraju. Posiada zielone liście i biały korzeń, który znany jest ze swojego ostrego smaku i zapachu. Chrzan jest też jednym z symboli Wielkanocy - powinien znaleźć się w koszyczku i na świątecznym stole.
Symbolizuje on mękę Jezusa Chrystusa, ale też siłę, krzepę i witalność. Ma przynieść domownikom zdrowie, co jest całkiem prawdopodobne, gdyż to popularne warzywo korzeniowe wykazuje między innymi działanie przeciwbakteryjne. Znajdziemy w nim wiele związków, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Zgodnie z tradycją, wielkanocnego chrzanu powinni spróbować wszyscy domownicy - także dzieci.
Jakie właściwości ma chrzan?
Czy chrzan jest zdrowy? To warzywo korzeniowe, znane i cenione od tysięcy lat. Stosowany jest zarówno jako przyprawa, jak i do celów leczniczych. W chrzanie znajdziemy przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Przede wszystkim zawiera on sporo witaminy C i kwasu foliowego. Są w nim też związki roślinne, w tym glukozynolany, wspomagające ochronę organizmu przed infekcjami, a nawet nowotworami.
Jakie są prozdrowotne właściwości chrzanu? To popularne warzywo między innymi:
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwia trawienie tłustych, ciężkostrawnych potraw,
- wspomaga walkę z kaszlem i katarem (chrzan polecany jest przy przeziębieniu, ale też zapaleniu oskrzeli),
- wpływa pozytywnie na układ krążenia,
- ma właściwości moczopędne i odtruwające,
- łagodzi nerwobóle, bóle stawowe i kostne (powinien być wówczas stosowany w formie okładów),
- poprawia przemianę materii i wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego,
- pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci,
- poprawia odporność i działa rozgrzewająco, a także odkażająco.
Chrzan uznawany jest za naturalny antybiotyk. Jako taki znany jest m.in. doskonale w medycynie ludowej. Leczy pierwsze objawy infekcji.
Jak kupić dobry chrzan?
Chrzan powinien znaleźć się na wielkanocnym stole. Możemy sami go utrzeć lub kupić w sklepie w już startej formie. Wybierając jednak chrzan w słoiczku, trzeba zwrócić szczególną uwagę na etykietę. Im długość listy składników będzie krótsza, tym lepiej.
Warto jednak zagłębić się w spis składników i sprawdzić, czy znajduje się na niej na przykład pirosiarczyn sodu (E 223). Lepiej go unikać, ponieważ przedłuża trwałość produktu, jednak może między innymi wywołać u alergików katar sienny czy chroniczną pokrzywkę. Powinny go też unikać kobiety w ciąży. Warto zwrócić również uwagę na obecność konserwantów i zagęstników, które w zasadzie nie są potrzebne. Najlepiej zdecydować się na ten produkt, w którym znajdziemy możliwie jak największą ilość chrzanu. Jego zawartość wyrażona jest w procentach, a im więcej, tym lepiej.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »
Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »
Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »