Dania jednogarnkowe

Jak ugotować ziemniaki w mikrofali? Instrukcja krok po korku

Kuchenka mikrofalowa nie tylko pomaga w odgrzewaniu potraw, ale również w ich przyrządzaniu. Zastanawialiście się kiedyś jak z pomocą mikrofali ugotować ziemniaki na obiad? Jest na to prosty sposób! Skorzystajcie z naszego poradnika.

Fot. 123RF/Picsel

Ziemniaki to jedne z najczęściej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich niedzielnego obiadu. Stanową świetny dodatek do dań mięsnych, a także pieczonych ryb, czy treściwych zup. Mają jednak jeden minus — długi czas przyrządzania.

Gotowanie ziemniaków trwa około 20-30 minut. Pieczenie wydłuża ten proces prawie dwukrotnie! Jak zatem zaoszczędzić czas i zrobić to szybciej? Sprawdźcie!

Gotowanie ziemniaków w kuchence mikrofalowej

Patent na gotowanie ziemniaków w mikrofalówce sprawdzi się zarówno u zapracowanych osób, które nie mają czasu na spędzanie go w kuchni, jak również dla tych, którzy nie lubią odgrzewanego jedzenia i chcą przyrządzić sobie smaczny posiłek w ekspresowym tempie.

  1. Zaczynamy od wybrania ziemniaków. Powinny być one mniej więcej równej wielości. Do mikrofalówki na jedno grzanie najlepiej wstawić około cztery do pięciu sztuk.
  2. Ziemniaki dokładnie oczyszczamy. Możemy obrać je ze skórki, ale nie jest to konieczne. Następnie osuszamy je ręcznikiem i nakłuwamy widelcem. Ten zabieg sprawi, że ziemniaki nie eksplodują podczas podgrzewania.
  3. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na talerz lub wkładamy do miski i wstawiamy do mikrofalówki.
  4. Kuchenkę mikrofalową ustawiamy na maksymalną moc grzania. Średniej wielkości ziemniaki o wadze około 200 g każdy podgrzewamy przez 5 minut.
  5. Po ugotowaniu ziemniaków sprawdzamy przy pomocy widelca, czy są już odpowiednio miękkie. Gotowe wyciągamy z mikrofali.

Jak smakują ziemniaki gotowane w mikrofalówce?

Ziemniaki z mikrofali smakują podobnie jak te pieczone lub gotowane na parze. Wstawione do kuchenki bez obierania zatrzymują więcej wartości odżywczych.

Zobacz także: 

5 zapomnianych dań z ziemniaków >>

Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Niektóre sposoby zaskakują! >>

Jakich ziemniaków unikać? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
5
30 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9