Ankieta: Ocena serwisu Smaker.pl

Jak zrobić domowy karmel?

Masz ochotę na słodki dodatek do naleśników, a Twoja lodówka świeci pustkami? Nic straconego! Poznaj przepis na domowy karmel, który jest bajecznie pyszny i szybki w wykonaniu.

Fot. 123RF/Picsel

Z czego robi się karmel?

Karmel to nic innego jak cukier, poddawany rozpuszczaniu, a następnie podgrzewaniu. W procesie karmelizacji uzyskasz bursztynową barwę i szklistą postać, która podkręci smak deserów. Karmel przygotujesz na sucho lub na mokro. W pierwszej wersji wrzuć cukier na patelnię i podgrzewaj do momentu, aż będzie złotobrązowy. Druga wersja jest ubogacona i polega na przygotowaniu aksamitnego karmelu, poprzez dodanie do rozpuszczonego cukru masła lub śmietany kremówki. Pamiętaj, aby garnek posiadał grubsze dno, co zmniejszy szanse na przypalenie cukru oraz podgrzewaj produkt na średnim ogniu. Przyda się termometr kuchenny, im dłuższy czas przypalania cukru, tym ciemniejszy kolor karmelu. Przepis znajdziesz tutaj.

Cały czas obserwuj gęstniejący syrop, gdy zmieni kolor ze złocistego na ciemnobrązowy jest gotowy. Wtedy zdejmij garnek z ognia i wstaw go do naczynia z zimną wodą, aby powstrzymać proces karmelizacji. Domowy karmel możesz przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Czy jest kaloryczny?

Cukierki mleczne, karmelki, krówki - karmel to prawdziwy przysmak dla miłośników słodyczy. Niestety, karmel uzależnia, a cukier, z którego jest wykonany prowadzi do cukrzycy, nadwagi lub chorób serca. Są jednak sosy nie zdrowie i „zdrowsze", dlatego z dwojga złego lepiej wykonać go samodzielnie. Dodaj po prostu lżejsze odpowiedniki produktów, np. mleko 3,2% zastąp mlekiem roślinnym niesłodzonym. W 100 g karmelu mieści się 380 kcal. Jeśli często spożywasz taki sos, poświęć więcej czasu na bieganie, jazdę na rowerze czy chodzenie. Wszystko w namiarze prędzej czy później szkodzi, dlatego zachowaj umiar.

Do czego użyć karmel?

Karmel o jasnożółtej barwie sprawdzi się do dekorowania zimnych deserów, obtaczania jabłek lub popcornu. Z kolei ciemniejszy posłuży jako baza sosów do mięs, barwnik do wypieków czy dodatek do piwa. Sosem karmelowym ubogacisz naleśniki, ciasta, desery lodowe, gofry, owoce, pierogi i makarony na słodko. Poniżej przepisy, gdzie wykorzystasz domowy karmel.

Maślany krem z solonym karmelem

Maślany krem z solonym karmelem

Maślany krem z solonym karmelem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kruche babeczki z karmelem

Kruche babeczki z karmelem

Kruche babeczki z karmelem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Brownie z solonym karmelem

Brownie z solonym karmelem

Brownie z solonym karmelem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Naleśniki bez użycia miksera

Naleśniki bez użycia miksera

Naleśniki bez użycia miksera / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sernik orzechowy

Sernik orzechowy

Sernik orzechowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Niskie ceny na termometry kuchenne znajdziesz w Media Expert.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Rurki z kremem

Domowe rurki z kremem to smaczny i szybki deser na każdą okazję. Przepis jes...

Odsłon: 71

60 min
1
Desery Jesienny deser dyniowy

Pyszny jesienny deser dyniowy idealny w chłodne jesienne popołudnia z kubkiem...

Odsłon: 1148

15 min
13
30 min
0
Przetwory Dynia marynowana na słodko

Dynia marynowania na słodko-kwaśno to bardzo smaczna przekąska, stanowiącą zd...

Odsłon: 952

60 min
4
Napoje Nalewka z winogron

Domowa nalewka z winogron należy do smacznych napojów alkoholowych, które rob...

Odsłon: 215

60 min
4
Przetwory Dżem z pigwy

Dżem z pigwy to prawdziwy rarytas wśród jesiennych przetworów. Nie tylko pysz...

Odsłon: 1550

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kanie na 5 sposobów. W takim wydaniu jeszcze ich nie jadłeś!

Czubajka kania to grzyb jadalny zaliczany do rodziny pieczarkowatych. W Polsce występuje właściwie na terenie całego kraju. To niezwykle smaczny gr...

0
Informacje To dlatego nocna owsianka jest zdrowa! Najlepsze przepisy na pożywne śniadanie jesienią

Na pewno nie raz słyszałeś o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto rozpocząć poranek od dania, które będzie pożywne, doda ci energ...

4
Informacje Z czym łączyć pigwę?

Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. D...

3
Ewa gotuje Śląskie gotowanie z Ewą Wachowicz

Śląska kuchnia słynie z prostych i niedrogich, ale za to bardzo sycących dań, które wręcz zachwycają smakiem. W 458. odcinku programu "Ewa gotuje"...

9