Fot. 123RF/Picsel
Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu. Współcześnie jest podawane niemal w każdym zakątku naszego kraju, stanowiąc jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Wielkanocy.
Jak zrobić spód do mazurka?
Sposób przygotowania wielkanocnego mazurka w dużej mierze zależał od rodzinnych tradycji i gustu gospodyni. W niektórych domach wykonywano go na spodzie biszkoptowym z kolei w innych używano blatów bezowych lub orzechowych. Obecnie najpopularniejszą wersją mazurka jest jednak ten na bazie kruchego ciasta. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 3 składników (mąka pszenna, masło, żółtka), ale o sukcesie decydują bardzo drobne szczegóły. Aby wyszło naprawdę dobre, powinniśmy działać bardzo szybko, nie dopuszczając do ogrzania się masy. W słodkiej wersji warto wykorzystywać cukier puder, gdyż dzięki temu będzie ono lżejsze i delikatniejsze. A jak powinny wyglądać idealne proporcje? Zasada jest prosta i łatwa do zapamiętania: trzy części mąki, dwie części masła i jedna część cukru pudru.
Babka wielkanocna z zajączkami na INTERIA.TV.
Nadzienie i dekoracje
W przypadku nadzienia, które decyduje o ostatecznym smaku ciasta, mamy sporą dowolność. Bardzo popularnym wyborem jest kajmak oraz różnego rodzaju konfitury i dżemy. Ciekawą alternatywę dla nich mogą stanowić prażone orzechy lub cytrusowe kremy.
Bez względu na to, którą wersję smakową wybierzesz, nie zapominaj o bogatej dekoracji mazurka. To właśnie dzięki niej ciasto staje się ozdobą wielkanocnego stołu. W tym wypadku warto przemycić elementy, które weszły w skład nadzienia np. świeże lub kandyzowane owoce. W roli dekoracji bardzo dobrze sprawdzą się także płatki kwiatów, cukierki oraz różnego rodzaju bakalie. Te ostatnie mogą posłużyć ci do stworzenia tradycyjnych napisów oraz kwiatowych wzorów. Jeśli zaś czujesz się na siłach, możesz stworzyć bajeczne dekoracje przy pomocy lukru, masy plastycznej oraz specjalnych pisaków.
Chcesz zaskoczyć bliskich w te święta? Przetestuj przepisy naszych użytkowników, dzięki którym uda ci się przygotować naprawdę wyjątkowe i smaczne ciasto na Wielkanoc.
1. Wielkanocny mazurek z kajmakiem
Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Mazurek cytrynowo-bazyliowy
Fot. Helixopomatia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kalina11 Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Mazurek z kajmakiem i kremem budyniowym
Fot. Mdelicious na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą
Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie