Ogórki w słoikach od wielu lat goszczą w naszych domach. Świetnie sprawdzają się one jako samodzielna przekąska oraz dodatek do rozmaitych potraw, w tym sałatek, burgerów i kanapek. Poza ogórkami kiszonymi dużą popularnością cieszą się te konserwowe oraz korniszony. Mają one ze sobą dużo wspólnego, jednak istnieje między nimi również sporo różnic, z których nie każdy zdaje sobie sprawę.
Korniszony czy konserwowe – które z nich warto mieć w swojej spiżarni? Jak zrobić najlepszą zalewę do ogórków konserwowych? I czy trzeba je pasteryzować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Korniszony czy konserwowe – jakie są między nimi różnice?
Korniszony czy konserwowe – jak rozpoznać, które z nich masz na swoim talerzu? Na pierwszy rzut oka wyglądają one podobnie, jednak jest między nimi kilka istotnych różnic. A pierwszą z nich można dostrzec już w samym wyglądzie. Korniszony są niewielkie, ponieważ przyrządza się je z młodych i niedojrzałych ogórków. Ich zalewa zwykle powstaje na bazie octu i soli, bez dodatku cukru, dzięki czemu są mniej słodkie i bardziej wyraziste w smaku.
Ogórki konserwowe mają różne rozmiary – w słoikach umieszcza się zarówno małe, jak i większe sztuki. Są one wykorzystywane w całości lub krojone w plastry. Podobnie jak w przypadku korniszonów zanurza się je w zalewie octowej, jednak dodaje się do niej cukier, co sprawia, że mają słodko-kwaśny posmak. Jedno jest pewne – obydwa rodzaje ogórków zachwycają swoim smakiem i sprawdzają się jako samodzielna przekąska oraz dodatek do dań obiadowych, sałatek, burgerów i kanapek.
Jakie ogórki są najlepsze na korniszony?
Jakie ogórki są najlepsze na korniszony? Jeśli chodzi o konkretne odmiany, to szczególnie polecane są: Gwidon F1, Anulka F1 i Tytus F1. Powinny mieć one kilka centymetrów długości, zwartą strukturę i ciemnozieloną skórkę bez przebarwień i uszkodzeń. Pamiętaj, aby nie były one zbyt miękkie, ponieważ po umieszczeniu w zalewie szybko stracą swoją chrupkość.
Najlepsza zalewa do ogórków konserwowych – jak ją zrobić?
To, czy ogórki konserwowe będą atrakcyjne w smaku, zależy w głównej mierze od zalewy. Przy jej przyrządzaniu kluczową rolę odgrywa zarówno rodzaj składników, jak i ich proporcje. Najlepsza zalewa do ogórków konserwowych to ta przygotowana według babcinego przepisu. Jeśli planujesz zaopatrzyć się w ok. dwa kilogramy warzyw, powinna ona zawierać:
- 2 szklanki octu
- 10 szklanek wody
- 3 łyżki soli
- 200 g cukru
- 7 łyżeczek gorczycy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego (do każdego słoika)
- 2-3 liście laurowe (do każdego słoika)
- 2 ząbki czosnku (do każdego słoika)
- 2 niewielkie kawałki korzenia chrzanu (do każdego słoika)
Przygotowanie zalewy do ogórków konserwowych jest niezwykle proste. Umieść w każdym słoiku stosowną ilość liści laurowych, ząbków czosnku, kawałków korzenia chrzanu oraz ziaren ziela angielskiego, a następnie zagotuj w garnku wodę wraz z octem, cukrem i solą. Na koniec zalej nią ogórki – najlepiej w taki sposób, aby były w niej całkowicie zanurzone.
Czy ogórki konserwowe trzeba pasteryzować?
Zastanawiasz się, czy ogórki konserwowe trzeba pasteryzować? Tak, jeśli chcesz je przechowywać w swojej spiżarni przez dłuższy czas. Pasteryzacja przedłuża trwałość przetworów, zapobiega rozwojowi bakterii i pleśni, a jednocześnie pozwala zachować atrakcyjny smak i przyjemną chrupkość warzyw. Wiedz jednak, że czas pasteryzacji to kwestia indywidualna, która zależy od konkretnej receptury i wielkości warzyw. Planujesz pominąć ten etap? Jest to jak najbardziej możliwe, jednak pamiętaj, aby przechowywać ogórki w lodówce i spożyć je w ciągu kilku tygodni.
Źródła: ogrodekdziadunia.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Produkty białkowe, które obniżają poziom cukru. Cukrzycy powinni mieć na stałe na liście zakupów
Zapomniane warzywo o wielkiej mocy. Regeneruje wątrobę, obniża ciśnienie, jelita pracują książkowo
Na szybki, letni obiad niezastąpiona. Zrób od razu więcej, bo zabraknie