Jak zrobić zdrowy chleb razowy? Najłatwiejszy przepis

Chyba każdy ma swój ulubiony rodzaj chleba. Dla niektórych jest to tzw. razowiec, który łatwo rozpoznać na półce po ciemniejszej barwie. Jak zrobić zdrowy chleb razowy z zaczynem lub bez? Co tak właściwie w sobie kryje? Dowiedz się, czy warto go jeść.

Jak zrobić zdrowy chleb razowy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiedyś razowiec był produktem pospolitym, dziś pomaga utrzymać zdrową sylwetkę, dostarcza szereg cennych minerałów organizmowi i jest po prostu przepyszny. Choć podejście to chleba razowego z biegiem czasu mocno się zmieniło, trzeba przyznać, że jego cenne właściwości pozostają takie same. Jak upiec zdrowy chleb razowy? Odkryj pyszne przepisy.

Co to jest chleb razowy?

Niby każdy wie, że istnieją różne rodzaje pieczywa. Czy jednak byłbyś w stanie od razu powiedzieć, co to jest chleb razowy? Dla przypomnienia: to odmiana chleba wypiekanego z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej razowej (powstałej po grubym zmieleniu ziaren). W piekarni poznasz go po ciemniejszym kolorze. Jest znacznie zdrowszy niż pszenny - zawiera więcej błonnika pokarmowego i minerałów. W procesie mielenia ziaren, w nieodsianych (jak w przypadku białego pieczywa) łupinach, kryją się m.in. antyoksydanty. Te działają przeciwnowotworowo i regulują poziom glukozy we krwi. 

Tradycyjny polski chleb razowy przygotowuje się na zakwasie żytnim. Choć pieczenie razowca jest czasochłonne i wymaga cierpliwości, dla walorów zdrowotnych jak najbardziej warto. Obecnie ten rodzaj pieczywa stał się bardzo popularny wśród osób chcących prowadzić zdrowy tryb życia i utrzymać szczupłą sylwetkę.

Jak upiec zdrowy chleb razowy?

Chcesz upiec zdrowy chleb razowy? Postępuj według klasycznego przepisu na razowca, a na pewno wyjdzie pyszny. Uzbrój się jednak w cierpliwość i zarezerwuj kilka godzin - ciasto musi chwilę rosnąć!

Składniki

  • 250 g mąki pszennej razowej,
  • 250 g mąki żytniej razowej (typu 2000),
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego,
  • półtorej łyżeczki soli,
  • 380 ml letniej wody,
  • olej (do posmarowania formy),
  • łyżka płatków owsianych,
  • łyżka ziaren słonecznika. 

Mąkę pszenną razową i mąkę żytnią razową wsyp do głębokiej miski. Przemieszaj łyżką i dodaj zakwas oraz sól. Wlej wodę i połącz wszystkie składniki dłonią. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.

Keksówkę wysmaruj olejem i podsyp odrobiną mąki razowej. Przełóż ciasto i wyrównaj delikatnie z wierzchu. Następnie posyp płatkami owsianymi i ziarnami słonecznika. Przykryj keksówkę płócienną szmatką i odstaw na cztery godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Wyrośnięty chleb piecz w tej temperaturze ok. 20. minut, a potem zmniejsz do 190 stopni Celsjusza i piecz jeszcze ok. 25 minut.

Jak zrobić chleb razowy bez zaczynu?

Potrzebujesz szybkiego przepisu na chleb razowy? Nie masz ochoty poświęcać pół dnia na pieczenie albo zwyczajnie nie jesteś zbyt cierpliwy? Odkryj, jak zrobić chleb razowy bez zaczynu żytniego, a z użyciem drożdży. To ekspresowa wersja zdrowego pieczywa - różni się nieco smakiem i wyglądem niż tradycyjna, ale wciąż zachwyci zarówno ciebie, jak i twoich bliskich. Wystarczy, że będziesz mieć w kuchni tylko pięć składników!

Składniki

  • pół kilograma mąki razowej,
  • pół litra ciepłej wody,
  • łyżka miodu,
  • półtorej łyżeczki soli,
  • 2 płaskie łyżki drożdży suszonych (lub instant).

Przygotowanie ekspresowej wersji razowca rozpocznij od wysmarowania masłem dwóch foremek o wymiarach ok. 20 x 7 cm. Następnie oprósz je delikatnie mąką. Do osobnego naczynia wlej wodę i miód. Wymieszaj do połączenia. W innej misce połącz mąkę razową z drożdżami i solą. Do suchych składników przelej wodę z miodem i dokładnie wymieszaj łyżką. 

Ciasto przelej do foremek. Przykryj folią spożywczą lub szmatką płócienną i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Chleby piecz przez 40 minut. Potem wyjmij i przełóż na kratkę. Tam całkowicie wystudź. Gotowe!

Zobacz także:

Jak zrobić domowy chleb z dwóch składników? »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 365

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 225

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0