Najlepsze przepisy na ogórki

Jak wykorzystać wodę z gotowanych ziemniaków?

Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy!

Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach.

W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B.

Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas wylewa wodę do zlewu, jednak to spory błąd, gdyż możemy wykorzystać go na wiele sposobów. Oto niektóre z nich:

1. Na problemy z nerkami

Wodę z odcedzonych ziemniaków możemy najzwyczajniej w świecie wypić, dzięki czemu przyswoimy wszystkie cenne substancje, które zostały wypłukane z warzyw podczas gotowania.

Regularne picie takiej wody pomoże szczególnie osobom, mającym problemy z kamieniami nerkowymi.

Gdy skórka na twoich dłoniach lub stopach jest bardzo wysuszona, wodę po gotowaniu ziemniaków można wykorzystać jako odżywczy okład, który przywróci jej elastyczność. W tym wypadku, należy wykorzystać chłodną wodę.

Pobierz aplikację smaker

Jeżeli nie solicie wody, w której gotują się ziemniaki, możecie wykorzystać ją również do podlewania kwiatów. Wasze rośliny z pewnością będą wam wdzięczne za taką porcję składników odżywczych.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Gdy przy twoich paznokciach pojawiają się boleśnie zadarte skórki, z pomocą również przyjdzie woda po gotowaniu ziemniaków. Chcąc się pozbyć tej dolegliwości, powinniśmy zanurzyć dłonie na kilkanaście minut w jeszcze ciepłej wodzie. Problem powinien bardzo szybko zniknąć.

Pobierz aplikację smaker

Jeśli nie macie ochoty na drinka z wody po kartoflach, możecie bez przeszkód wykorzystać ją jako podstawę do przygotowania różnego rodzaju zup, czy też sosów. Taka baza będzie nie tylko bogata w witaminy i składniki odżywcze, ale również w skrobię, która w naturalny sposób zagęści naszą potrawę. W ten sposób możemy uniknąć dodawania do nich np. kalorycznych zasmażek.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 123

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 237

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 103

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4