Spis treści:
- Sposób na idealne naleśniki
- Przepis na naleśniki bez miksera
- Najlepsze przepisy naszych użytkowników na naleśniki
Jedni uwielbiają puszyste amerykańskie pancakes, inni wolą cieniutkie francuskie crêpes. Oczywiście nie można zapomnieć o klasycznych naleśnikach z dżemem, cukrem lub twarożkiem, które w dzieciństwie serwowały nam nasze babcie. Masz ochotę na naleśniki, ale nie masz pod ręką miksera? Nic nie szkodzi, mamy dla ciebie łatwy przepis.
Jak zrobić idealne naleśniki?
Idealne naleśniki są delikatne, lekkie i elastyczne. Jeśli chcesz uzyskać ten efekt, a jednocześnie ci się nie śpieszy, przed przystąpieniem do smażenia, możesz odstawić ciasto naleśnikowe na około godzinę do lodówki. Warto pamiętać także o dobrym rozgrzaniu patelni. Najlepiej sprawdzi się patelnia naleśnikowa o obniżonych brzegach. Jeśli jednak takiej nie masz, możesz wybrać tę, która będzie miała grube dno. Pamiętaj również, by nie smażyć naleśników na mocnym ogniu.
Jak sprawić, by twoje naleśniki miały piękny, złoty kolor? Wystarczy, że dodasz do nich łyżeczkę cukru. Natomiast, jeżeli chcesz nadać im niepowtarzalnego aromatu, warto dorzucić do ciasta odrobinę ziaren wanilii lub użyć cukru z wanilią. Natomiast dodatek mocno gazowanej wody nada twoim naleśnikom puszystości.
Przepis na naleśniki bez miksera
Chociaż w teorii zrobienie naleśników jest bardzo proste, w końcu to tylko kilka składników. W praktyce warto mieć pod ręką sprawdzony przepis. Naleśniki bez miksera zrobione według poniższej receptury, wychodzą pyszne i delikatne.
Składniki
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- łyżeczka cukru (opcjonalnie).
Rozpocznij od przesiania mąki przez sitko, dodaj szczyptę soli. Jeśli lubisz słodkie posiłki, możesz wsypać również łyżeczkę cukru. Kolejnym krokiem będzie dodanie do miski jajek, następnie zacznij mieszać wszystko trzepaczką, w trakcie dodając mleko. Wymieszaj dokładnie, tak by składniki dobrze się połączyły, a następnie powoli dolej wodę. Na koniec dorzuć masło klarowane i ponownie wszystko wymieszaj. Smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
Możesz podawać je z ulubionym dżemem lub konfiturami, kremem czekoladowym i bananami, twarożkiem na słodko, lub ulubionymi owocami. Warto wykorzystać te, na które obecnie trwa sezon, latem będą to: jagody, borówki, maliny i truskawki. Smacznego!
Zobacz także: Przepis na naleśniki bez miksera z Tik-Toka
Najlepsze przepisy naszych użytkowników na naleśniki
Chcesz wyczarować idealne naleśniki? Koniecznie skorzystaj z wyjątkowo pysznych przepisów naszych użytkowników.
4. Naleśniki porzeczkowe
Zobacz przepisNaleśniki porzeczkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Naleśniki po meksykańsku
Zobacz przepisNaleśniki po meksykańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Naleśniki po bretońsku
Zobacz przepisNaleśniki po bretońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Naleśniki bolognese
Zobacz przepisNaleśniki bolognese / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Szpinakowe naleśniki
Zobacz przepisSzpinakowe naleśniki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jak prawidłowo nawozić ogórki gruntowe? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »