Sezon na dynię

Pestki, skórki i ogryzki – zwykle lądują w koszu i niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że możemy je ponownie wykorzystać. Oto kilka porad, dzięki którym kuchenny recykling doprowadzicie do perfekcji.

Gdy gotujemy potrawy z warzyw i owoców, trudno uniknąć wytworzenia sporej ilości resztek, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Jeśli nie lubicie marnować jedzenia i pieniędzy (w końcu za pestki i skórki też zapłaciliście w sklepie), skorzystajcie z naszych porad. Dzięki nim, będziecie mieć pewność, że zakupione produkty, wykorzystaliście co do joty.


1. Skórki cytrusów

Skórek pomarańczy, cytryny, mandarynek lub innych cytrusów nigdy nie powinniśmy wyrzucać. Są niezwykle aromatyczne i mają bardzo szerokie zastosowanie. Doskonale nadają się do aromatyzowania sosów, olejów, cukrów oraz wielu innych produktów. Jeżeli dysponujemy większą ilością skórek, warto je wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Skórki cytrusów sprawdzą się również w roli naturalnego odświeżacza powietrza - wystarczy włożyć je do średnio rozgrzanego piekarnika lub położyć na ciepłym kaloryferze, aby cały dom wypełnił się pięknym aromatem.

Zwykle traktujemy je jako odpadki, tymczasem skórki bananów mają zaskakująco dużo zastosowań. Ze względu na dużą ilość kwasów owocowych i substancji odżywczych doskonale sprawdzą się jako nawóz do kwiatów. To także fantastyczny środek do nabłyszczania różnego rodzaju powierzchni - począwszy od mebli, poprzez obuwie, a na liściach kwiatów kończąc. Niewiele osób wie również o tym, że skórka banana pomoże nam w prosty i naturalny sposób wybielić zęby.

Pewnie wielu z was zna babciny sposób na przygotowanie wielkanocnych pisanek z pomocą łupinek cebuli. Jednak ten niepozorny produkt ma zdecydowanie więcej, zaskakujących właściwości. Przed laty popijanie naparu z łupin cebuli zalecano osobom, które zmagają się z biegunkami i nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi. W formie okładów był on również stosowany, jako remedium na dolegliwości reumatyczne. Łupiny wykorzystywano również w przypadku leczenia pęknięć skóry i odmrożeń. Co ciekawe, lecznicze właściwości łupin cebuli potwierdzili naukowcy, udowadniając, że znajdziemy w nich chociażby kwercetynę - silny przeciwutleniacz, który może ochronić nas np. przed rakiem trzustki.

Jeśli chcecie, aby wasze awokado nie sczerniało, koniecznie zachowajcie jego pestkę. Dzięki niej, owoc zachowa piękny, zielony kolor. To samo tyczy się różnego rodzaju past z awokado - wetknięcie w nie pestki sprawi, że będziemy mogli przechowywać je zdecydowanie dłużej. Co więcej, z pestki możemy bez większych problemów wyhodować krzaczek awokado, dzięki czemu kolejnych owoców nie będziemy musieli już kupować. Często zapominamy też o tym, że pestkę awokado można po prostu zjeść - wystarczy ją dobrze wysuszyć, a następnie zetrzeć na tarce.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Gniazdka z piekarnika

Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...

Odsłon: 19237

60 min
42
Dania główne Gofry

Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...

Odsłon: 13034

30 min
26
Ciasta Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 589

30 min
6
30 min
12
Przekąski nalesniki idealne do krokietow

wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...

Odsłon: 232112

15 min
790