Grill - temat specjalny

Jak obchodzono Wielkanoc niemal 100 lat temu? Piękna galeria wspomnień

Podczas Wielkanocy wielu Polaków spotyka się w rodzinnym gronie, żeby wspólnie spożyć tradycyjne, świąteczne potrawy. Już od wielu lat zwyczaje te są pielęgnowane i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Sprawdź, jak wyglądała Wielkanoc w latach 30. i 40. XX wieku. Przygotowaliśmy dla ciebie galerię archiwalnych zdjęć z Wielkiego Tygodnia.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe / Członkowie rodziny dzielą się wielkanocnym jajkiem, 1932 r.

Choć wielu uważa, że najważniejsze jest to, co tu i teraz, to od czasu do czasu warto wrócić myślami do dawnych lat i porozmawiać z bliskimi o ich wspomnieniach z młodości. Babcie i dziadkowie na pewno z wielką chęcią opowiedzą, jak kiedyś wyglądała Wielkanoc. Będzie to cenna lekcja historii, a przy okazji miły i wspólnie spędzony, rodzinny czas. W dzisiejszym artykule postanowiliśmy pokazać Wam, m.in. jak i czym zastawiano stół w latach 30. XX wieku i jakie tradycje obchodzono. Przeglądnij piękną galerię archiwalnych fotografii i pokaż ją swoim najbliższym.

Sprawdź także: Tak święcono pokarmy 90 lat temu. Wielka Sobota na archiwalnych zdjęciach

Niedziela Palmowa i przygotowania przedświąteczne kiedyś

Długo przed nadejściem Wielkanocy wielu z nas zastanawia się już, jak rozplanować swoje obowiązki, żeby ze wszystkim zdążyć. Okazuje się, że już w latach 30. i 40. XX wieku Polacy również dbali o to, by w Wielkim Tygodniu niczego nie zabrakło. Zobacz, jak wyglądał Kraków w latach 1931-40 podczas Wielkanocy. 

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Na rynku krakowskim w 1931 roku ustawiało się wielu sprzedawców oferujących palmy wielkanocne i bazie. Jak widać na fotografii, zainteresowanie dekoracjami świątecznymi było duże.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Palmami wielkanocnymi, które były wiązankami naturalnych roślin, handlowali nawet najmłodsi. Na zdjęciu chłopiec przechadzający się po krakowskim rynku, próbujący sprzedać dekoracje mieszkańcom.

Zwyczaje wielkanocne sprzed lat

Zastanawiasz się, jakie były dawne zwyczaje wielkanocne? Przedstawimy ci kilka zdjęć, które dokładnie pokazują, jakie tradycje pielęgnowano między 1925 a 1944 rokiem. Choć minęło wiele lat, w niektórych regionach Polski wciąż się o nich pamięta.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Nie wiadomo dokładnie, w którym roku wykonano powyższą fotografię. Datuje się ją na lata 1925-39. Dobrze znane są jednak pisanki, które się na niej znalazły. To tzw. pisanki huculskie, wykonywane przez Hucułów, czyli grupę etniczną górali, zamieszkujących ukraińską i rumuńską część Karpat Wschodnich. Kiedyś były piękną ozdobą, a dziś możemy je znaleźć w muzeach etnograficznych.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Oprócz pisanek, w każdym domu musiała znaleźć się także wielkanocna palemka. Zwyczajowo były to rózgi wierzbowe lub gałązki bukszpanu. Na zdjęciu widać, jak w 1944 roku stary góral wraz z młodym chłopcem wspólnie plotą rózgę na Wielkanoc.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

W samą Wielkanoc bardzo ważne było dzielenie się poświęconym jajkiem. Tradycja ta uchowała się do dzisiaj. Kiedyś jednak nadawano jej jeszcze bardziej symboliczny charakter - zakładano ludowe, tradycyjne lub odświętne ubrania. Fotografia z 1932 roku przedstawia członków rodziny z Bronowic podczas wspólnego śniadania wielkanocnego.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

W dawnych latach zdecydowanie chętniej obchodzono też lany poniedziałek. Na zdjęciu z 1938 roku widać grupę dzieci, które trzymają gałązki do tzw. degowania. Regionalnym zwyczajem wielkanocnym na Kaszubach był tzw. Degus, czyli smaganie się rózgami po nogach. Choć nieraz było to bolesne, to z pewnością przynosiło dzieciom frajdę.

Stół i dekoracje wielkanocne jak dawniej

Jako serwis kulinarny nie mogliśmy też pominąć najważniejszego, czyli wielkanocnych rarytasów. Jak prezentował się stół wielkanocny w latach 1932-39? Jakie ozdoby wówczas królowały? Poniżej znajdziesz galerię wspomnień z pysznymi babkami, mazurkami i wytrawnymi przekąskami. Przyjrzyj się dokładnie, jak suto zastawione są wielkanocne stoły w poszczególnych latach.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Zachowana fotografia przedstawia typową wielkanocną dekorację z 1932 roku.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Rok 1937: Potrawy wielkanocne na uroczyście przygotowanych stołach.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Na zdjęciu przystrojony stół wielkanocny z 1938 roku. Oprócz wielu tradycyjnych potraw, widać również większe ozdoby.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Z kolei na fotografii z 1939 roku, na przystrojonym kwiatami stole, dostrzec można piękne, domowe mazurki i ozdobne pisanki.

Choć z biegiem lat polskie tradycje nieco się zatarły lub stworzyłeś ze swoją rodziną nowe, piękne zwyczaje, to mamy nadzieję, że przyjemnie przeglądało się wam wspólnie naszą galerię wspomnień.

Zobacz także:

Dodaj kilka kropel do kawy. Podkręcisz metabolizm, schudniesz i wzmocnisz odporność »

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? 5 nietypowych przepisów »

Jak zrobić chleb portugalski? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajeczna serowa pasta do pieczywa

Dzisiaj pasta do pieczywa ,pasta z jajek i startego na tarce sera żółtego z m...

Odsłon: 984

15 min
13
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 346

30 min
3
30 min
3
Dania główne Kiełbaski po cygańsku

Kiełbaski po cygańsku to moja propozycja nie tylko na obiad ale też na kolacj...

Odsłon: 182

30 min
4
30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1