Najlepsze przepisy na ogórki

Jak zrobić pączki bez smażenia? Wychodzą niezwykle lekkie i puszyste

Mają nawet połowę kalorii mniej niż te zatopione w smalcu czy oleju! Smakują jednak równie dobrze, co tradycyjne i są podobnie puszyste. Jak zrobić pączki bez smażenia? Odkryj przepis, który warto zapamiętać na kolejne lata.

Jak zrobić pączki bez smażenia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niektórzy obawiają się, że pączki bez smażenia będą po prostu niedobre. W końcu od lat nasze babcie i mamy wrzucały ciasto na rozgrzany smalec czy olej, by pięknie się zarumieniło i wyrosło. Okazuje się jednak, że dietetyczna wersja tych wypieków jest równie smaczna, a dodatkowo - mniej kaloryczna. Jak zrobić pączki bez smażenia? Odkryj przepis, który warto zapisać na tłusty czwartek.

Jak zrobić pączki bez smażenia?

Choć większość kucharzy amatorów zna przepis na tradycyjne pączki, które smaży się w głębokim tłuszczu, to warto odkryć znacznie zdrowszą recepturę na te słodkie wypieki. Co ciekawe, pączki bez smażenia mają o połowę mniej kalorii niż te przyrządzane na smalcu, a są równie puszyste i lekkie. To powinno dodatkowo zachęcić wszystkich, którzy chcą zarówno zjeść pączka, jak i od razu bardzo nie przytyć. 

Jak zrobić pączki bez smażenia? Wystarczy, że po przygotowaniu ciasta, umieścisz je w piekarniku, a nie na patelni. Pieczone pączki to znacznie zdrowsza i prostsza w przyrządzeniu wersja tłustoczwartkowych i karnawałowych smakołyków. Najlepiej nadziewać je już po wyjęciu, aby najpierw mogły ładnie urosnąć. Jeśli zależy ci na przepisie na zdrowe pączki, pamiętaj, żeby zmniejszyć porcję cukru, a wypieki napełnić niskokalorycznym kremem czekoladowym z awokado. 

Przepis na dietetyczne pączki

Jak zrobić pączki bez smażenia? Najlepiej po prostu je upiec. Odkryj przepis na pączki z piekarnika, które są bardziej dietetyczne, a równie pulchne i smaczne. Zakup produkty z listy składników i postępuj według wskazówek z receptury.

Składniki

Na zaczyn drożdżowy:

  • 20 g drożdży (świeżych),
  • łyżka cukru,
  • 200 g mąki,
  • ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka.

Pozostałe składniki:

  • 1/4 szklanki cukru,
  • 250 ml mleka (ciepłego),
  • 2,5 szklanki mąki (ok. 400 gramów),
  • 2 łyżki roztopionego masła 82%,
  • jajko,
  • marmolada do nadziewania,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie: przygotuj zaczyn drożdżowy. Drożdże wkrusz do głębszej miski i zasyp łyżką cukru. Dodaj ok. 200 gramów mąki i nieco mleka. Rozmieszaj do uzyskania gęstej i lepkiej konsystencji. Odstaw do wyrośnięcia na przynajmniej kilkanaście minut.

Pozostałą mąkę przesiej do osobnej, głębokiej miski, wsyp cukier i sól. Wlej dobrze wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko i wbij jajko. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto (najlepiej ręcznie, ale można mikserem). Zagniataj, a po chwili dodaj roztopione masło. Wyrabiaj ponownie przez co najmniej kilka minut. Ciasto powinno gładko odchodzić od dłoni. Następnie odstaw masę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - poczekaj tak długo, aż nie podwoi swojej objętości.

Blat kuchenny podsyp mąką, wyłóż wyrośnięte ciasto i rozwałkuj na ok. dwucentrymetrową warstwę. Następnie szklanką wytnij z niej koła i odkładaj je na bok, przykrywając płócienną szmatką. Blaszkę piekarnika pokryj papierem do pieczenia, a potem wycięte pączki ostrożnie przełóż na blaszkę. Pamiętaj, aby zachować odstępy, bo ciasto wyrośnie. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza i piecz pączki w takiej temperaturze przez ok. 10 minut, aż do zezłocenia. Po upieczeniu wyjmij i za pomocą szprycy delikatnie napełnij dżemem. Na końcu, gdy już wystygną, posyp obficie cukrem pudrem. 

Pączki bez smażenia nie mają już przed tobą tajemnic. Wypróbuj też sprawdzone przepisy naszych użytkowników na faworki i pączki z piekarnika, żeby wybrać swoją ulubioną recepturę:

1. Minipączki z piekarnika

 Minipączki z piekarnika Zobacz przepis

Minipączki z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pączki bez smażenia

 Pączki bez smażenia Zobacz przepis

Pączki z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pączki z piekarnika

 Pączki z piekarnika Zobacz przepis

Pączki z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Faworki z twarogiem z piekarnika

 Faworki z twarogiem z piekarnika Zobacz przepis

Faworki z twarogiem z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Faworki drożdżowe z piekarnika

 Faworki drożdżowe z piekarnika Zobacz przepis

Faworki drożdżowe z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Faworki z piekarnika

 Faworki z piekarnika Zobacz przepis

Faworki z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

72 zł za cztery pączki od Magdy Gessler. Zrobiliśmy test i wiemy, czy warto!

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 117

60 min
2
30 min
1
Ciasta Ciasto z budyniem i jabłkami

Dziś zapraszam na coś słodkiego. Przepis ze starego zeszytu. Jeśli lubicie b...

Odsłon: 25051

60 min
83

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26