Dania jednogarnkowe

Jakich ziemniaków unikać?

Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy.

Fot. 123RF/Picsel

Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach, kwiatach i liściach. Dla nas są truciznami.

Jak uniknąć zatrucia ziemniakami?

Zawartość solaniny w ziemniakach zwiększa się z czasem, szczególnie jeśli są przechowywane w ciepłych i jasnych miejscach. Jej stężenie wzrasta jeszcze, kiedy bulwy zaczynają wypuszczać pędy, co zdarza się przy długim przechowywaniu.

Bataty - pyszna alternatywa dla ziemniaków. Kliknij!

ziemniaki

Takie ziemniaki trzeba naprawdę grubo obierać, gdyż trująca substancja gromadzi się przy skórce. To samo dotyczy wszelkich zielonych fragmentów. Pozbawiamy ziemniaki bardzo dokładnie wszystkich "oczek". Aby zmniejszyć ryzyko problemów zdrowotnych, należy przechowywać te warzywa w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach albo w lodówce (7 st. C znacznie spowalnia produkcję solaniny). Już kilka zielonych lub kiełkujących ziemniaków może wywołać zatrucie u osoby dorosłej.

Solanina ani chakonina nie znikają po ugotowaniu ani upieczeniu - po ugotowaniu nadal w ziemniakach pozostaje ponad 90 proc. obu substancji, po 10 minutach smażenia na głębokim tłuszczu w bardzo wysokiej temperaturze - ponad 50 proc. Jedynym sposobem na pozbycie się ich, jest usunięcie części, w których jest ich najwięcej. To, czy w ziemniaku są trujące substancje, można poznać po wyglądzie (zielona skórka, pędy, "oczka") oraz po smaku (ziemniaki stają się gorzkie).

Pięć zastosowań obierków z ziemniaków Kliknij!

ziemniaki

Jak wyglądają objawy zatrucia?

Objawy zatrucia solaniną pojawiają się od pół godziny do dwunastu po zjedzeniu ziemniaków. W przypadku lżejszego zatrucia pojawiają się symptomy przypominające zatrucie pokarmowe, ale mogą pojawić się także poważniejsze objawy. Są to:

- biegunka,
- mdłości,
- wymioty,
- kolka,
- gorączka,
- rozszerzone źrenice,
- problemy z oddychaniem,
- arytmia,
- hipotermia,
- paraliż,
- śpiączka.

W przypadku silnego zatrucia konieczna może okazać się hospitalizacja. Odnotowano także przypadki śmiertelne, jednak tylko w przypadku osób źle leczonych i niedożywionych.

Jak szybko obrać ziemniaki? Kliknij >>

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
25
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 37

15 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 14484

30 min
18

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9