Brak czasu spowodowany mnogością codziennych obowiązków oraz szybkim tempem życia nie ułatwia planowania codziennych posiłków.  Z pomocą przychodzą wówczas dania gotowe. Niestety, ich skład często pozostawia wiele do życzenia. Jednak mając odpowiednią wiedzę, bez trudu możesz znaleźć gotowce, które nie tylko będą smaczne, ale i zdrowe. Sprawdź, jak wybierać dobre dania gotowe.

Produkcja dań gotowych odbywa się z najwyższą dbałością o wymogi sanitarne | Materiały prasowe żabka/Linia produkcyjna Hilton Foods

Spis treści: 

Dietetycy zachęcają, aby większość posiłków przygotowywać samodzielnie w domu z jak najmniej przetworzonych składników. Problem pojawia się, gdy w codziennej bieganinie brakuje czasu na gotowanie. Okazuje się, że aż 63 proc. Polaków kupuje dania gotowe.* Większość z nas kojarzy je z mrożonymi pizzami lub innymi potrawami typu fast-food. Mało kto wie jednak, że niektóre dania gotowe, przygotowywane są z tych samych składników, których użylibyśmy podczas gotowania w domu, przez co jak najbardziej można wpisać je w zdrowy jadłospis. 

Jak wybrać zdrowe dania gotowe?

Wybór dania gotowego należy zacząć od dokładnego przeczytania składu obecnego na opakowaniach. Na pewno spotkałeś się z informację, że powinien być on jak najkrótszy. Owszem, dobrym tropem będzie krótki skład, w którym bez większych problemów potrafisz rozpoznać wszystkie wymienione produkty. Warto również zwrócić uwagę na to, aby na początku listy nie znajdował się cukier dodany, lepiej unikać także oleju palmowego, sztucznych barwników i konserwantów. Należy jednak zaznaczyć, że rzetelni producenci dań gotowych uwzględniają wszystkie składniki, z których zrobione są poszczególne elementy dania, stąd ich skład będzie dłuższy.

Na przykład makaron tagliatelle rozpisany zostanie jako: semolina z pszenicy durum, sól i olej rzepakowy. Natomiast pieczone mięso fileta z kurczaka to: filet z kurczaka, olej, woda, sól i przyprawy. Jak widać, są to produkty, które, na co dzień używane są w kuchni większości Polaków.

Innym z wyznaczników, które ułatwiają wybór zdrowych gotowych opcji, jest również oznaczenie Nutri-Score „A”, „B” lub „C”, czyli międzynarodowy system znakowania żywności. 

Czy, w takim razie dania gotowe mogą być zdrowe? Jak najbardziej tak, pod warunkiem że skupimy się na wybraniu produktów najwyższej jakości.

Jak są przygotowywane dania gotowe? 

Na zaproszenie Grupy Żabka mieliśmy okazję odwiedzić fabrykę Hilton Food w Tychach, gdzie produkowane są dania gotowe. Mogliśmy się przekonać, w jaki sposób powstają produkty, które można znaleźć na półkach sklepów w całej Polsce. Przygotowywane tam potrawy są odpowiednio zbilansowane oraz powstają z wysokiej jakości certyfikowanych surowców.

Niezwykłą uwagę przykuwa się do higieny pracy, standardów sanitarnych, odpowiednich opakowań, dzięki którym produkt długo pozostaje świeży. Kluczowym elementem, o którym nie zapomniano, jest także warstwa wizualna, jak i oczywiście finalny smak i dań. Produkty, tworzone są przez wykwalifikowanych ekspertów współpracujących z dietetykiem na podstawie wyników testów konsumenckich. 

Źródła: Materiały Grupa Żabka 

*Badanie konsumentów dań gotowych oraz jedzenia na ciepło w Polsce, PMR 2024

Opracowanie: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Te maleństwa uznano za superfoods. Pomagają w odchudzaniu i wytwarzaniu kolagenu »

Wygląda obłędnie, jego smak zachwyca. Ten sernik będzie hitem tegorocznych świąt »

Mało znane, dlatego w sklepie omijamy. Przekąska dla serca, na dobry wzrok i odchudzanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
Dania główne Dorsz z frytkownicy bez tłuszczowej

Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...

Odsłon: 2181

15 min
5
Ciasta Ciacho czekoladowo -bananowe

Ciacho mocno czekoladowe z bananami i kremem mascarpone smakuje jak murzynek....

Odsłon: 19368

15 min
30
Dania główne Kurczak w porach

Kurczak w porach zazwyczaj kojarzy się z delikatnym sosem śmietanowym i łagod...

Odsłon: 4562

30 min
5