Fot. 123RF/Picsel
Stojąc przed półką z pieczywem, możemy być naprawdę skołowani. W końcu piekarnie oferują nam obecnie tak wiele rodzajów chleba, że trudno zdecydować się na jeden konkretny. Oczywiście, najważniejszym kryterium, jakim zazwyczaj się kierujemy, jest smak. Ale co jeszcze powinniśmy wziąć pod uwagę? Który chleb najbardziej pozytywnie wpływa na nasze zdrowie?
Zdrowy chleb czyli jaki?
Większość Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Warto jednak zaznaczyć, że jest lekkostrawny i dlatego doskonale nadaje się dla rekonwalescentów lub osób cierpiących na choroby układu pokarmowego. W naszych piekarniach znajdziemy również chleby mieszane, które w swym składzie zawierają zarówno mąkę pszenną jak i żytnią. Ten rodzaj pieczywa jest zdecydowanie zdrowszy, gdyż zawiera więcej błonnika, minerałów oraz witamin.
Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego ziarna. Znajdziemy w nim moc substancji odżywczych oraz błonnika, które doskonale wpływają na nasz organizm. Do swojej diety powinny włączyć je osoby zagrożone chorobami serca i układu krążenia oraz te, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Pamiętajmy jednak, aby nie jeść wyłącznie takiego pieczywa, gdyż zawarte w nim fityniany mogą ograniczać przyswajanie niektórych składników odżywczych. W związku z tym, warto od czasu do czasu zjeść kromkę jasnego pieczywa, nawet jeśli jest ono mniej zdrowe niż jego ciemna wersja.
A co z pieczywem chrupkim? Niestety, nie mamy dla was dobrych wiadomości. Chociaż wydaje się ono bardzo zdrowe i często przewija się w różnego typu dietetycznych jadłospisach, nie poleca się jego spożywania, zwłaszcza w dużych ilościach. Zazwyczaj chrupkie, cienkie listki pieczywa powstają z wysoko przetworzonych produktów, a na dodatek posiadają wysoki indeks glikemiczny, przez co po ich zjedzeniu, bardzo szybko znów jesteśmy głodni.
Na co uważać w czasie zakupów?
Nie każdy chleb jest tak zdrowy jakbyśmy tego chcieli. Czasem zdarza się tak, że producenci przy wypieku wykorzystują gotowe mieszanki, pełne polepszaczy. W teorii mają one sprawiać, że praca piekarzy będzie łatwiejsza, a końcowy produkt ładniejszy i smaczniejszy. Niestety, obecne w nich emulgatory, fosforany czy też dwutlenek chloru nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Warto spoglądać na etykiety i zwracać uwagę na wygląd kupowanego przez nas pieczywa. Dobry chleb powinien być ciężki i zachowywać świeżość nawet przez 10 dni. Unikajmy pieczywa, które trudno się kroi i bardzo się kruszy. Zwracajmy również uwagę na to, co piekarze dodają do razowego pieczywa, które kupujemy. Czasem jego ciemny kolor wynika z dodatku kakao lub karmelu.
Jak rozpoznać dobre pieczywo?
Prawdziwy chleb, zwłaszcza ten żytni, jest ciężki. Ten oszukany jest lekki i napompowany. Znacznie łatwiej podrobić w ten sposób chleb pszenny, ponieważ ma więcej glutenu. Gładka, jednolita, cienka i miękka skórka również zdradzi nam oszukany chleb. Ten prawdziwy ma twardą skórkę, z charakterystycznymi pęknięciami. Jeśli chleb żytni jest miękki jak wata, a ten pszenny po naciśnięciu nie wraca do swojej postaci, najprawdopodobniej mamy do czynienia z oszukanym pieczywem. Prawdziwy chleb żytni jest twardy i ma zwartą konsystencję. Natomiast chleb pszenny po naciśnięciu wraca do poprzedniego kształtu.