Najlepsze przepisy na dania z dyni

Jak wykorzystać wodę z gotowanych ziemniaków?

Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy!

Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach.

W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B.

Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas wylewa wodę do zlewu, jednak to spory błąd, gdyż możemy wykorzystać go na wiele sposobów. Oto niektóre z nich:

1. Na problemy z nerkami

Wodę z odcedzonych ziemniaków możemy najzwyczajniej w świecie wypić, dzięki czemu przyswoimy wszystkie cenne substancje, które zostały wypłukane z warzyw podczas gotowania.

Regularne picie takiej wody pomoże szczególnie osobom, mającym problemy z kamieniami nerkowymi.

Gdy skórka na twoich dłoniach lub stopach jest bardzo wysuszona, wodę po gotowaniu ziemniaków można wykorzystać jako odżywczy okład, który przywróci jej elastyczność. W tym wypadku, należy wykorzystać chłodną wodę.

Pobierz aplikację smaker

Jeżeli nie solicie wody, w której gotują się ziemniaki, możecie wykorzystać ją również do podlewania kwiatów. Wasze rośliny z pewnością będą wam wdzięczne za taką porcję składników odżywczych.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Gdy przy twoich paznokciach pojawiają się boleśnie zadarte skórki, z pomocą również przyjdzie woda po gotowaniu ziemniaków. Chcąc się pozbyć tej dolegliwości, powinniśmy zanurzyć dłonie na kilkanaście minut w jeszcze ciepłej wodzie. Problem powinien bardzo szybko zniknąć.

Pobierz aplikację smaker

Jeśli nie macie ochoty na drinka z wody po kartoflach, możecie bez przeszkód wykorzystać ją jako podstawę do przygotowania różnego rodzaju zup, czy też sosów. Taka baza będzie nie tylko bogata w witaminy i składniki odżywcze, ale również w skrobię, która w naturalny sposób zagęści naszą potrawę. W ten sposób możemy uniknąć dodawania do nich np. kalorycznych zasmażek.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Olej smakowy z fetą

Prosty przepis na „smarowidło” do chleba, ale też doskonały sosik do wszelkie...

Odsłon: 31

15 min
2
Desery Deser z galaretką z granatu

Deser warstwowy w pucharkach zawsze sprawdza się na imprezach! Chrupiące herb...

Odsłon: 19

30 min
3
Sałatki Sałatka z indykiem w panko

Sałatka z lekkim jogurtowym sosem i chrupiącym filetem z indyka. Całość smaku...

Odsłon: 32

15 min
4
Dodatki Suszone prawdziwki.

Pokrojone w kawałki zdrowe, jędrne prawdziwki nawleczone na nitce, suszone w...

Odsłon: 31

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

0
Informacje Sklepy Dino w Polsce – niesamowity rozwój w krótkim czasie

Polski sklep Dino to jedne z niewielu marketów należących do rodzimych firm. Jak Dino radzi sobie na rynku, jaką ma ofertę i czy jest ona opłacalna...

0
Informacje Rozgrzewające zupy na jesienne dni. Witaminowa bomba, wybitny smak

Zupa najlepiej smakuje w chłodne dni, gdy za oknem hula jesienna pogoda. Stanowi ona wspaniały dodatek do zdrowej diety, zwłaszcza gdy bazuje na ro...

1
Informacje Dobra kawa ziarnista – jak ją odróżnić?

Jeśli jest jedna rzecz, która łączy ze sobą większość ludzi na całym świecie, to jest to zamiłowanie do dobrej kawy. Jednak czarny napar ma to do s...

0