Najlepsze przepisy na ogórki

Korniszony i ogórki konserwowe mają ze sobą dużo wspólnego, jednak pod niektórymi względami nieco się od siebie różnią – i to nie tylko w kwestii smaku. Jakie są między nimi różnice? Korniszony czy konserwowe – które z nich warto mieć w swojej spiżarni i jak zrobić zalewę według przepisu babci?

Korniszony czy konserwowe - które ogórki są lepsze? | Fot.123RF/Picsel/olla79

Ogórki w słoikach od wielu lat goszczą w naszych domach. Świetnie sprawdzają się one jako samodzielna przekąska oraz dodatek do rozmaitych potraw, w tym sałatek, burgerów i kanapek. Poza ogórkami kiszonymi dużą popularnością cieszą się te konserwowe oraz korniszony. Mają one ze sobą dużo wspólnego, jednak istnieje między nimi również sporo różnic, z których nie każdy zdaje sobie sprawę.

Korniszony czy konserwowe – które z nich warto mieć w swojej spiżarni? Jak zrobić najlepszą zalewę do ogórków konserwowych? I czy trzeba je pasteryzować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Korniszony czy konserwowe – jakie są między nimi różnice? 

Korniszony czy konserwowe – jak rozpoznać, które z nich masz na swoim talerzu? Na pierwszy rzut oka wyglądają one podobnie, jednak jest między nimi kilka istotnych różnic. A pierwszą z nich można dostrzec już w samym wyglądzie. Korniszony są niewielkie, ponieważ przyrządza się je z młodych i niedojrzałych ogórków. Ich zalewa zwykle powstaje na bazie octu i soli, bez dodatku cukru, dzięki czemu są mniej słodkie i bardziej wyraziste w smaku. 

Ogórki konserwowe mają różne rozmiary – w słoikach umieszcza się zarówno małe, jak i większe sztuki. Są one wykorzystywane w całości lub krojone w plastry. Podobnie jak w przypadku korniszonów zanurza się je w zalewie octowej, jednak dodaje się do niej cukier, co sprawia, że mają słodko-kwaśny posmak. Jedno jest pewne – obydwa rodzaje ogórków zachwycają swoim smakiem i sprawdzają się jako samodzielna przekąska oraz dodatek do dań obiadowych, sałatek, burgerów i kanapek.  

Jakie ogórki są najlepsze na korniszony? 

Jakie ogórki są najlepsze na korniszony? Jeśli chodzi o konkretne odmiany, to szczególnie polecane są: Gwidon F1, Anulka F1 i Tytus F1. Powinny mieć one kilka centymetrów długości, zwartą strukturę i ciemnozieloną skórkę bez przebarwień i uszkodzeń. Pamiętaj, aby nie były one zbyt miękkie, ponieważ po umieszczeniu w zalewie szybko stracą swoją chrupkość.  

Najlepsza zalewa do ogórków konserwowych – jak ją zrobić? 

To, czy ogórki konserwowe będą atrakcyjne w smaku, zależy w głównej mierze od zalewy. Przy jej przyrządzaniu kluczową rolę odgrywa zarówno rodzaj składników, jak i ich proporcje. Najlepsza zalewa do ogórków konserwowych to ta przygotowana według babcinego przepisu. Jeśli planujesz zaopatrzyć się w ok. dwa kilogramy warzyw, powinna ona zawierać: 

  • 2 szklanki octu 
  • 10 szklanek wody 
  • 3 łyżki soli 
  • 200 g cukru 
  • 7 łyżeczek gorczycy 
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego (do każdego słoika) 
  • 2-3 liście laurowe (do każdego słoika) 
  • 2 ząbki czosnku (do każdego słoika) 
  • 2 niewielkie kawałki korzenia chrzanu (do każdego słoika) 

Przygotowanie zalewy do ogórków konserwowych jest niezwykle proste. Umieść w każdym słoiku stosowną ilość liści laurowych, ząbków czosnku, kawałków korzenia chrzanu oraz ziaren ziela angielskiego, a następnie zagotuj w garnku wodę wraz z octem, cukrem i solą. Na koniec zalej nią ogórki – najlepiej w taki sposób, aby były w niej całkowicie zanurzone.  

Czy ogórki konserwowe trzeba pasteryzować? 

Zastanawiasz się, czy ogórki konserwowe trzeba pasteryzować? Tak, jeśli chcesz je przechowywać w swojej spiżarni przez dłuższy czas. Pasteryzacja przedłuża trwałość przetworów, zapobiega rozwojowi bakterii i pleśni, a jednocześnie pozwala zachować atrakcyjny smak i przyjemną chrupkość warzyw. Wiedz jednak, że czas pasteryzacji to kwestia indywidualna, która zależy od konkretnej receptury i wielkości warzyw. Planujesz pominąć ten etap? Jest to jak najbardziej możliwe, jednak pamiętaj, aby przechowywać ogórki w lodówce i spożyć je w ciągu kilku tygodni.  

Źródła: ogrodekdziadunia.pl, smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Produkty białkowe, które obniżają poziom cukru. Cukrzycy powinni mieć na stałe na liście zakupów

Zapomniane warzywo o wielkiej mocy. Regeneruje wątrobę, obniża ciśnienie, jelita pracują książkowo

Na szybki, letni obiad niezastąpiona. Zrób od razu więcej, bo zabraknie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

Odsłon: 1627

30 min
1
30 min
9
>60 min
5
Desery Pianka serowa z musem dyniowym i kwiatkiem 3D

Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...

Odsłon: 2418

>60 min
5
Przetwory Buraczki do słoików na zimę pasteryzowane w piekarniku

Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...

Odsłon: 6718

>60 min
8