Jak zrobić domowy karmel?

Masz ochotę na słodki dodatek do naleśników, a Twoja lodówka świeci pustkami? Nic straconego! Poznaj przepis na domowy karmel, który jest bajecznie pyszny i szybki w wykonaniu.

Fot. 123RF/Picsel

Z czego robi się karmel?

Karmel to nic innego jak cukier, poddawany rozpuszczaniu, a następnie podgrzewaniu. W procesie karmelizacji uzyskasz bursztynową barwę i szklistą postać, która podkręci smak deserów. Karmel przygotujesz na sucho lub na mokro. W pierwszej wersji wrzuć cukier na patelnię i podgrzewaj do momentu, aż będzie złotobrązowy. Druga wersja jest ubogacona i polega na przygotowaniu aksamitnego karmelu, poprzez dodanie do rozpuszczonego cukru masła lub śmietany kremówki. Pamiętaj, aby garnek posiadał grubsze dno, co zmniejszy szanse na przypalenie cukru oraz podgrzewaj produkt na średnim ogniu. Przyda się termometr kuchenny, im dłuższy czas przypalania cukru, tym ciemniejszy kolor karmelu. Przepis znajdziesz tutaj.

Cały czas obserwuj gęstniejący syrop, gdy zmieni kolor ze złocistego na ciemnobrązowy jest gotowy. Wtedy zdejmij garnek z ognia i wstaw go do naczynia z zimną wodą, aby powstrzymać proces karmelizacji. Domowy karmel możesz przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Czy jest kaloryczny?

Cukierki mleczne, karmelki, krówki - karmel to prawdziwy przysmak dla miłośników słodyczy. Niestety, karmel uzależnia, a cukier, z którego jest wykonany prowadzi do cukrzycy, nadwagi lub chorób serca. Są jednak sosy nie zdrowie i „zdrowsze", dlatego z dwojga złego lepiej wykonać go samodzielnie. Dodaj po prostu lżejsze odpowiedniki produktów, np. mleko 3,2% zastąp mlekiem roślinnym niesłodzonym. W 100 g karmelu mieści się 380 kcal. Jeśli często spożywasz taki sos, poświęć więcej czasu na bieganie, jazdę na rowerze czy chodzenie. Wszystko w namiarze prędzej czy później szkodzi, dlatego zachowaj umiar.

Do czego użyć karmel?

Karmel o jasnożółtej barwie sprawdzi się do dekorowania zimnych deserów, obtaczania jabłek lub popcornu. Z kolei ciemniejszy posłuży jako baza sosów do mięs, barwnik do wypieków czy dodatek do piwa. Sosem karmelowym ubogacisz naleśniki, ciasta, desery lodowe, gofry, owoce, pierogi i makarony na słodko. Poniżej przepisy, gdzie wykorzystasz domowy karmel.

Maślany krem z solonym karmelem

Maślany krem z solonym karmelem

Maślany krem z solonym karmelem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kruche babeczki z karmelem

Kruche babeczki z karmelem

Kruche babeczki z karmelem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Brownie z solonym karmelem

Brownie z solonym karmelem

Brownie z solonym karmelem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Naleśniki bez użycia miksera

Naleśniki bez użycia miksera

Naleśniki bez użycia miksera / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sernik orzechowy

Sernik orzechowy

Sernik orzechowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Niskie ceny na termometry kuchenne znajdziesz w Media Expert.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
30 min
1
Ciasta Ciastka owsiane bez cukru

Owsiane ciasteczka z daktylami i orzechami włoskimi to znakomita przekąska, k...

Odsłon: 50

15 min
1
Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 355

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0