Dania jednogarnkowe

To jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Jak je zrobić, aby nie tylko pięknie wyglądało, ale także smakowało równie dobrze?

Fot. 123RF/Picsel

Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu. Współcześnie jest podawane niemal w każdym zakątku naszego kraju, stanowiąc jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Wielkanocy.

Jak zrobić spód do mazurka?

Sposób przygotowania wielkanocnego mazurka w dużej mierze zależał od rodzinnych tradycji i gustu gospodyni. W niektórych domach wykonywano go na spodzie biszkoptowym z kolei w innych używano blatów bezowych lub orzechowych. Obecnie najpopularniejszą wersją mazurka jest jednak ten na bazie kruchego ciasta. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 3 składników (mąka pszenna, masło, żółtka), ale o sukcesie decydują bardzo drobne szczegóły. Aby wyszło naprawdę dobre, powinniśmy działać bardzo szybko, nie dopuszczając do ogrzania się masy. W słodkiej wersji warto wykorzystywać cukier puder, gdyż dzięki temu będzie ono lżejsze i delikatniejsze. A jak powinny wyglądać idealne proporcje? Zasada jest prosta i łatwa do zapamiętania: trzy części mąki, dwie części masła i jedna część cukru pudru.

Babka wielkanocna z zajączkami na INTERIA.TV.

Nadzienie i dekoracje

W przypadku nadzienia, które decyduje o ostatecznym smaku ciasta, mamy sporą dowolność. Bardzo popularnym wyborem jest kajmak oraz różnego rodzaju konfitury i dżemy. Ciekawą alternatywę dla nich mogą stanowić prażone orzechy lub cytrusowe kremy.

Bez względu na to, którą wersję smakową wybierzesz, nie zapominaj o bogatej dekoracji mazurka. To właśnie dzięki niej ciasto staje się ozdobą wielkanocnego stołu. W tym wypadku warto przemycić elementy, które weszły w skład nadzienia np. świeże lub kandyzowane owoce. W roli dekoracji bardzo dobrze sprawdzą się także płatki kwiatów, cukierki oraz różnego rodzaju bakalie. Te ostatnie mogą posłużyć ci do stworzenia tradycyjnych napisów oraz kwiatowych wzorów. Jeśli zaś czujesz się na siłach, możesz stworzyć bajeczne dekoracje przy pomocy lukru, masy plastycznej oraz specjalnych pisaków.

Chcesz zaskoczyć bliskich w te święta? Przetestuj przepisy naszych użytkowników, dzięki którym uda ci się przygotować naprawdę wyjątkowe i smaczne ciasto na Wielkanoc.

 

1. Wielkanocny mazurek z kajmakiem

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Mazurek zakopiański

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Mazurek idealny

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Mazurek truskawkowy

Fot. Programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


 

5. Mazurek kokosowo-wiśniowy

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Mazurek cytrynowo-bazyliowy

Fot. Helixopomatia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Mazurek serowy z mango

Fot. Kalina11 Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Mazurek z kajmakiem i kremem budyniowym

Fot. Mdelicious na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 420

>60 min
9
30 min
4
Dania główne Tradycyjne rolady wołowe

Rolady przygotowałam według przepisu Smaker, są bardzo smaczne, mięsko kruche...

Odsłon: 54

30 min
3
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 110

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5