Najlepsze przepisy na ogórki

Jak wykorzystać resztki warzyw i owoców?

Pestki, skórki i ogryzki – zwykle lądują w koszu i niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że możemy je ponownie wykorzystać. Oto kilka porad, dzięki którym kuchenny recykling doprowadzicie do perfekcji.

Gdy gotujemy potrawy z warzyw i owoców, trudno uniknąć wytworzenia sporej ilości resztek, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Jeśli nie lubicie marnować jedzenia i pieniędzy (w końcu za pestki i skórki też zapłaciliście w sklepie), skorzystajcie z naszych porad. Dzięki nim, będziecie mieć pewność, że zakupione produkty, wykorzystaliście co do joty.


1. Skórki cytrusów

Skórek pomarańczy, cytryny, mandarynek lub innych cytrusów nigdy nie powinniśmy wyrzucać. Są niezwykle aromatyczne i mają bardzo szerokie zastosowanie. Doskonale nadają się do aromatyzowania sosów, olejów, cukrów oraz wielu innych produktów. Jeżeli dysponujemy większą ilością skórek, warto je wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Skórki cytrusów sprawdzą się również w roli naturalnego odświeżacza powietrza - wystarczy włożyć je do średnio rozgrzanego piekarnika lub położyć na ciepłym kaloryferze, aby cały dom wypełnił się pięknym aromatem.

Pobierz aplikację smaker

Zwykle traktujemy je jako odpadki, tymczasem skórki bananów mają zaskakująco dużo zastosowań. Ze względu na dużą ilość kwasów owocowych i substancji odżywczych doskonale sprawdzą się jako nawóz do kwiatów. To także fantastyczny środek do nabłyszczania różnego rodzaju powierzchni - począwszy od mebli, poprzez obuwie, a na liściach kwiatów kończąc. Niewiele osób wie również o tym, że skórka banana pomoże nam w prosty i naturalny sposób wybielić zęby.

Pewnie wielu z was zna babciny sposób na przygotowanie wielkanocnych pisanek z pomocą łupinek cebuli. Jednak ten niepozorny produkt ma zdecydowanie więcej, zaskakujących właściwości. Przed laty popijanie naparu z łupin cebuli zalecano osobom, które zmagają się z biegunkami i nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi. W formie okładów był on również stosowany, jako remedium na dolegliwości reumatyczne. Łupiny wykorzystywano również w przypadku leczenia pęknięć skóry i odmrożeń. Co ciekawe, lecznicze właściwości łupin cebuli potwierdzili naukowcy, udowadniając, że znajdziemy w nich chociażby kwercetynę - silny przeciwutleniacz, który może ochronić nas np. przed rakiem trzustki.

Pobierz aplikację smaker

Jeśli chcecie, aby wasze awokado nie sczerniało, koniecznie zachowajcie jego pestkę. Dzięki niej, owoc zachowa piękny, zielony kolor. To samo tyczy się różnego rodzaju past z awokado - wetknięcie w nie pestki sprawi, że będziemy mogli przechowywać je zdecydowanie dłużej. Co więcej, z pestki możemy bez większych problemów wyhodować krzaczek awokado, dzięki czemu kolejnych owoców nie będziemy musieli już kupować. Często zapominamy też o tym, że pestkę awokado można po prostu zjeść - wystarczy ją dobrze wysuszyć, a następnie zetrzeć na tarce.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z budyniem i jabłkami

Dziś zapraszam na coś słodkiego. Przepis ze starego zeszytu. Jeśli lubicie b...

Odsłon: 24994

60 min
83
30 min
0
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1912

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 123

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26