Jak nadziewać pączki? Proste i sprawdzone sposoby

Tłusty czwartek to jeden z niewielu dni w roku, kiedy nawet osoby, które na co dzień unikają słodyczy, naginają swoje zasady i sięgają po pączki. Niektórzy decydują się na samodzielne usmażenie ich w domu. Jeśli w tym roku, masz zamiar spróbować swoich sił w tej kwestii, na pewno zastanawiasz się, jak nadziewać pączki. Oto kilka wskazówek, które z pewnością ci to ułatwią.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Pączki to przysmak, który znany był już w starożytnym Rzymie, zajadano się nimi podczas uroczystości związanych z nadejściem wiosny. Co ciekawe, w Polsce dawniej pączki wcale nie były słodkim przysmakiem, nadziewano je słoniną. Już wtedy były nieodłącznym elementem związanym zapustami, czyli dzisiejszym okresem karnawału. Dziś pączki są jednym z wypieków, po które najchętniej sięgamy podczas wizyt w cukierniach czy piekarniach. Tłusty czwartek to doskonała okazja, żeby pokusić się o przygotowanie własnoręcznych słodkości. Sprawdź, jak nadziewać pączki oraz kiedy to robić, by nadzienie nam nie wypłynęło.  

Czym nadziewać pączki?

Z jakim nadzieniem pączki smakują najlepiej? Oczywiście zdania w tej kwestii są podzielone. Fani klasycznych smaków wybiorą oczywiście różę, czyli konfiturę przygotowywaną na bazie różanych płatków oraz cukru. Równie dobrze sprawdzi się marmolada lub konfitury z innych owoców, np. wiśni, malin, truskawek czy brzoskwiń. Dla osób, które uwielbiają czekoladę, świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju kremy na bazie kakao i orzechów. Możesz również samodzielnie przygotować czekoladowe nadzienie, wystarczy połączyć kostki mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady z ubitą śmietanką kremówką. Pysznie smakować będzie również połączenia czekolady z masłem orzechowym

Do pączków doskonale pasuje również budyń oraz nadzienie adwokatowe. Możesz również przekroić je po upieczeniu i przełożyć śmietanowym kremem, wykonanym z mascarpone, kremówki i cukru, niebo w gębie! Niektórzy przygotowują również pączki w wersji ze słodkim twarogiem. Dla fanów zimowych smaków idealnym nadzieniem do pączków może być prażone jabłko z cynamonem. To, jakie nadzienie znajdzie się w twoich pączkach, zależy tylko od twoich upodobań i wyobraźni. 

Jak nadziewać pączki?

Nadziewanie pączków nie jest skomplikowaną czynnością, jednak wymaga pewnej precyzji. Warto również użyć narzędzi, które ci to ułatwią, najlepiej zaopatrzyć się w rękaw cukierniczy oraz szprycę. Wówczas możesz nadziać pączki już po upieczeniu i wystygnięciu, będzie to wygodna opcja dla początkujących cukierników. Drugą metodą jest nadziewanie pączków przed smażeniem, na wycięte kółko z ciasta należy nałożyć łyżką porcję nadzienia, a następnie zlepić je tak, by nic nie wypłynęło. Możesz także wyciąć dwa kółka z ciasta, na jednym kawałku ułożyć porcję nadzienia, a następnie przykryć je drugim i dokładnie skleić, najlepiej przy pomocy szklanki, którą wyciąłeś kółka. 

Czym dekorować pączki? 

Kiedy twoje pączki są już upieczone i nadziane, przyszedł czas na przyozdobienie tych drożdżowych słodkości. Oczywiście, możesz po prostu oprószyć je cukrem pudrem, w tej wersji będą lekkie i pyszne. Dobrze sprawdzi się również lukier, możesz zrobić go na bazie cukru pudru i soku z cytryny, dzięki czemu przełamiesz słodycz pączków. Możesz także przygotować lukier na bazie białka jaj.

Dzieciaki z pewnością ucieszą się, kiedy na lukrowanych pączkach zagości kolorowa posypka lub czekoladowe dropsy w różnych odcieniach. Dla miłośników czekolady idealną ozdobą będzie czekoladowa polewa, którą dodatkowo możesz obsypać kruszonymi orzechami lub płatkami migdałów. Możesz także pójść o krok dalej, wykorzystując do dekoracji plasterki owoców, suszone płatki kwiatów lub złoty pyłek dostępny w sklepach. 

Ciekawe przepisy na pączki 

Sprawdź, jakie pączki przygotowali nasi użytkownicy w swoich kuchniach. 

1. Pączki z różą smażone na oleju kokosowym

 Pączki z różą smażone na oleju kokosowym Zobacz przepis

Pączki z różą smażone na oleju kokosowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pączki z czekoladą

 Pączki z czekoladą Zobacz przepis

Pączki z czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pączki z budyniem pieczone

 Pączki z budyniem pieczone Zobacz przepis

Pączki z budyniem pieczone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Mini pączki z twarogiem

 Mini pączki z twarogiem Zobacz przepis

Mini pączki z twarogiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowe puszyste pączki z konfiturą

 Domowe puszyste pączki z konfiturą Zobacz przepis

Domowe puszyste pączki z konfiturą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pączki z marmoladą

 Pączki z marmoladą Zobacz przepis

Pączki z marmoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pączki z jabłkiem

 Pączki z jabłkiem Zobacz przepis

Pączki z jabłkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pączki z marmoladą wieloowocową

 Pączki z marmoladą wieloowocową Zobacz przepis

Pączki z marmoladą wieloowocową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Puszyste pączki z dżemem i polewą malinową

 Puszyste pączki z dżemem i polewą malinową Zobacz przepis

Puszyste pączki z dżemem i polewą malinową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pączki z czekoladą i orzeszkami

 Pączki z czekoladą i orzeszkami Zobacz przepis

Pączki z czekoladą i orzeszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

72 zł za cztery pączki od Magdy Gessler. Zrobiliśmy test i wiemy, czy warto!

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Bananowiec

Świetne ciasto bez pieczenia. Przepis pochodzi z książki którą dostałam kilka...

Odsłon: 9682

30 min
28
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

2
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

6
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26