Najlepsze przepisy na ogórki

Tak święcono pokarmy 90 lat temu. Wielka Sobota na archiwalnych zdjęciach

Czy rozmawiałeś kiedyś z dziadkami lub rodzicami, jak obchodzono Wielkanoc, gdy byli jeszcze mali? Czy szli ze swoją rodziną poświęcić pokarm w koszyczku? Czy w ich miejscowości panowały specjalne zwyczaje? Przekonaj się, jak wyglądała święconka 90 lat temu, przeglądając unikatową, archiwalną galerię zdjęć.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe / Dziewczynki trzymające koszyczki wielkanocne, 1937 r.

Wielkanoc to szczególne święto dla katolików, którzy uznają je za najważniejsze w całym roku. Przygotowują wtedy pyszne potrawy i nastawiają się na radowanie w gronie najbliższych osób. Trzeba przyznać, że te zwyczaje nie zmieniły się od lat. Dowiedz się, jak w XX wieku obchodzono święta Wielkiej Nocy, przeglądając przygotowaną przez nas galerię.

Zobacz także: Co i dlaczego wkładamy do koszyczka wielkanocnego?

Wielka Sobota w 1932 roku

Czy wyobrażasz sobie, jak spędzano Wielką Sobotę w 1932 roku w podkrakowskich Niepołomicach? Już za chwilę ci to pokażemy. Na zachowanych zdjęciach widać grupę kobiet oraz dzieci idących z koszyczkami do święcenia. Ksiądz błogosławi pokarm i wykonuje pamiątkową fotografię z uczestnikami nabożeństwa. 

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Kobiety wraz z dziećmi zmierzają do kościoła, aby poświęcić pokarmy.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Ksiądz dokonuje poświęcenia produktów znajdujących się w koszyczku.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Pamiątkowa fotografia z 1932 roku z Niepołomic.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Uczestnicy święconki rozchodzą się do domu.

Wielka Sobota w 1937 roku

Na całe szczęścia dla nas, zachowały się również zdjęcia z 1937 roku. Tym razem zabierzemy cię w podróż do podkrakowskich Tomaszowic i Modlnicy, w których również obchodzono Wielką Sobotę. Pokarmy święcono w specjalnie przygotowanych koszach, zarówno przed kościołem, jak i we dworach. Przekonaj się, jak wyglądała święconka 85 lat temu!

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Kobiety z małymi dziećmi zebrały się, by uczestniczyć w obchodach Wielkiej Soboty. Niosą koszyczki wielkanocne do poświęcenia.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Kobiety ustawiły kosze przed sobą i czekają na duchownego, który je poświęci. Jak widać na fotografii, to czas do rozmów i radowania się.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Kapelan kościelny, jeszcze przed pojawieniem się księdza, zbierał dary, jak np. jajka, które były ofiarą parafian za poświęcenie produktów.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Następnie ksiądz święcił kosze pełne naturalnych, domowych produktów. Kosze kładziono na ziemi w rzędzie, a za nimi ustawiały się kobiety wraz z dziećmi.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Ksiądz święcił pokarm wielkanocny również w tomaszowickim dworze. Ten wówczas był prezentowany elegancko na stole, już bez wiklinowego kosza.

Sprawdź także: Tak obchodzono Wielkanoc niemal 100 lat temu! Piękna galeria zdjęć

Wielkanoc to szczególny czas, który również warto wykorzystać do wspominania. Tym bardziej że najczęściej, jeśli tylko mamy taką możliwość, spotykamy się w rodzinnym gronie. Zapytaj więc swoich bliskich, czy Wielka Sobota różni się teraz od tej, którą pamiętają z dzieciństwa. Na pewno opowiedzą wiele ciekawych historii.

Zobacz także:

Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz»

Jak rozmrozić mięso w kilka minut? »

10 pomysłów na obiad z niskim indeksem glikemicznym »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 31

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 138

15 min
4
Dania główne Ogórki kanapkowe

Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...

Odsłon: 10970

60 min
21
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 271

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26