Masz ochotę na słodki dodatek do naleśników, a Twoja lodówka świeci pustkami? Nic straconego! Poznaj przepis na domowy karmel, który jest bajecznie pyszny i szybki w wykonaniu.

Fot. 123RF/Picsel

Z czego robi się karmel?

Karmel to nic innego jak cukier, poddawany rozpuszczaniu, a następnie podgrzewaniu. W procesie karmelizacji uzyskasz bursztynową barwę i szklistą postać, która podkręci smak deserów. Karmel przygotujesz na sucho lub na mokro. W pierwszej wersji wrzuć cukier na patelnię i podgrzewaj do momentu, aż będzie złotobrązowy. Druga wersja jest ubogacona i polega na przygotowaniu aksamitnego karmelu, poprzez dodanie do rozpuszczonego cukru masła lub śmietany kremówki. Pamiętaj, aby garnek posiadał grubsze dno, co zmniejszy szanse na przypalenie cukru oraz podgrzewaj produkt na średnim ogniu. Przyda się termometr kuchenny, im dłuższy czas przypalania cukru, tym ciemniejszy kolor karmelu. Przepis znajdziesz tutaj.

Cały czas obserwuj gęstniejący syrop, gdy zmieni kolor ze złocistego na ciemnobrązowy jest gotowy. Wtedy zdejmij garnek z ognia i wstaw go do naczynia z zimną wodą, aby powstrzymać proces karmelizacji. Domowy karmel możesz przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Czy jest kaloryczny?

Cukierki mleczne, karmelki, krówki - karmel to prawdziwy przysmak dla miłośników słodyczy. Niestety, karmel uzależnia, a cukier, z którego jest wykonany prowadzi do cukrzycy, nadwagi lub chorób serca. Są jednak sosy nie zdrowie i „zdrowsze", dlatego z dwojga złego lepiej wykonać go samodzielnie. Dodaj po prostu lżejsze odpowiedniki produktów, np. mleko 3,2% zastąp mlekiem roślinnym niesłodzonym. W 100 g karmelu mieści się 380 kcal. Jeśli często spożywasz taki sos, poświęć więcej czasu na bieganie, jazdę na rowerze czy chodzenie. Wszystko w namiarze prędzej czy później szkodzi, dlatego zachowaj umiar.

Do czego użyć karmel?

Karmel o jasnożółtej barwie sprawdzi się do dekorowania zimnych deserów, obtaczania jabłek lub popcornu. Z kolei ciemniejszy posłuży jako baza sosów do mięs, barwnik do wypieków czy dodatek do piwa. Sosem karmelowym ubogacisz naleśniki, ciasta, desery lodowe, gofry, owoce, pierogi i makarony na słodko. Poniżej przepisy, gdzie wykorzystasz domowy karmel.

Maślany krem z solonym karmelem

Maślany krem z solonym karmelem

Maślany krem z solonym karmelem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kruche babeczki z karmelem

Kruche babeczki z karmelem

Kruche babeczki z karmelem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Brownie z solonym karmelem

Brownie z solonym karmelem

Brownie z solonym karmelem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Naleśniki bez użycia miksera

Naleśniki bez użycia miksera

Naleśniki bez użycia miksera / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sernik orzechowy

Sernik orzechowy

Sernik orzechowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Niskie ceny na termometry kuchenne znajdziesz w Media Expert.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

Odsłon: 8069

60 min
15

Przepis dnia

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Odsłon: 68985

30 min
85
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 12733

60 min
22
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 4886

30 min
39
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 418975

60 min
1144