Ziemniaki to jedne z najczęściej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich niedzielnego obiadu. Stanową świetny dodatek do dań mięsnych, a także pieczonych ryb, czy treściwych zup. Mają jednak jeden minus — długi czas przyrządzania.
Gotowanie ziemniaków trwa około 20-30 minut. Pieczenie wydłuża ten proces prawie dwukrotnie! Jak zatem zaoszczędzić czas i zrobić to szybciej? Sprawdźcie!
Gotowanie ziemniaków w kuchence mikrofalowej
Patent na gotowanie ziemniaków w mikrofalówce sprawdzi się zarówno u zapracowanych osób, które nie mają czasu na spędzanie go w kuchni, jak również dla tych, którzy nie lubią odgrzewanego jedzenia i chcą przyrządzić sobie smaczny posiłek w ekspresowym tempie.
- Zaczynamy od wybrania ziemniaków. Powinny być one mniej więcej równej wielości. Do mikrofalówki na jedno grzanie najlepiej wstawić około cztery do pięciu sztuk.
- Ziemniaki dokładnie oczyszczamy. Możemy obrać je ze skórki, ale nie jest to konieczne. Następnie osuszamy je ręcznikiem i nakłuwamy widelcem. Ten zabieg sprawi, że ziemniaki nie eksplodują podczas podgrzewania.
- Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na talerz lub wkładamy do miski i wstawiamy do mikrofalówki.
- Kuchenkę mikrofalową ustawiamy na maksymalną moc grzania. Średniej wielkości ziemniaki o wadze około 200 g każdy podgrzewamy przez 5 minut.
- Po ugotowaniu ziemniaków sprawdzamy przy pomocy widelca, czy są już odpowiednio miękkie. Gotowe wyciągamy z mikrofali.
Jak smakują ziemniaki gotowane w mikrofalówce?
Ziemniaki z mikrofali smakują podobnie jak te pieczone lub gotowane na parze. Wstawione do kuchenki bez obierania zatrzymują więcej wartości odżywczych.
Zobacz także:
5 zapomnianych dań z ziemniaków >>
Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Niektóre sposoby zaskakują! >>