Jak ugotować ziemniaki w mikrofali? Instrukcja krok po korku

Kuchenka mikrofalowa nie tylko pomaga w odgrzewaniu potraw, ale również w ich przyrządzaniu. Zastanawialiście się kiedyś jak z pomocą mikrofali ugotować ziemniaki na obiad? Jest na to prosty sposób! Skorzystajcie z naszego poradnika.

Fot. 123RF/Picsel

Ziemniaki to jedne z najczęściej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich niedzielnego obiadu. Stanową świetny dodatek do dań mięsnych, a także pieczonych ryb, czy treściwych zup. Mają jednak jeden minus — długi czas przyrządzania.

Gotowanie ziemniaków trwa około 20-30 minut. Pieczenie wydłuża ten proces prawie dwukrotnie! Jak zatem zaoszczędzić czas i zrobić to szybciej? Sprawdźcie!

Gotowanie ziemniaków w kuchence mikrofalowej

Patent na gotowanie ziemniaków w mikrofalówce sprawdzi się zarówno u zapracowanych osób, które nie mają czasu na spędzanie go w kuchni, jak również dla tych, którzy nie lubią odgrzewanego jedzenia i chcą przyrządzić sobie smaczny posiłek w ekspresowym tempie.

  1. Zaczynamy od wybrania ziemniaków. Powinny być one mniej więcej równej wielości. Do mikrofalówki na jedno grzanie najlepiej wstawić około cztery do pięciu sztuk.
  2. Ziemniaki dokładnie oczyszczamy. Możemy obrać je ze skórki, ale nie jest to konieczne. Następnie osuszamy je ręcznikiem i nakłuwamy widelcem. Ten zabieg sprawi, że ziemniaki nie eksplodują podczas podgrzewania.
  3. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na talerz lub wkładamy do miski i wstawiamy do mikrofalówki.
  4. Kuchenkę mikrofalową ustawiamy na maksymalną moc grzania. Średniej wielkości ziemniaki o wadze około 200 g każdy podgrzewamy przez 5 minut.
  5. Po ugotowaniu ziemniaków sprawdzamy przy pomocy widelca, czy są już odpowiednio miękkie. Gotowe wyciągamy z mikrofali.

Jak smakują ziemniaki gotowane w mikrofalówce?

Ziemniaki z mikrofali smakują podobnie jak te pieczone lub gotowane na parze. Wstawione do kuchenki bez obierania zatrzymują więcej wartości odżywczych.

Zobacz także: 

5 zapomnianych dań z ziemniaków >>

Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Niektóre sposoby zaskakują! >>

Jakich ziemniaków unikać? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Powiew wiosny

Aromatyczna i apetyczna sałatka, chrupiące ogórek, rzodkiewka, kremowe awokad...

Odsłon: 57

30 min
3
Desery Kruche ciast na mące kukurydzianej

Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...

Odsłon: 188

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25