Fot. 123RF/Picsel
Lody na diecie - czy można je jeść?
Jakiś czas temu wszystkich wielbicieli lodów zelektryzowała informacja o tym, iż deser ten rzekomo nie tuczy. Tę tezę o odchudzających właściwościach lodów postanowili przetestować badacze ze Stanów Zjednoczonych. Wyniki tych eksperymentów są bardzo zaskakujące - ich zdaniem, możemy bez wyrzutów sumienia zjadać nawet lody przygotowane tradycyjnym sposobem, na bazie produktów mlecznych. Ostateczny bilans kalorii i tak wyjdzie na naszą korzyść. W tym wypadku kluczową rolę ma odgrywać niska temperatura tego deseru.
Aby lody mogły zostać strawione, nasz organizm musi je wcześniej ogrzać. Jakby nie patrzeć, proces ten jest pewnego rodzaju wysiłkiem i przyczynia się do spalenia kalorii. Wyliczono, iż „podgrzanie" jednej gałki lodów, zmusza nasze ciało do wykorzystania ok. 55-60 kcal. Tymczasem, nieduża gałka lodów to ok. 50 kcal. Rachunek wydaje się być prosty - dzięki zjedzeniu takiego deseru jesteśmy lżejsi o całe 5 kcal. Być może to nie dużo, gdyż w takim tempie nie zrzucilibyśmy nawet pół kilograma w ciągu roku, jednak wystarczyło, by rozpalić wyobraźnię wielbicieli tego smakołyku.Zanim jednak zdecydujecie się przejść na dietę lodową, weźcie pod uwagę fakt, iż nie wszystkie lody mają tak cudowne właściwości. Im więcej w nich dodatków - różnego rodzaju posypek, polew i wafli - tym bardziej kaloryczny robi się nasz deser. Dlatego też, jeśli macie wybór, postarajcie się zamówić jedną lub dwie gałki lodów, bez jakichkolwiek dodatków. Warto też postawić na sprawdzoną lodziarnię, która produkuje ten smakowity deser według klasycznych receptur, bez zbyt dużej ilości substancji słodzących. Tylko wtedy lody będą smakołykiem, który będziemy mogli zjadać bez zamartwiania się o wynik pokazywany przez wagę.
Co ciekawe, w niektórych przypadkach, jedzenie lodów może wyjść nam na zdrowie! Zawarty w nich wapń jest budulcem kości, a białka i węglowodany wzmacniają nasze mięśnie. Odpowiednio przygotowane lody są również źródłem witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Co ważne, jest to jeden z najbardziej lekkostrawnych deserów, dlatego może jeść go niemal każdy, o ile nie cierpi na szczególne nietolerancje pokarmowe.
Pamiętajmy, że zdecydowanie najzdrowsze są sorbety owocowe. Znajduje się w nich nie tylko najmniej kalorii, ale także zawierają one w sobie wszystkie składniki odżywcze ukryte w owocach, z których zostały przygotowane. Jeśli uda nam się znaleźć takie bez dodatku cukru, będzie to deser, któremu bardzo blisko do ideału. Jeżeli chcecie mieć całkowitą pewność, co tak naprawdę znajduje się w waszych lodach, spróbujcie przygotować je samodzielnie. To prostsze niż myślicie!
Jak zrobić domowe lody?
Obecnie wiele lodów produkowanych jest ze sztucznych dodatków i barwników, a do tego dosładzanych jest dużo słodszymi od cukru substancjami. W lodach można znaleźć szkodliwe tłuszcze częściowo utwardzone, tani syrop glukozowo-fruktozowy zamiast cukru, emulgatory zamiast jajek i sproszkowane mleko zamiast zwykłego.
A jak zrobić lody metodą domową? Jeśli poszukujesz sprawdzonych przepisów, skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Aninka88 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Matematyczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Lody bananowe z masłem orzechowym
Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie