Dania jednogarnkowe

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez koszyczka. Wkładamy do niego różne pokarmy i w Wielką Sobotę idziemy święcić do kościoła. Odkryj, co oznaczają produkty w koszyczku wielkanocnym i co z pewnością nie powinno się w nim znaleźć.

Czy wiesz, skąd wzięła się tradycja święconki? Odkryj, co oznaczają produkty w koszyczku wielkanocnym | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Koszyczek wielkanocny to bardzo istotna część tradycji świąt wielkanocnych. Trzeba pamiętać, że nic co znajduje się w święconce, nie jest przypadkowe. Każdy pokarm czy produkt ma swoją symbolikę oraz znaczenie. Choć produkty wkładane do koszyczka ulegały zmianie na przestrzeni lat, to wciąż pozostało w nim wiele z tych tradycyjnych. Sprawdź, co włożyć do koszyczka wielkanocnego, aby twoja święconka stała się prawdziwym symbolem świąt wielkanocnych i zapewniła twojej rodzinie szczęśliwe życie.

Tradycyjna święconka wielkanocna 

Chrześcijański zwyczaj święcenia pokarmów powstał najprawdopodobniej w VIII wieku. Do Polski dotarł dopiero w wieku XIV. Na początku święceniu poddawano wszystkie produkty, które znalazły się na stole. Było to jednak problematyczne dla kapłanów, którzy musieli odwiedzać domy, by dopełnić swojego obowiązku. By im to ułatwić, zaczęto przynosić pokarmy do kościoła.

Oczywiście, by nie zabierać ze sobą całego jedzenia z suto zastawionych stołów, zaczęto nosić ze sobą symboliczne koszyczki z małą ilością jedzenia. Tak naprawdę w różnych regionach Polski koszyczek wielkanocny wygląda nieco inaczej. Każda święconka powinna jednak zawierać stałe produkty. Jakie dokładnie i jaka jest ich symbolika? Sprawdź w dalszej części artykułu.

Sprawdź także: Wilgotna babka cytrynowa - najlepszy przepis na ciasto na Wielkanoc

Znaczenie symboli wielkanocnych 

Co wkładamy do koszyczka wielkanocnego? I przede wszystkim jakie jest znaczenie symboli wielkanocnych? Przekonaj się, aby w pełni świadomie przeżyć święcenie produktów. 

Chleb 

Chleb to niewątpliwie podstawowy pokarm chrześcijan. Jest bardzo ważnym symbolem odnoszącym się do ciała Chrystusa. Chleb gwarantuje dobrobyt i pomyślność. Absolutnie nie można o nim zapomnieć, komponując swoją święconkę. Do koszyczka nie wkładamy całego bochenka chleba, ale odrywamy kawałek, którym potem podzielimy się wraz z domownikami podczas wielkanocnego śniadania. 

Pieprz i sól 

Pieprz i sól wykorzystywane są oczywiście do przyprawiania jajek oraz innych potraw, które jemy podczas wspólnego wielkanocnego śniadania. Czarny pieprz w koszyczku wielkanocnym nawiązuje do gorzkich ziół, które niegdyś Żydzi dodawali do swojego słynnego sosu charosetu. To symbol ich ciężkiej, niewolniczej pracy przy produkowaniu cegieł w Egipcie. Sól chroni potrawę przed zepsuciem, dodaje też smaku i odznacza się właściwościami oczyszczającymi. Kiedyś wierzono nawet, że odstrasza zło. Chrześcijanie twierdzą, że bez soli nie ma życia. To symbol życia i prawdy, stąd określenie „Sól Ziemi. Tak Jezus Chrystus zwracał się do swoich uczniów i wybrańców. 

Chrzan 

Chrzan, a właściwie jego korzeń, symbolizuje siłę oraz krzepę. Wkładamy go do koszyka wielkanocnego, by zapewnił nam dobre zdrowie. Chrzan wzmacnia właściwości innych produktów, które mieszczą się w święconce. Najlepiej, aby użyć korzenia chrzanu w kawałku. Po poświęceniu kroi się go na bardzo cienkie plasterki i rozdaje wśród osób siedzących przy stole. Do współczesnej święconki bardzo często wkładamy tarty chrzan, który później spożywamy z jajkami. 

Ser 

Ser symbolizuje przyjaźń oraz porozumienie człowieka z przyrodą. Jest dowodem na rozwój stada domowych zwierząt między innymi owiec, krów czy kóz. Zatem jeżeli gospodarzowi zależy na zdrowym stadzie, to nie powinien zapomnieć o włożeniu sera do święconki. 

Wędlina 

W koszyczku warto umieścić szynkę oraz kiełbasę, ale także inne wyroby wieprzowe. Produkty te mają symbolizować i zapewnić płodność, dostatek oraz zdrowie. 

Babka wielkanocna 

Ciasta pojawiły się w koszyczkach dosyć niedawno. Są symbolem doskonałości i zaradności. Oczywiście nie chodzi o to, aby użyć gotowych słodkości i wypieków. W koszyczku powinien znaleźć się kawałek ciasta domowego. Najlepiej by była to drożdżowa babka wielkanocna, która bardzo mocno kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. 

Jajka 

W koszyczku nie może zabraknąć oczywiście jajek. To symbol początku nowego i odradzającego się życia oraz płodności. Najlepiej, jeśli zabierzemy ze sobą kolorowe pisanki lub tradycyjne jajka, barwione na czerwono łupinkami cebuli.

Baranek wielkanocny 

Trudno wyobrazić sobie święconkę bez baranka wielkanocnego. To oczywiście alegoria Jezusa Chrystusa, nazywanego także Barankiem Bożym. Bardzo często umieszcza się w koszyczku baranka z chorągiewką, która ma symbolizować zwycięstwo. Baranek może być cukrowy, ale sprawdzi się także ten wykonany z ciasta, chleba, a nawet masła. Po poświęceniu baranek powinien znaleźć się w centralnym miejscu na wielkanocnym stole. Najlepiej umieścić go na ściółce z zielonego owsa, rzeżuchy czy na przykład bukszpanu. 

Bukszpan 

Bukszpan, owies czy rzeżucha to elementy podkreślające witalność oraz siły odradzania się. Owies najpierw obumiera jako ziarno wyrzucane na ziemię, a potem powstaje, wypuszczając zielone pędy. To daje nadzieję na zmartwychwstanie. Nic dziwnego, że w niektórych regionach Polski pojemniczki z kiełkującymi owsem umieszcza się na grobach najbliższych osób. To symbolika, która bardzo dobrze sprawdza się w przypadku koszyczków wielkanocnych. W tej roli sprawdzą się także gałązki bukszpanu. Każdy też kojarzy Wielkanoc z rzeżuchą, która dodatkowo symbolizuje także witalność i bogactwo. 

Masło 

Masło to symbol dostatniego i bogatego życia. Koniecznie włóż je do święconki, aby zapewnić sobie obfitość przez cały rok. 

Kurczaczek 

Kolejny symbol nowego życia. Czasem używa się też w tym kontekście alegorii wyjścia z grobu po zmartwychwstaniu. 

Fot. Smaker.pl



Co zrobić ze skórkami poświęconych jajek? 

Wiele osób zastanawia się, co zrobić ze skórkami poświęconych jajek. Okruszki można wymieszać z ziemią i taką oto mieszankę wsypać do doniczki. Skorupki można także wymieszać z wodą i odstawić na kilka dni. Tak przygotowany płyn sprawdzi się do zraszania roślin. W skorupkach jajek znajduje się bardzo dużo węglanu wapnia i wiele mikro i makroelementów, takich jak miedź, fluor, żelazo, krzem, cynk i wiele, wiele innych. A to oznacza, że skorupki są prawdziwym skarbem dla roślin domowych i ogrodowych. Jeżeli je zastosujesz, to zwiększasz szanse na imponujący rozwój swoich roślin. 

Według dawnej tradycji skorupki z poświęconych jaj były umieszczone w rogach domostwa i zakopywane na polach. Wszystkie te czynności miały zapewnić urodzaj. W niektórych regionach naszego kraju dotykano poświęconymi jajkami także zwierzęta w obejściu. To miało zapewnić im płodność oraz zdrowie. 

Czego nie należy wkładać do koszyka wielkanocnego? 

Pamiętaj, aby nie wkładać do koszyczka wielkanocnego czekoladowego zajączka. To świecki symbol i po prostu nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem. W święconce nie powinno też być żadnego alkoholu. Pamiętaj również, aby w twoim koszyczku wielkanocnym nie znalazł się telefon komórkowy. Święconka nie przyjmuje bowiem żadnych rzeczy użytkowych. Koszyczek możesz ozdobić wstążką, bukszpanem czy na przykład serwetką. Żadne inne ozdoby nie wchodzą tutaj raczej w grę. 


Zobacz także:

Dodaj kilka kropel do kawy. Podkręcisz metabolizm, schudniesz i wzmocnisz odporność »

Jak zrobić chleb portugalski? 

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? 5 nietypowych przepisów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 97

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8