Najlepsze przepisy na ogórki

Sok z wiśni to nie tylko smaczny napój, ale również skarbnica składników odżywczych, które wykazują korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jego dodatkowym atutem jest łatwość w przygotowaniu. Jak zrobić sok z wiśni? Przepis z notatnika babci wraz z kilkoma praktycznymi wskazówkami znajdziesz poniżej.

Sok z wiśni to m.in. naturalny środek na bezsenność. Warto go pić przed snem | Fot. Canva Pro

Wiśnie to jedne z najbardziej aromatycznych i wartościowych owoców sezonowych, do jakich mamy dostęp. Wiele osób przyrządza z nich kompoty, dżemy i konfitury, aby móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok. Ty również przygotowujesz z nich przetwory? W takim razie w tym roku koniecznie postaw na sok, który doskonale smakuje, a do tego wykazuje wszechstronne prozdrowotne działanie. Dlaczego warto go spożywać? I jak zrobić sok z wiśni? Przepis z notatnika babci wraz z praktycznymi wskazówkami znajdziesz poniżej.

Na co pomaga picie soku z wiśni?

Sok z wiśni to skarbnica witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na organizm - i to na wielu różnych płaszczyznach. Jest to zasługa wysokiej zawartości i różnorodności składników odżywczych - można znaleźć w nim rozmaite witaminy i minerały, w tym witaminy C i A, kwas foliowy oraz miedź, potas, mangan i magnez. Nie sposób nie wspomnieć także o bogactwie antocyjanów i polifenoli - związków odpowiadających w dużej mierze za jego prozdrowotne właściwości, wśród których na szczególną uwagę zasługują kwas galusowy i cyjanidyno-3-glukozyd.

Na co pomaga picie soku z wiśni? Jego wdrożenie do jadłospisu może okazać się przydatne w walce z infekcjami. Okazuje się bowiem, że obecne w nim substancje wspomagają pracę układu odpornościowego i wykazują zdolność do zwalczania niektórych bakterii. Badania naukowe wskazują również na jego działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne - w obserwacji z 2019 roku spożywanie go w ilości dwóch filiżanek dziennie przez cztery miesiące przyczyniło się do zwiększenia sprawności ruchowej, złagodzenia bólu oraz poprawy jakości życia u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów kolanowych.

O wprowadzeniu soku z wiśni do diety powinny pomyśleć także osoby pragnące wesprzeć funkcjonowanie swojego układu krążenia. Dane naukowe sugerują, że może on redukować stężenie lipoprotein VLDL i wskaźnika TG/HDL, które - jeśli są podwyższone - stanowią czynnik ryzyka rozwoju schorzeń sercowo-naczyniowych. Co ciekawe, sok z wiśni uznawany jest za naturalny środek na bezsenność, co wynika z jego zdolności do zwiększania dostępności melatoniny i tryptofanu w organizmie. Ponadto napój ten może sprawdzić się przy problemach trawiennych, cukrzycy typu 2 oraz w trakcie aktywności fizycznej, ponieważ przyspiesza regenerację tkanki mięśniowej po treningu.  

Jak zrobić sok z wiśni według receptury babci?

Przepis na domowy sok z wiśni nie wymaga użycia wielu składników. Jego klasyczna wersja bazuje jedynie na owocach, cukrze oraz odrobinie wody. Nasze babcie zazwyczaj sięgały po dojrzałe, lekko kwaśne wiśnie, ponieważ nadawały one napojowi głębszego smaku i koloru. Owoce były najpierw dokładnie myte i drylowane, a następnie zasypywane cukrem, aby puściły sok. Potem gotowano je na małym ogniu - niekiedy z dodatkiem soku z cytryny. Jeszcze gorący płyn przelewano do wyparzonych butelek lub słoików i od razu zakręcano. Na koniec poddawano je procesowi pasteryzacji.

Domowy sok z wiśni

 Domowy sok z wiśni Zobacz przepis

Sok z wiśni na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak przechowywać sok z wiśni?

Jak przechowywać sok z wiśni, aby jak najdłużej zachował swoją świeżość, smak i aromat? Najlepiej umieścić go w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w spiżarni lub piwnicy. W takich warunkach będzie on nadawał się do spożycia nawet przez kilka miesięcy, o ile trzymasz go w szczelnie zamkniętych słoikach lub butelkach, pasteryzowanych bezpośrednio po jego przygotowaniu. Po otwarciu sok należy przechowywać w lodówce i wypić w ciągu kilku dni. W razie potrzeby możesz zamrozić go w mniejszych porcjach, np. woreczkach lub foremkach do lodu, i używać jako bazę do deserów, koktajli i mrożonych herbat. 

Źródła: vitapedia.pl, healthline.com, smaker.pl 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Perfekcyjne schabowe według Magdy Gessler. "Polacy robią głównie kotlety z knura" »

Robię zamiast klasycznego biszkopta. Ma mało składników, długo zachowuje wilgoć »

Herbata, która zmniejsza stany zapalne w organizmie. Pij gorącą lub zrób zimny napój »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto jogurtowe z kubeczka

Banalne w przygotowaniu ciasto, którego większość składników odmierza się za...

Odsłon: 8781

30 min
12

Przepis dnia

Dania główne Pieczarkowce

Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...

Odsłon: 30656

30 min
39