Najlepsze przepisy na cukinię

Korniszony i ogórki konserwowe mają ze sobą dużo wspólnego, jednak pod niektórymi względami nieco się od siebie różnią – i to nie tylko w kwestii smaku. Jakie są między nimi różnice? Korniszony czy konserwowe – które z nich warto mieć w swojej spiżarni i jak zrobić zalewę według przepisu babci?

Korniszony czy konserwowe - które ogórki są lepsze? | Fot.123RF/Picsel/olla79

Ogórki w słoikach od wielu lat goszczą w naszych domach. Świetnie sprawdzają się one jako samodzielna przekąska oraz dodatek do rozmaitych potraw, w tym sałatek, burgerów i kanapek. Poza ogórkami kiszonymi dużą popularnością cieszą się te konserwowe oraz korniszony. Mają one ze sobą dużo wspólnego, jednak istnieje między nimi również sporo różnic, z których nie każdy zdaje sobie sprawę.

Korniszony czy konserwowe – które z nich warto mieć w swojej spiżarni? Jak zrobić najlepszą zalewę do ogórków konserwowych? I czy trzeba je pasteryzować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Korniszony czy konserwowe – jakie są między nimi różnice? 

Korniszony czy konserwowe – jak rozpoznać, które z nich masz na swoim talerzu? Na pierwszy rzut oka wyglądają one podobnie, jednak jest między nimi kilka istotnych różnic. A pierwszą z nich można dostrzec już w samym wyglądzie. Korniszony są niewielkie, ponieważ przyrządza się je z młodych i niedojrzałych ogórków. Ich zalewa zwykle powstaje na bazie octu i soli, bez dodatku cukru, dzięki czemu są mniej słodkie i bardziej wyraziste w smaku. 

Ogórki konserwowe mają różne rozmiary – w słoikach umieszcza się zarówno małe, jak i większe sztuki. Są one wykorzystywane w całości lub krojone w plastry. Podobnie jak w przypadku korniszonów zanurza się je w zalewie octowej, jednak dodaje się do niej cukier, co sprawia, że mają słodko-kwaśny posmak. Jedno jest pewne – obydwa rodzaje ogórków zachwycają swoim smakiem i sprawdzają się jako samodzielna przekąska oraz dodatek do dań obiadowych, sałatek, burgerów i kanapek.  

Jakie ogórki są najlepsze na korniszony? 

Jakie ogórki są najlepsze na korniszony? Jeśli chodzi o konkretne odmiany, to szczególnie polecane są: Gwidon F1, Anulka F1 i Tytus F1. Powinny mieć one kilka centymetrów długości, zwartą strukturę i ciemnozieloną skórkę bez przebarwień i uszkodzeń. Pamiętaj, aby nie były one zbyt miękkie, ponieważ po umieszczeniu w zalewie szybko stracą swoją chrupkość.  

Najlepsza zalewa do ogórków konserwowych – jak ją zrobić? 

To, czy ogórki konserwowe będą atrakcyjne w smaku, zależy w głównej mierze od zalewy. Przy jej przyrządzaniu kluczową rolę odgrywa zarówno rodzaj składników, jak i ich proporcje. Najlepsza zalewa do ogórków konserwowych to ta przygotowana według babcinego przepisu. Jeśli planujesz zaopatrzyć się w ok. dwa kilogramy warzyw, powinna ona zawierać: 

  • 2 szklanki octu 
  • 10 szklanek wody 
  • 3 łyżki soli 
  • 200 g cukru 
  • 7 łyżeczek gorczycy 
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego (do każdego słoika) 
  • 2-3 liście laurowe (do każdego słoika) 
  • 2 ząbki czosnku (do każdego słoika) 
  • 2 niewielkie kawałki korzenia chrzanu (do każdego słoika) 

Przygotowanie zalewy do ogórków konserwowych jest niezwykle proste. Umieść w każdym słoiku stosowną ilość liści laurowych, ząbków czosnku, kawałków korzenia chrzanu oraz ziaren ziela angielskiego, a następnie zagotuj w garnku wodę wraz z octem, cukrem i solą. Na koniec zalej nią ogórki – najlepiej w taki sposób, aby były w niej całkowicie zanurzone.  

Czy ogórki konserwowe trzeba pasteryzować? 

Zastanawiasz się, czy ogórki konserwowe trzeba pasteryzować? Tak, jeśli chcesz je przechowywać w swojej spiżarni przez dłuższy czas. Pasteryzacja przedłuża trwałość przetworów, zapobiega rozwojowi bakterii i pleśni, a jednocześnie pozwala zachować atrakcyjny smak i przyjemną chrupkość warzyw. Wiedz jednak, że czas pasteryzacji to kwestia indywidualna, która zależy od konkretnej receptury i wielkości warzyw. Planujesz pominąć ten etap? Jest to jak najbardziej możliwe, jednak pamiętaj, aby przechowywać ogórki w lodówce i spożyć je w ciągu kilku tygodni.  

Źródła: ogrodekdziadunia.pl, smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Produkty białkowe, które obniżają poziom cukru. Cukrzycy powinni mieć na stałe na liście zakupów

Zapomniane warzywo o wielkiej mocy. Regeneruje wątrobę, obniża ciśnienie, jelita pracują książkowo

Na szybki, letni obiad niezastąpiona. Zrób od razu więcej, bo zabraknie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Grzybki marynowane

Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...

Odsłon: 8552

60 min
16
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 7044

>60 min
7

Przepis dnia

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

Odsłon: 1327537

>60 min
4825
30 min
6