Uczta Smaków - Boże Narodzenie

Jak przechowywać żywność, żeby dłużej była zdatna do spożycia?

Rosnące ceny skłaniają nas do rozsądniejszego gospodarowania domowym budżetem. Istotne jest nie tylko to, by szukać oszczędności podczas samych zakupów, ale i to, by nie marnować jedzenia, które mamy w domu. W Polsce każdego roku wyrzuca się około pięciu milionów ton żywności! Sprawdź, w jaki sposób przechowywać żywność, by dłużej była zdatna do spożycia.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Odpowiednie przechowywanie żywności to jeden ze sposobów na to, by oszczędzić. Po powrocie z zakupów warto od razu zadbać o to, by odpowiednio zabezpieczyć jedzenie. Czy wiesz, jak robić to prawidłowo tak, by zakupione produkty wytrzymały dłużej i się nie psuły? Wystarczy wprowadzić w życie system, który uchroni cię przed zbędnym marnowaniem żywności. Dzięki tym prostym zasadom już nic nie wyląduje w koszu na śmieci.

Sprawdź także: Uważaj na mrożone jedzenie. Jak długo można trzymać żywność w zamrażarce?

Jakie pojemniki wybrać do przechowywania żywności?

Oczywiście do przechowywania żywności najczęściej używa się specjalnych pojemników. Najbardziej praktyczne i najchętniej kupowane są te kwadratowe i prostokątne. Z reguły wybieramy pojemniki, które są zrobione z plastiku – mają niewielką wagę, są dosyć tanie, wytrzymałe, przeważnie można myć je w zmywarce. Jeśli decydujesz się na zakup pojemników plastikowych, warto sprawdzać, czy nadają się do mrożenia oraz do jakiej temperatury mogą być podgrzewane – czy mogą być używane w mikrofalówce. Niektóre pojemniki z plastiku, najczęściej te tanie, produkowane w Chinach, zawierają szkodliwe substancje, np. bisfenol A (BPA).

Warto rozważyć opcję przyjazną środowisku, czyli pojemniki szklane. Będą one również bezpieczniejsze dla zdrowia – szkło nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością, nie ma zapachu oraz nie zawiera szkodliwych substancji chemicznych. Można je myć w zmywarce, dużym plusem jest to, że większość szklanych pojemników nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce.

Mrożenie, sposobem na oszczędzanie

Zrobiłeś zbyt duże zakupy, a może nie wiesz, co zrobić z ogromem owoców i warzyw, które wyrosły w twoim ogrodzie? Dobrym sposobem na przechowywanie żywności, a co za tym idzie oszczędzanie, jest jej mrożenie. Należy jednak pamiętać, aby robić to w prawidłowy sposób.

Przede wszystkim nie można mrozić żywności nadpsutej. Wszelkie oznaki pleśni czy gnicia na owocach i warzywach to znak, że takie produkty nie nadają się do spożycia i należy je wyrzucić. Mogą nie tylko być powodem zatrucia pokarmowego. Pleśń wydziela toksyny, które są niebezpieczne dla zdrowia, np. powoduje nowotwory.

Przed zamrożeniem należy również umyć warzywa i owoce, wysuszyć na ręczniku papierowym,  poporcjować je, oraz umieścić w odpowiednich do niskich temperatur pojemnikach lub woreczkach strunowych. Niektóre produkty, np. brokuły czy kalafior można uprzednio poddać blanszowaniu, co pomoże usunąć bakterie. Z reguły zaleca się mrozić żywność w temperaturze – 18 stopni, warto również umieścić na niej karteczkę z datą, kiedy została włożona do zamrażalnika.

Należy również pamiętać, że zamrożona żywność nie może leżakować w lodówce przez wieki. Na przykład owoce takie jak: borówki, truskawki, maliny, wiśnie – mogą być przechowywane do sześciu miesięcy. Optymalny czas przechowywania drobiu to trzy miesiące, w przypadku wieprzowiny jest to czas od czterech do sześciu miesięcy, ryb do czterech, a wołowiny do ośmiu. Chleb możesz mrozić przez około trzy miesiące, gotowe dania do miesiąca, natomiast zioła, np. koperek nawet do roku.

Warto również pamiętać, że nie każda żywność nadaje się do mrożenia. Zrezygnuj z mrożenia warzyw i owoców, które zawierają bardzo duże ilości wody. Po rozmrożeniu stracą swoją konsystencję oraz walory smakowe, tyczy się to między innymi: arbuzów, cytrusów, ogórków, ziemniaków, czy rzodkiewek.

Domowe przetwory

Z owoców i warzyw warto zrobić również przetwory. Aby jak najdłużej były zdatne do spożycia,  należy je przygotować w odpowiedni sposób. Przede wszystkim, tak jak w przypadku mrożenia, należy przygotowywać przetwory jedynie ze zdrowych owoców i warzyw. Warto dodać do nich również środki konserwujące, w przypadku przetworów na słodko jest to z reguły cukier, w przypadku tych wytrawnych, używa się marynat, octu i soli.

Nie można zapomnieć również o używaniu jedynie wyparzonych słoików oraz sterylnych wieczkach, którymi szczelnie będzie można zamknąć weki. Wiele przetworów na zimę wymaga również poddania ich procesowi pasteryzacji, który usunie wszelkie drobnoustroje i sprawi, że dłużej będą zdatne do spożycia.

Jak układać żywność w lodówce?

Jeśli chcesz, żeby żywność była dłużej zdatna do spożycia, musisz zadbać o to, by układać ją w lodówce w odpowiedni sposób. Temperatura poszczególnych półek różni się od siebie, tak samo, jak różnej temperatury przechowywania wymagają produkty spożywcze.

Na górnej półce lodówki jest z reguły najcieplej, temperatura oscyluje tam w granicach osiem stopni. To dobre miejsce do przechowywania słoików z przetworami, a także nabiału, np. jogurtów i mleka.

Do bocznych półek powkładaj np. oleje, keczupy, napoje, np. sok i jajka – tu temperatura osiąga około 10 stopni. Środkowe półki to natomiast świetne miejsce na żółte i białe sery, wędliny, oraz gotowe potrawy, które możesz przechować np. w specjalnych pojemnikach. Panuje tu od czterech do siedmiu stopni.

Na dolnych półkach jest od siedmiu do dziesięciu stopni, warto włożyć tam warzywa i owoce. Jeśli w twojej lodówce jest tzw. strefa zero, możesz przechowywać w niej surowe mięso i ryby, np. kiedy obiad z nich planujesz zrobić dopiero następnego dnia.

Należy pamiętać również o zachowaniu czystości oraz regularnym myciu lodówki, dzięki czemu żywność dłużej pozostanie świeża.

Jak przechowywać żywność?

Warto pamiętać, że nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania w lodówce. Należą do nich między innymi pomidory i ogórki – które najlepiej czują się na kuchennym blacie. Warto znaleźć również chłodne, suche i przewiewne miejsce dla ziemniaków, cebuli i czosnku.

Chleb i bułki powinny być przechowywane w odpowiednim pojemniku – chlebaku, a także w papierowej, lub lnianej torbie. W plastikowych workach pieczywo może spleśnieć.

Suche produkty, np. mąki, makarony i kasze, należy przechowywać w miejscach chłodnych i suchych, dobrze sprawdzą się tu kuchenne szafki. 

Zobacz także:

Jak wzmocnić odporność jesienią i zimą? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3

Przepis dnia

Desery Ciasto królowej Wiktorii

Królowa Wiktoria (1819-1901) przez ponad 60 lat panowała na brytyjskim tronie...

Odsłon: 3637

60 min
10
Desery Cytrynowy sernik na zimno z jeżynami

Łatwy i szybki do zrobienia lekko cytrynowy sernik na bazie serka mascarpone...

Odsłon: 656

30 min
7
Sałatki Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku to smaczna sałatka śledziowa z cebulą i rodzynkami w sos...

Odsłon: 421

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Włoskie przepisy Ewy Wachowicz

Włoska kuchnia należy do najpopularniejszych na świecie. Pokochali ją także Polacy, dlatego Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się z nami przepisa...

8
Informacje Olej z tych maleńkich ziarenek to prawdziwy skarb. Możesz zrobić go w domu

Olej wytwarzany z ziaren maku ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, lecznictwie i kuchni. Obniża cholesterol i pomaga pielęgnować skórę. Dowiedz si...

0
Informacje Zaplanuj kuchnię zgodnie z tymi zasadami, a poczujesz różnicę. Ergonomia ma znaczenie

Kuchnia wygodna, czyli jaka? Ergonomiczna — przystosowana do anatomicznych i fizycznych możliwości użytkownika. Któż z nas nie odczuł kiedyś dyskom...

0
Informacje Pij regularnie, a szybko zobaczysz efekty. Ta herbata obniża cukier i wzmacnia odporność

Już babcie uczyły nas, że pietruszka to samo zdrowie. Choć kiedyś najczęściej lądowała jako zdrowa zielenina w zupie, to teraz nic nie stoi na prze...

3