Spis treści
Kiszenie ogórków to jedna z najstarszych metod ich konserwowania. Na pierwszy rzut oka czynność ta wydaje się bardzo prosta – w końcu wystarczy umieścić warzywa w zalewie z przyprawami. Warto jednak mieć świadomość, że nawet jeden mały szczegół może negatywnie wpłynąć na proces fermentacji, a co za tym idzie – ich smak i konsystencję. Duże znaczenie ma tutaj szereg czynników, w tym temperatura zalewy, proporcje składników, a nawet rodzaj ogórków. Dowiedz się, jak wygląda kiszenie ogórków krok po kroku i poznaj kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym unikniesz podstawowych błędów.

Najlepsze ogórki do kiszenia – jak wybrać?
Zastanawiasz się, jakie są najlepsze ogórki do kiszenia? Najbardziej polecane są te gruntowe. Idealnym wyborem będą sztuki średniej wielkości, o twardej skórce i zwartym miąższu. Warto, aby były one krótkie, proste i o regularnym kształcie – dzięki temu łatwiej będzie je układać w słoikach lub beczkach. Jeśli chcesz, aby zachowały one swoją jędrność, możesz wcześniej namoczyć je przez pół godziny w zimnej wodzie.
Do kiszenia świetnie nadają się odmiany ogórków grubobrodawkowych, posiadające niedużą komorę nasienną. Powinny być one odporne na choroby, takie jak parch dyniowatych, mączniak rzekomy czy kanciasta plamistość. Jeśli chodzi o konkretne rodzaje, to na szczególną uwagę zasługują:
- ogórek Borus;
- ogórek Andrus;
- ogórek Julian;
- ogórek Śremski;
- ogórek Octopus.
Jakich ogórków powinieneś unikać? Przede wszystkim tych nadgniłych i popękanych. Nie najlepszym wyborem są także ogórki sałatkowe i drobnobrodawkowe, które zawierają duże komory nasienne – po ukiszeniu stają się one zbyt miękkie i szybciej się psują, a więc krócej nadają się do spożycia.
Sprawdź także: Przetwory z wiśni. Otworzysz zimą i poczujesz się jak w lecie
Zalewa do ogórków kiszonych
Jeśli chcesz cieszyć się idealnie ukiszonymi ogórkami, musisz odpowiednio przygotować zalewę. Zanim jednak dowiesz się, jak powstaje zalewa do ogórków kiszonych i jak wygląda proces kiszenia, warto poznać kilka praktycznych wskazówek, które ułatwią ci jej przyrządzenie.
Pierwszą istotną kwestią jest temperatura wody. Wiele osób zalewa warzywa gorącą wodą, chcąc pozbyć się chorobotwórczych drobnoustrojów. Nie jest to jednak zalecana praktyka, ponieważ wysoka temperatura niszczy cenne składniki odżywcze. Lepszym wyborem jest woda letnia, w której sól dobrze się rozpuszcza, a wartościowe związki zostają zachowane.
Należy mieć na uwadze fakt, że na proces kiszenia ogórków wpływa nie tylko temperatura wody, ale także jej jakość. Musi być ona przede wszystkim zdatna do spożycia. Do tego nie może być zbyt twarda i chlorowana. Wodę z kranu zaleca się odstawić w naczyniu na 24 godziny przed kiszeniem lub przefiltrować przez filtr z wkładem węglowym. Dobrą alternatywą będzie butelkowana woda źródlana.
A co z solą? Za odpowiednie proporcje uznaje się jedną łyżeczkę na jeden litr wody. Jeśli chodzi o przyprawy, to do ogórków kiszonych dodaje się m.in. baldachy kopru, korzeń i liście chrzanu, czosnek, ziarna gorczycy, liście laurowe oraz liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu. Nie tylko wzbogacają one smak, ale również wspierają prawidłową fermentację i przedłużają trwałość kiszonki.
Kiszenie ogórków krok po kroku
Jak wygląda kiszenie ogórków krok po kroku? Poniżej znajdziesz wszystkie etapy, przez które powinieneś przejść, jeśli chcesz uniknąć podstawowych błędów i wyczarować pyszną kiszonkę:
KROK 1: Umyj ogórki i namocz je przez pół godziny w zimnej wodzie.
KROK 2: Ułóż ciasno warzywa w wyparzonych słoikach.
KROK 3: W przestrzenie między ogórkami włóż wybrane dodatki, np. ząbki czosnku, kawałki korzenia chrzanu, liście laurowe, koper, ziele angielskie i gorczycę.
KROK 4: Zalej ogórki ciepłą wodą z solą, w taki sposób, aby całkowicie je przykryła.
KROK 5: Zakręć słoiki i umieść je w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach przenieś je w ciemne i chłodne miejsce.
Źródła: zielonaoaza.com.pl, poradnikogrodniczy.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zimą będziesz o niej marzyć. Domowa mizeria w słoikach to prawdziwy skarb
Cukinia zapiekana pod serową kołderką. To najszybszy i najlepszy letni obiad