Spis treści:
Pączki to przysmak, który znany był już w starożytnym Rzymie, zajadano się nimi podczas uroczystości związanych z nadejściem wiosny. Co ciekawe, w Polsce dawniej pączki wcale nie były słodkim przysmakiem, nadziewano je słoniną. Już wtedy były nieodłącznym elementem związanym zapustami, czyli dzisiejszym okresem karnawału. Dziś pączki są jednym z wypieków, po które najchętniej sięgamy podczas wizyt w cukierniach czy piekarniach. Tłusty czwartek to doskonała okazja, żeby pokusić się o przygotowanie własnoręcznych słodkości. Sprawdź, jak nadziewać pączki oraz kiedy to robić, by nadzienie nam nie wypłynęło.
Czym nadziewać pączki?
Z jakim nadzieniem pączki smakują najlepiej? Oczywiście zdania w tej kwestii są podzielone. Fani klasycznych smaków wybiorą oczywiście różę, czyli konfiturę przygotowywaną na bazie różanych płatków oraz cukru. Równie dobrze sprawdzi się marmolada lub konfitury z innych owoców, np. wiśni, malin, truskawek czy brzoskwiń. Dla osób, które uwielbiają czekoladę, świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju kremy na bazie kakao i orzechów. Możesz również samodzielnie przygotować czekoladowe nadzienie, wystarczy połączyć kostki mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady z ubitą śmietanką kremówką. Pysznie smakować będzie również połączenia czekolady z masłem orzechowym.
Do pączków doskonale pasuje również budyń oraz nadzienie adwokatowe. Możesz również przekroić je po upieczeniu i przełożyć śmietanowym kremem, wykonanym z mascarpone, kremówki i cukru, niebo w gębie! Niektórzy przygotowują również pączki w wersji ze słodkim twarogiem. Dla fanów zimowych smaków idealnym nadzieniem do pączków może być prażone jabłko z cynamonem. To, jakie nadzienie znajdzie się w twoich pączkach, zależy tylko od twoich upodobań i wyobraźni.
Jak nadziewać pączki?
Nadziewanie pączków nie jest skomplikowaną czynnością, jednak wymaga pewnej precyzji. Warto również użyć narzędzi, które ci to ułatwią, najlepiej zaopatrzyć się w rękaw cukierniczy oraz szprycę. Wówczas możesz nadziać pączki już po upieczeniu i wystygnięciu, będzie to wygodna opcja dla początkujących cukierników. Drugą metodą jest nadziewanie pączków przed smażeniem, na wycięte kółko z ciasta należy nałożyć łyżką porcję nadzienia, a następnie zlepić je tak, by nic nie wypłynęło. Możesz także wyciąć dwa kółka z ciasta, na jednym kawałku ułożyć porcję nadzienia, a następnie przykryć je drugim i dokładnie skleić, najlepiej przy pomocy szklanki, którą wyciąłeś kółka.
Czym dekorować pączki?
Kiedy twoje pączki są już upieczone i nadziane, przyszedł czas na przyozdobienie tych drożdżowych słodkości. Oczywiście, możesz po prostu oprószyć je cukrem pudrem, w tej wersji będą lekkie i pyszne. Dobrze sprawdzi się również lukier, możesz zrobić go na bazie cukru pudru i soku z cytryny, dzięki czemu przełamiesz słodycz pączków. Możesz także przygotować lukier na bazie białka jaj.
Dzieciaki z pewnością ucieszą się, kiedy na lukrowanych pączkach zagości kolorowa posypka lub czekoladowe dropsy w różnych odcieniach. Dla miłośników czekolady idealną ozdobą będzie czekoladowa polewa, którą dodatkowo możesz obsypać kruszonymi orzechami lub płatkami migdałów. Możesz także pójść o krok dalej, wykorzystując do dekoracji plasterki owoców, suszone płatki kwiatów lub złoty pyłek dostępny w sklepach.
Ciekawe przepisy na pączki
Sprawdź, jakie pączki przygotowali nasi użytkownicy w swoich kuchniach.
1. Pączki z różą smażone na oleju kokosowym
Zobacz przepisPączki z różą smażone na oleju kokosowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pączki z budyniem pieczone
Zobacz przepisPączki z budyniem pieczone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Mini pączki z twarogiem
Zobacz przepisMini pączki z twarogiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Domowe puszyste pączki z konfiturą
Zobacz przepisDomowe puszyste pączki z konfiturą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pączki z marmoladą wieloowocową
Zobacz przepisPączki z marmoladą wieloowocową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Puszyste pączki z dżemem i polewą malinową
Zobacz przepisPuszyste pączki z dżemem i polewą malinową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pączki z czekoladą i orzeszkami
Zobacz przepisPączki z czekoladą i orzeszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
72 zł za cztery pączki od Magdy Gessler. Zrobiliśmy test i wiemy, czy warto!
Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »
Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »
Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »