Najlepsze przepisy na ogórki

Jak utrzymać porządek w kuchni?

Porządek w kuchni nie jest łatwy do utrzymania ze względu na częste używanie tego pomieszczenia i dużej ilości różnego rodzaju produktów oraz narzędzi. Jak zadbać o to, aby nasza kuchnia była zawsze uporządkowana?

Fot. brw.pl

Porządek w kuchni w dużej mierze zależy od tego, w jaki sposób jest urządzona.

Standardowo szafki kuchenne dzielą się na wiszące i stojące, pokryte blatem. Zastanawiając się nad wyborem mebli do kuchni pamiętajmy, aby zapewnić sobie maksymalnie dużo miejsc przechowujących przy zachowaniu dużej powierzchni roboczej (blatu).

W przypadku niewielkich kuchni może to stanowić wyzwanie, ale nie jest zadaniem niewykonalnym. Meble kuchenne dostępne na rynku mają wiele pomysłowych rozwiązań, które potrafią przemienić nawet niewielką kuchnię w wysoce funkcjonalne pomieszczenie.

1) Nie tylko szuflady

Wyciągi podblatowe i kosze cargo to prawdziwy hit ostatnich lat. Koniec z niewygodnymi półkami umieszczonymi pod blatem, do których dostęp jest mocno ograniczony. Każdy, kto miał do czynienia z tradycyjnymi szafkami wie, jak trudno wydobyć patelnię z głębi takiego mebla. Wyciągi mogą mieć szerokość tradycyjnych szuflad, ale dostępne są również opcje o wiele szersze i wyższe. Takie rozwiązanie świetnie sprawdza się jako multifunkcjonalna spiżarnia. Co więcej, wyciągi mogą być uzupełnione o specjalne przegródki i uchwyty tak, aby jeszcze bardziej ułatwić przechowywanie przedmiotów o specyficznych kształtach, jak pokrywki, słoiczki z przyprawami itp.

2) Szafki narożne

Niemal w każdej kuchni pojawia się ten problem: niewygodny kąt pod blatem, do którego trudno się dostać z obu stron. Nowoczesne meble kuchenne w komplecie posiadają szafki narożne wyposażone w tzw. karuzele lub wyciągane wraz z drzwiczkami półki, które w przystępny sposób prezentują zawartość szafki.

3) Wyspa kuchenna

Wbrew pozorom, popularne wyspy to nie tylko rozwiązanie dla przestronnych kuchni. Doskonale sprawdzają się jako uzupełnienie wystroju kuchni połączonej z salonem. W standardowej wielkości mieszkaniach mogą łączyć w sobie funkcję miejsca do gotowania, jak i wspólnego spożywania śniadań. Dodatkowo umożliwiają umieszczenie dodatkowych szafek nad i pod blatem. A przestrzeń do przechowywania to mniejsze ryzyko nadmiernego gromadzenia przedmiotów na blatach.

Pomysłowe dodatki do urządzonej kuchni

Nie zawsze jednak mamy możliwość urządzenia kuchni od podstaw. Jeśli w najbliższym czasie nie planujemy dużych remontów i wymiany istniejącego zestawu mebli, zawsze możemy naszą kuchnię wyposażyć w dodatki usprawniające zachowanie porządku. Należą do nich:

Relingi

Metalowe pręty w estetycznych barwach pozwalają zmniejszyć ilość przedmiotów stojących na blacie. Dzięki dużej ilości haczyków, koszyków i dedykowanych pojemników, pomagają przechowywać przyprawy, ręczniki kuchenne i najpotrzebniejsze przybory do gotowania. Zamontowanie ich jest proste i możliwe niemal w każdej kuchni.

Wkłady do szuflad i maty

Wkłady z przegródkami to wspaniały sposób do przechowywania sztućców, ale także słoiczków z przyprawami, patyczków do szaszłyków i innych drobnych przyborów kuchennych. Z kolei specjalne kuchenne maty pomagają w zachowaniu czystości w szafkach, łatwo je przetrzeć i poodkurzać. Dzięki nim możliwe jest odświeżenie nawet starszych szafek.

Pudełka na suche produkty

Każdy z nas zna problem rozerwanych opakowań mąki, kaszy czy makaronu. Po pierwsze, są one bardzo nieestetyczne, po drugie, sprawiają problem w przechowywaniu, po trzecie - zagrażają wprowadzeniem się niechcianych lokatorów, jak np. mole spożywcze. Suchy prowiant najlepiej przechowywać w specjalnych plastikowych lub szklanych pudełkach. Oprócz funkcji praktycznej, mogą pełnić one funkcję dekoracyjną: szklane słoje z kaszami i makaronem bardzo dobrze prezentują się na blacie (jeśli np. nasze meble kuchenne nie mieszczą wszystkich produktów spożywczych).

Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 123

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 238

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 103

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4