Jak samemu zrobić ocet balsamiczny i dlaczego warto go spożywać?

Ocet balsamiczny jest doskonałą przyprawą cenioną we włoskiej, a także polskiej kuchni. Tradycyjny ocet balsamiczny, za sprawą swej aromatycznej mocy, podnosi walory smakowe każdej potrawy, a także dodaje jej walorów estetycznych. Oryginalny ocet balsamiczny jest smoliście czarny. Powstaje z wyciśniętego soku winogronowego. Moszcz winogronowy, bo tak inaczej jest nazywany, poddawany jest procesom naturalnej fermentacji. Po stopniowym podgotowaniu, udaje się na leżakowanie. Z czasem, kiedy odpowiednio dojrzeje w drewnianych beczkach, otrzymujemy zagęszczony moszcz. Ocet balsamiczny powinien znaleźć się w każdej kuchni!

 

 

 

Czym jest tajemniczy ocet balsamiczny i do czego pasuje?

 

Znany i lubiany ocet balsamiczny od wielu lat gości w naszej kuchni. Jest idealną przyprawą, która za sprawą swego aromatu, zdecydowanie podnosi walory smakowe serwowanych dań. Jeśli chcemy opisać smak octu balsamicznego możemy użyć określeń słodki i kwaśny. Dobry ocet balsamiczny pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Sprawdzi się w wiosennych i letnich sałatkach, grillowanych warzywach, czy kremowych zupach. Możemy użyć go również do risotto lub jako dekorację serwowanego dania. Octu balsamicznego możemy użyć także do owoców morza, jako dodatek do serwów i długo dojrzewających wędlin, a także jako marynaty do mięsa. Wbrew pozorom kwasowość octu balsamicznego sprawia, że pasuje do deserów lodowych i owocowych. Zapach octu balsamicznego jest niepowtarzalny i bardzo charakterystyczny. Jest to produkt, który po prostu trzeba mieć w kuchni.

Zaproś do kuchni ocet balsamiczny i poznaj jego smak

 

Prawdziwy aceto balsamico to produkt wysokiej jakości. Jego proces powstawania jest żmudny i długotrwały. Nie zajmuje kilku dni lub miesięcy. Czas potrzebny na jego powstanie wymaga lat. Aby powstał ocet balsamiczny w pierwszej kolejności należy zebrać dojrzałe winogrona. Owoce zostają zmiażdżone, podgotowane i poddane procesom fermentacji w beczkach. W ten sposób otrzymujemy ocet powstały z zagęszczonego moszczu winogronowego. Wraz z biegiem czasu ciecz nabiera swojego charakterystycznego, ciemnego koloru. Jest to konsekwencja reakcji chemicznej, która zachodzi między białkami zawartymi w owocach, a cukrami zawartymi w soku. W zależności od rodzaju drewna, z której wykonano beczkę, ocet będzie miał ostateczny aromat i smak. Beczka dębowa wpływa na konsystencję i nadaje waniliowy posmak. Beczka z kasztanowca odpowiada za kolor, a z kolei beczki z wiśni zapewnia łagodny i słodki smak.

Zrób to sam, czyli ocet balsamiczny z czarnej porzeczki

 

Zawsze warto mieć ocet balsamiczny pod ręką. Oczywiście najłatwiej jest go kupić, jednak warto wiedzieć, że można wykonać jego alternatywną wersję samodzielnie, na przykład z czarnej porzeczki. Potrzebne będzie pół kilograma czarnej porzeczki, 100 gramów cukru, 500 ml balsamicznego octu, jedna laska cynamonu, kilka goździków, kilka ziaren ziela angielskiego oraz szczypta soli. Wybieramy dojrzałe owoce, a następnie je myjemy. Zasypujemy je solą oraz cukrem. Całość miażdżymy blenderem lub tłuczkiem do ziemniaków. Po godzinie dodajemy ocet i przyprawy. Całość należy zagotować, a następnie przez 15 minut gotować na niewielkim ogniu. Na koniec musimy nasz ocet przecedzić przez sito i rozlać do czystych, wyparzonych butelek. Oczywiście gotowy produkt przechowujemy w suchym i zaciemnionym miejscu, aby nie doszło do zepsucia.

Ocet balsamiczny i jego właściwości

 

Ocet balsamiczny jest nie tylko produktem smacznym, ale również wykazującym wiele prozdrowotnych właściwości. To idealny dodatek do naszej codziennej diety. Wspomaga trawienie, pomaga w walce z niestrawnością oraz reguluje poziom złego cholesterolu. Jest to produkt idealny dla tych, którzy borykają się z zaburzeniami pracy jelit. Za sprawą kwasu octowego ma działanie antyseptyczne, a także antybakteryjne. Dzięki przeciwutleniaczom ocet balsamiczny wzmacnia nasz system immunologiczny. Jego regularne spożywanie ma dobry wpływ na regulację ciśnienia krwi, a także obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy. Docenimy go także za obniżanie poziomu cukru we krwi oraz regulację ciśnienia krwi. Jego spożywanie wpłynie pozytywnie na pracę naszego serca.
Kolejną pozytywną właściwością octu balsamicznego jest pomoc w usprawnieniu metabolizmu. Wspiera on rozkładanie się tłuszczów, usuwa toksyny, a także przyspiesza sam proces trawienia. Zmniejsza apetyt i nie posiada dużej liczby kalorii Jest to zaledwie 88 kcal. na 100g produktu. Właśnie dlatego jest idealnym produktem dla osób będących na diecie i dbających o linię. Warto wiedzieć, ze wspiera wytwarzanie enzymów, które wspomagają spalanie tłuszczu we krwi. Ocet balsamiczny jest bogaty w pierwiastki. Znajdziemy w nim magnez, potas, fosfor, sód i potrzebny wapń. Dzięki witaminom i minerałom zawartym w occie balsamicznym możemy liczyć na dobry wygląd naszej skóry, paznokci, a nawet włosów. To wszystko za sprawą dużej zawartości polifenoli, które pochodzą z winogron. Są one bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Walczą z wolnymi rodnikami, które przyspieszają starzenie się naszego organizmu.

 

materiały promocyjne partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Sezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik...

Odsłon: 52911

>60 min
79
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dania główne Mini kebab

Można się cieszyć autentycznym smakiem prawdziwego kebaba u siebie! Podpatrzo...

Odsłon: 126

15 min
8
30 min
23
15 min
7
Desery Sernik z truskawkami

Łatwy w przygotowaniu, bardzo kremowy z truskawkami smakuje idealnie...:)

Odsłon: 39030

>60 min
51
>60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Czy można jeść rzodkiewkę przy chorej wątrobie?

Rzodkiewka to jedna z ulubionych nowalijek Polaków. Zajadamy się nią już pod koniec marca, choć najlepiej smakuje w maju, czerwcu i lipcu. Jest nis...

0
Informacje Czy można jeść surowe szparagi?

Szparagi to cenne źródło witamin. Mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Jak przyrządzić je w odpowie...

0
Informacje Jak zamrozić bób?

Bób nieodzownie kojarzy nam się z latem. Sezon na to warzywo przypada na przełom czerwca i lipca. Wtedy wygląda i smakuje najlepiej. Dlatego warto...

0
Informacje SuperMenu by Anna Lewandowska przebada swoich klientów

Według badania* przeprowadzonego na zlecenie SuperMenu by Anna Lewandowska wynika, że tylko 29% respondentów bada krew raz w roku, a co czwarty nie...

0