Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Kuchenka mikrofalowa nie tylko pomaga w odgrzewaniu potraw, ale również w ich przyrządzaniu. Zastanawialiście się kiedyś jak z pomocą mikrofali ugotować ziemniaki na obiad? Jest na to prosty sposób! Skorzystajcie z naszego poradnika.

Fot. 123RF/Picsel

Ziemniaki to jedne z najczęściej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich niedzielnego obiadu. Stanową świetny dodatek do dań mięsnych, a także pieczonych ryb, czy treściwych zup. Mają jednak jeden minus — długi czas przyrządzania.

Gotowanie ziemniaków trwa około 20-30 minut. Pieczenie wydłuża ten proces prawie dwukrotnie! Jak zatem zaoszczędzić czas i zrobić to szybciej? Sprawdźcie!

Gotowanie ziemniaków w kuchence mikrofalowej

Patent na gotowanie ziemniaków w mikrofalówce sprawdzi się zarówno u zapracowanych osób, które nie mają czasu na spędzanie go w kuchni, jak również dla tych, którzy nie lubią odgrzewanego jedzenia i chcą przyrządzić sobie smaczny posiłek w ekspresowym tempie.

  1. Zaczynamy od wybrania ziemniaków. Powinny być one mniej więcej równej wielości. Do mikrofalówki na jedno grzanie najlepiej wstawić około cztery do pięciu sztuk.
  2. Ziemniaki dokładnie oczyszczamy. Możemy obrać je ze skórki, ale nie jest to konieczne. Następnie osuszamy je ręcznikiem i nakłuwamy widelcem. Ten zabieg sprawi, że ziemniaki nie eksplodują podczas podgrzewania.
  3. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na talerz lub wkładamy do miski i wstawiamy do mikrofalówki.
  4. Kuchenkę mikrofalową ustawiamy na maksymalną moc grzania. Średniej wielkości ziemniaki o wadze około 200 g każdy podgrzewamy przez 5 minut.
  5. Po ugotowaniu ziemniaków sprawdzamy przy pomocy widelca, czy są już odpowiednio miękkie. Gotowe wyciągamy z mikrofali.

Jak smakują ziemniaki gotowane w mikrofalówce?

Ziemniaki z mikrofali smakują podobnie jak te pieczone lub gotowane na parze. Wstawione do kuchenki bez obierania zatrzymują więcej wartości odżywczych.

Zobacz także: 

5 zapomnianych dań z ziemniaków >>

Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Niektóre sposoby zaskakują! >>

Jakich ziemniaków unikać? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Drożdżowe chałki z kruszonką

Pyszne, puszyste i mięciutkie chałki z ciasta drożdżowego. Polecam

Odsłon: 40

>60 min
1
Desery Najłatwiejsza babka maślana

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...

Odsłon: 15533

15 min
35
Ciasta Puszysta babka cytrynowa

Babka pięknie wyrasta i doskonale smakuje, bardzo długo zachowuje świeżość, j...

Odsłon: 452

30 min
9
60 min
17