Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Nawet najlepszym kucharkom zdarza się przesolić zupę. Gdy jednak dochodzi do tego w chwili oczekiwania na gości, nieodpowiedni smak wywaru często przyprawia nas o palpitacje serca. W takiej sytuacji musimy się uspokoić. Problem rozwiążą przecież proste, domowe sposoby na to, jak uratować przesoloną zupę.

Jak uratować przesoloną zupę? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przesolona zupa. Jak zapobiec kulinarnej wpadce?

Problem przesolonej zupy jest powszechny. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, ile soli znajduje się w poszczególnych składnikach. Gotowe mieszanki czy buliony w kostkach lub słoikach są pod tym względem najbardziej problematyczne. W pierwszym przypadku warto dokładnie zapoznać się z etykietą i zastanowić się, czego ewentualnie może nam jeszcze brakować. Przy bulionach dodatkowe solenie może zaś nie być konieczne z uwagi na skład, w którym na ogół znajduje się już wystarczająca ilość przypraw.

Najlepiej na bieżąco sprawdzać smak potrawy podczas jej przygotowywania i dosalać wedle uznania. Warto również pamiętać, że mniej solimy zupy z wędzonymi dodatkami, takimi jak: kiełbasa czy boczek, ponieważ składniki są już mocno doprawione. Zawsze lepiej dodać mniej soli i doprawić danie po ugotowaniu, niż podać gościom przesolone danie.

Domowe sposoby, jak uratować przesoloną zupę

Przesolona zupa to nie tragedia. Można uratować ją domowymi sposobami, pod warunkiem że nie wsypaliśmy do garnka połowy opakowania słonej przyprawy. Jak uratować przesoloną zupę? Oto pięć trików naszych babć:

1. Na surowego ziemniaka

Stary domowy sposób, jak uratować przesoloną zupę. Wystarczy wrzucić tam surowego, obranego ziemniaka i gotować przez 10 minut tak, aby mógł wchłonąć nadmiar soli. Po tym czasie należy go wyjąć.

2. Na woreczek ryżu

Postępowanie identyczne jak w przypadku ziemniaka. Do naczynia z zupą, wrzucamy woreczek ryżu, gotując przez około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy.  

3. Na skórkę od chleba

Tu natomiast wystarczy włożyć na kilka minut skórki od chleba do zupy.  Powinny one wchłonąć nadmiar soli. Po tym czasie chleb trzeba oczywiście wyłowić.

4. Na śmietanę

Przy delikatnym przesoleniu zbyt intensywny smak załagodzi też dodanie odrobiny śmietany lub jogurtu do zupy.

5. Na białko z jajek

Białko należy oddzielić od żółtka i wrzucić do gotującej się zupy. W procesie ścięcia dojdzie do wchłonięcia nadmiaru soli. Następnie wyławiamy białko łyżką cedzakową.

Zobacz także:

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6540

60 min
17
30 min
34
Sałatki Świetna sałatka

Połączenie ryżu , tuńczyka oraz warzyw, tworzy smaczną sałatkę na kolację i n...

Odsłon: 130

15 min
1
Desery sufleciki z truskawek

Jeżeli komuś jeszcze ostały się truskawki, proponuję zrobić lekki, puszysty d...

Odsłon: 33

60 min
1
Desery Serniczki z truskawkami

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj wykorzystamy je do przyg...

Odsłon: 98

60 min
1
30 min
2