Ewa_Gotuje

Jak zrobić zasmażkę? Najlepszy przepis babci, zawsze wychodzi

Zasmażka to babciny sposób na uratowanie wielu dań, można dodać ją do zupy, sosu, czy mięsnej potrawki. Dla wytrawnej gospodyni przygotowanie tej bazy do zagęszczania potraw jest bułką z masłem. Wszystkim nowicjuszom chcieliśmy podpowiedzieć, jak zrobić zasmażkę. Dzięki tej prostej metodzie zawsze wyjdzie doskonale.

Przepis na zasmażkę | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiedy sos wyjdzie zbyt rzadki, a zupa zbyt wodnista wówczas, każda babcia sięga po sprawdzony sposób na taką ewentualność, czyli przygotowuje zasmażkę. Do jej zrobienia potrzebować będziesz jedynie dwóch składników, a twoje danie w mig nabierze pożądanej konsystencji. Sprawdź, jak zrobić zasmażkę i do czego ją stosować. 

Sprawdź także: Mąka orzechowa pomoże w zbiciu cholesterolu. W kuchni wyczarujesz z niej pyszności

Co to jest zasmażka?

Zasmażka to nic innego jak podsmażona na tłuszczu mąka. Można przygotować ją z masła, margaryny, smalcu czy oleju, rodzaj mąki też jest dowolny, najczęściej jest to oczywiście mąka pszenna. Równie dobrze sprawdzi się również ta pełnoziarnista lub inne mąki bezglutenowe, które będą odpowiednie dla osób, które borykają się z celiakią. 

Jak zrobić zasmażkę?

Zasmażkę najczęściej przygotowuje się z proporcji jeden do jednego. Na niewielkim ogniu rozpuść łyżkę masła, a następnie dodaj łyżkę mąki. Pamiętaj, aby cały czas mieszać powstałą masę, tak by dobrze się połączyła, nie powstały w niej grudki, a także by nic się nie przypaliło. W zależności od tego, jak długo będziesz podsmażać składniki na patelni, otrzymasz zasmażkę nadającą się do różnych potraw. 

Do czego dodaje się zasmażkę? Jasna najlepiej dodawać do jasnych sosów, ta smażona nieco dłużej o złotym kolorze będzie idealna do zupy, natomiast ciemna, która będzie miała najbardziej intensywny smak, dodawaj do ciemnych sosów. 

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Zielone szparagi w cieście

Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku

Odsłon: 5948

15 min
14
Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 708

60 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0