Sprawdzone przepisy na karnawał

Chyba każdy ma swój ulubiony rodzaj chleba. Dla niektórych jest to tzw. razowiec, który łatwo rozpoznać na półce po ciemniejszej barwie. Jak zrobić zdrowy chleb razowy z zaczynem lub bez? Co tak właściwie w sobie kryje? Dowiedz się, czy warto go jeść.

Jak zrobić zdrowy chleb razowy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiedyś razowiec był produktem pospolitym, dziś pomaga utrzymać zdrową sylwetkę, dostarcza szereg cennych minerałów organizmowi i jest po prostu przepyszny. Choć podejście to chleba razowego z biegiem czasu mocno się zmieniło, trzeba przyznać, że jego cenne właściwości pozostają takie same. Jak upiec zdrowy chleb razowy? Odkryj pyszne przepisy.

Co to jest chleb razowy?

Niby każdy wie, że istnieją różne rodzaje pieczywa. Czy jednak byłbyś w stanie od razu powiedzieć, co to jest chleb razowy? Dla przypomnienia: to odmiana chleba wypiekanego z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej razowej (powstałej po grubym zmieleniu ziaren). W piekarni poznasz go po ciemniejszym kolorze. Jest znacznie zdrowszy niż pszenny - zawiera więcej błonnika pokarmowego i minerałów. W procesie mielenia ziaren, w nieodsianych (jak w przypadku białego pieczywa) łupinach, kryją się m.in. antyoksydanty. Te działają przeciwnowotworowo i regulują poziom glukozy we krwi. 

Tradycyjny polski chleb razowy przygotowuje się na zakwasie żytnim. Choć pieczenie razowca jest czasochłonne i wymaga cierpliwości, dla walorów zdrowotnych jak najbardziej warto. Obecnie ten rodzaj pieczywa stał się bardzo popularny wśród osób chcących prowadzić zdrowy tryb życia i utrzymać szczupłą sylwetkę.

Jak upiec zdrowy chleb razowy?

Chcesz upiec zdrowy chleb razowy? Postępuj według klasycznego przepisu na razowca, a na pewno wyjdzie pyszny. Uzbrój się jednak w cierpliwość i zarezerwuj kilka godzin - ciasto musi chwilę rosnąć!

Składniki

  • 250 g mąki pszennej razowej,
  • 250 g mąki żytniej razowej (typu 2000),
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego,
  • półtorej łyżeczki soli,
  • 380 ml letniej wody,
  • olej (do posmarowania formy),
  • łyżka płatków owsianych,
  • łyżka ziaren słonecznika. 

Mąkę pszenną razową i mąkę żytnią razową wsyp do głębokiej miski. Przemieszaj łyżką i dodaj zakwas oraz sól. Wlej wodę i połącz wszystkie składniki dłonią. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.

Keksówkę wysmaruj olejem i podsyp odrobiną mąki razowej. Przełóż ciasto i wyrównaj delikatnie z wierzchu. Następnie posyp płatkami owsianymi i ziarnami słonecznika. Przykryj keksówkę płócienną szmatką i odstaw na cztery godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Wyrośnięty chleb piecz w tej temperaturze ok. 20. minut, a potem zmniejsz do 190 stopni Celsjusza i piecz jeszcze ok. 25 minut.

Jak zrobić chleb razowy bez zaczynu?

Potrzebujesz szybkiego przepisu na chleb razowy? Nie masz ochoty poświęcać pół dnia na pieczenie albo zwyczajnie nie jesteś zbyt cierpliwy? Odkryj, jak zrobić chleb razowy bez zaczynu żytniego, a z użyciem drożdży. To ekspresowa wersja zdrowego pieczywa - różni się nieco smakiem i wyglądem niż tradycyjna, ale wciąż zachwyci zarówno ciebie, jak i twoich bliskich. Wystarczy, że będziesz mieć w kuchni tylko pięć składników!

Składniki

  • pół kilograma mąki razowej,
  • pół litra ciepłej wody,
  • łyżka miodu,
  • półtorej łyżeczki soli,
  • 2 płaskie łyżki drożdży suszonych (lub instant).

Przygotowanie ekspresowej wersji razowca rozpocznij od wysmarowania masłem dwóch foremek o wymiarach ok. 20 x 7 cm. Następnie oprósz je delikatnie mąką. Do osobnego naczynia wlej wodę i miód. Wymieszaj do połączenia. W innej misce połącz mąkę razową z drożdżami i solą. Do suchych składników przelej wodę z miodem i dokładnie wymieszaj łyżką. 

Ciasto przelej do foremek. Przykryj folią spożywczą lub szmatką płócienną i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Chleby piecz przez 40 minut. Potem wyjmij i przełóż na kratkę. Tam całkowicie wystudź. Gotowe!

Zobacz także:

Jak zrobić domowy chleb z dwóch składników? »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Rolki z tortilli

Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...

Odsłon: 7142

15 min
10
Przekąski Quacamole

Tradycyjne guacamole, to jedno z najlepszych dań, jakie możesz jeść bez skutk...

Odsłon: 543

30 min
2
Ciasta Tybalt

Tybalt to czekoladowe ciasto przełożone kremem budyniowym, zwieńczone aksamit...

Odsłon: 2562

60 min
5
Ciasta Ambasador

Ciasto wyborne, które królowało na imprezach w nie jednym domu już od lat 60-...

Odsłon: 6824

60 min
21
Sałatki Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty to w polskiej kuchni jeden z najpopularniejszych d...

Odsłon: 9727

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0
Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

3
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5