Fot. 123RF/Picsel
Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie jest właściwie nieskończona ilość, jednak aby móc z nich skorzystać powinniśmy zadbać, aby przechowywać je w odpowiedni sposób. Tylko wówczas możemy być pewni, że nigdy nie wbijemy do jajecznicy zepsutego jajka.
Jak właściwie przechowywać jajka?
Sprawa wydawałaby się banalna, jednak wcale taką nie jest. Czy powinniśmy przechowywać je w temperaturze pokojowej, czy może jednak lepiej jest włożyć je do lodówki? W tym wypadku zdania są podzielone, w większości sklepów jaja znajdziemy poza chłodniami. Jednak fakty mówią same za siebie - jajka, które trzymamy poza lodówką psują się szybciej.
Niska temperatura sprawia, że działalność drobnoustrojów w jajkach jest ograniczona, dzięki czemu znacznie dłużej zachowują one świeżość. Jeśli dysponujemy w domu innym miejscem niż lodówka, w którym nieustannie panuje chłód, możemy również wykorzystać je jako miejsce przechowywania jaj. Powinniśmy jednak pamiętać o kilku szczegółach. Przede wszystkim jajek nie możemy narażać na działanie promieni słonecznych lub wilgoci. Jeżeli decydujecie się trzymać je poza lodówką, koniecznie wybierzcie ciemne i suche miejsce, co również przedłuży ich trwałość. Unikajcie też przechowywania jaj w pobliżu cebuli, czosnku, ziemniaków lub serów - negatywnie wpływa to na ich smak.
Niektórzy, przed włożeniem jajek do lodówki, myją je pod bieżącą wodą, licząc na to, iż w ten sposób pozbędą się bakterii. Trudno o większy błąd. W ten sposób nie tylko niszczymy naturalną barierę ochronną jajek, ale również możemy bardzo łatwo uszkodzić ich skorupki, ułatwiając drobnoustrojom dostanie się do środka.
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.
Co miesiąc nowa szansa na nagrody!
Jak długo możemy przechowywać jajka?
Chociaż jajka możemy przechowywać stosunkowo długo, nie możemy robić tego w nieskończoność. Wraz z upływem czasu zmieniają się ich właściwości, smak i wygląd. Kupując jajka w sklepie koniecznie zwracajmy uwagę na datę minimalnej przydatności do spożycia umieszczonej na opakowaniu. Zazwyczaj wynosi ona 28 dni od momentu zniesienia. Nie jest powiedziane, że po upływie tego terminu jajka momentalnie się psują, jednak z pewnością nie będą posiadać pełni swoich właściwości.
Czy jajka można mrozić?
Jajka nie są produktem, który mrozi się dosyć powszechnie. Zdarzają się jednak sytuacje, w których może okazać się to konieczne. Otrzymaliście zbyt dużo jaj, których nie jesteście w stanie zjeść w krótkim czasie? A może po gotowaniu zostały wam nadprogramowe żółtka lub białka? Mamy dla was dobrą informację - jajka możecie mrozić bez większych przeszkód. Ważnym jest jednak, aby nie mrozić jajek w skorupkach, gdyż pod wpływem ujemnych temperatur płyny rozszerzają się, a to może sprawić, że skorupki jajek popękają. Bardzo dobrym pomysłem będzie wbicie jajek do osobnych woreczków lub foremek do robienia kostek lodu.
Mrozić możemy zarówno jajka surowe, jak i te ugotowane. Pamiętajmy jednak, aby podzielić je na porcje, które będziemy w stanie wykorzystać. Nie powinniśmy jednak mrozić majonezów i innych emulsji, gdyż w czasie rozmrażania rozwarstwią się.
Zamrożone jajka możemy przechowywać w zamrażalniku nawet dziewięć miesięcy.
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
Im starsze jajko, tym jego białko jest mniej zwarte i bardziej lejące się. Istnieje jednak sposób, aby sprawdzić świeżość jajka bez rozbijania go. Wystarczy zanurzyć je w wodzie - świeże opadnie na dno, natomiast to nie nadające się do spożycia będzie pływać po powierzchni.