Dania jednogarnkowe

W sezonie letnim chętnie sięgamy po świeże owoce i warzywa. Niestety, choćby podczas obierania ich ze skórki, barwią dłonie i trudno pozbyć się intensywnego koloru ze skóry. Jak usunąć plamy z owoców i warzyw z rąk? Oto najskuteczniejsze domowe sposoby.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nawet doświadczonym kucharzom zdarza się ubrudzić w kuchni dłonie. To całkowicie normalny i co najważniejsze, odwracalny proces. Choć zazwyczaj wystarczy umyć je wodą, to w przypadku niektórych składników spożywczych trzeba się bardziej natrudzić, by doczyścić zabrudzenia. Jak usunąć plamy z owoców i warzyw z rąk? To nie takie trudne, jeśli znasz kilka skutecznych domowych sposobów na pozbycie się przebarwień skóry po porzeczkach, burakach czy borówkach.

Sprawdź także: Naleśniki bez miksera. Prosty i pyszny przepis

Które owoce i warzywa zostawiają plamy na rękach?

Podstawową zasadą, która może ustrzec cię przed ubrudzeniem rąk, jest włożenie rękawiczek ochronnych w kuchni. Jeśli będziesz je mieć na sobie podczas obróbki poniższych owoców, czy warzyw, zabezpieczysz się przed przebarwieniem skóry. Czasami jednak zdarzy się, że nawet taki sprzęt kuchenny przedziurawi się lub będzie przepuszczał barwiący sok i plamy na dłoniach i tak się pojawią. 

Sprawdź, które owoce zostawiają plamy na rękach. Są to m.in.:

  • jagody,
  • borówki,
  • porzeczki,
  • śliwki,
  • czereśnie,
  • wiśnie,
  • truskawki,
  • maliny.

Z kolei warzywa, które zostawiają plamy na rękach, to m.in.:

  • buraki,
  • marchew,
  • ziemniaki (zwłaszcza młode),
  • kapusta czerwona,
  • topinambur.

Jak usunąć plamy z owoców i warzyw z rąk?

Jeśli ubrudziłeś ręce podczas drylowania owoców lub obierania warzyw, to zabierz się szybko za usuwanie przebarwień powstałych na skórze. Poniżej znajdziesz kilka skutecznych i zarazem prostych sposobów, które ułatwią ci cały proces. Jak usunąć plamy z owoców i warzyw z rąk? Możesz użyć innych produktów, które na pewno znajdziesz w swoim domu, a które nie zniszczą przy okazji twojej skóry. 

1. Kwasek cytrynowy lub sok z cytryny

Najprostszą, błyskawiczną metodą na pozbycie się plam z owoców i warzyw jest przemycie ich sokiem z cytryny. Wiele gospodyń i gospodarzy używa tego sposobu, ale do usuwania zabrudzeń z ubrań. Okazuje się, że to również świetna technika na zanieczyszczone dłonie.

Zaraz po obraniu sezonowych składników, chwyć cytrynę i ją wyciśnij. Następnie nabierz sok w dłonie i wmasuj w zabrudzenia. Trzyj przez chwilę i spłucz letnią wodą. Podobnie skuteczny okaże się kwasek cytrynowy, który możesz dodać do ciepłej wody i również przemyć taką miksturą dłonie. Już po chwili powinny być czyste.

2. Woda utleniona

Możesz też wykorzystać domową apteczkę - wystarczy, że wyjmiesz wodę utlenioną. Nasącz nią jałowy gazik i przecieraj nim plamy na dłoniach. Potem przepłucz ręce w letniej wodzie, przemyj mydłem i ponownie opłucz. Najlepiej wysmaruj je jeszcze balsamem, który złagodzi ewentualne podrażnienie.

3. Rabarbar

Kolejnym sposobem na to, jak usunąć plamy z owoców i warzyw z rąk, jest pocieranie dłoni przekrojoną łodygą rabarbaru. Z innych warzyw, możesz też wykorzystać kapustę białą - wyciśnij z niej sok i wmasuj w plamy. Następnie opłucz ręce pod wodą. 

4. Ocet 

Do miski możesz też wlać ciepłą wodę i kilka łyżek octu (jabłkowego lub białego). Włóż dłonie na kilka minut do takiej mikstury - wszelkie zabrudzenia powinny zniknąć. Pamiętaj jednak, że po takiej kąpieli, powinieneś umyć ręce pod bieżącą wodą i wysmarować je kremem lub balsamem regeneracyjnym.  

Czy znasz inne sposoby na pozbycie się plam z owoców i warzyw z rąk? Podziel się swoją niezawodną techniką w komentarzu pod artykułem.  

Reklama

Zobacz także:

Ta nalewka postawi cię na nogi! Sprawdź przepis na tradycyjną jeżynówkę »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 51

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0