Dania jednogarnkowe

Wielu Polaków decyduje się przygotować pyszną pieczeń podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Tylko jak upiec schab, żeby nie był suchy? Odkryj prosty przepis na wyjątkową marynatę do mięsa, która sprawia, że staje się ono miękkie, soczyste i aromatyczne.

Jak upiec schab, żeby nie był suchy? Marynata sprawi, że będzie wilgotny | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niestety schab to problematyczne mięso. Często, już na etapie zakupu w sklepie, musimy ocenić, czy jest miękkie i świeże, czy czasy świetności ma dawno za sobą. Jeśli uda nam się zdobyć dobrej jakości wyrób, wciąż nie mamy jeszcze stuprocentowej gwarancji, że pieczeń będzie udana. Mimo obróbki cieplnej może się stać gumowa, bez smaku i łykowata. Jak upiec schab, żeby był soczysty? Wypróbuj sprawdzony, domowy sposób.

Sprawdź także: Najlepsza marynata do kurczaka. Sprawi, że mięso będzie soczyste i aromatyczne

Jak upiec schab, żeby nie był suchy?

Pewnie znasz kilka metod na to, żeby schab nie był suchy. Można go na przykład faszerować składnikami, które zatrzymają wilgoć w mięsie (warzywa, suszone owoce, sery). Inną techniką jest moczenie go w mleku (stanie się miękki) lub obsmażenie na rozgrzanej patelni przed pieczeniem (woda zostanie zamknięta w środku). Nie bez znaczenia jest też temperatura i czas pieczenia - możemy rozpocząć od 200 stopni Celsjusza, by zmniejszyć ją za chwilę do 160-180. Mówi się też, że na jeden kilogram pieczenia przypada jedna godzina pieczenia

Marynata do schabu

Jak upiec schab, żeby nie był suchy? Wypróbuj wyjątkowej zaprawy, która sprawi, że mięso będzie odpowiednio i pysznie doprawione, a przede wszystkim bardzo soczyste. Wykorzystane składniki, jak np. ocet, wpływają na strukturę mięsa, czyniąc ją miękką. Zapamiętaj przepis na marynatę do schabu, bo zdecydowanie warto:

Składniki

  • kilogram schabu,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej,
  • 3 łyżeczki majeranku suszonego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub z winogron,
  • sól i pieprz do smaku.

Do miski wlej olej, a następnie dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp jeszcze przyprawy i dodaj ocet. Wymieszaj całość dokładnie, do połączenia się składników. Następnie nakłuj schab widelcem i natrzyj go marynatą tak, aby dostała się do nakłuć. Zostaw schab na całą noc w lodówce (w naczyniu żaroodpornym). 

Następnego dnia rozgrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) i piecz przez pół godziny pod przykryciem. Potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne pół godziny. Pod koniec pieczenia marynatę można odlać do rondelka i zrobić z niej sos pieczeniowy. Wystarczy dodać dwie łyżki mąki. 

Jak upiec schab, żeby nie był suchy? Używając takiej marynaty, masz pewność, że mięso wyjdzie soczyste i pełne smaku.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Chronią przed wrzodami i działają przeciwbólowo. Na to także pomogą goździki »

Jak przechowywać grzyby suszone? Najpierw trzeba dobrze je przygotować »

Gołąbki warstwowe. Propozycja na obiad dla tych, którzy lubią mięso mielone »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1081

30 min
8
15 min
21
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 164

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8