Nie bez powodu szafran uznawany jest za jedną z najcenniejszych przypraw świata. Nie dość, że nadaje on potrawom wyjątkowego aromatu, to jeszcze wspiera zdrowie – i to na różnych płaszczyznach. Niestety wiele osób go unika ze względu na wysoką cenę. Ile kosztuje prawdziwy szafran i jak go używać?

Szafran ma wiele cennych właściwości | Fot.123RF/Picsel/nitr

Szafran to przyprawa, która od wieków budzi ogromny zachwyt – i to nie tylko ze względu na wyjątkowy aromat, ale również szereg prozdrowotnych właściwości. W medycynie naturalnej stosuje się go m.in. do leczenia stanów zapalnych, zaburzeń pamięci oraz spadków nastroju. Jego dodatkowym atutem jest wszechstronne zastosowanie w kuchni. Niestety wiele osób go unika ze względu na wysoką cenę. Ile kosztuje prawdziwy szafran i jak wykorzystać go w swoich daniach? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Co to jest szafran? 

Zanim dowiesz się, do czego stosować powyższy składnik i jakie są jego najważniejsze właściwości, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, co to jest szafran. Otóż jest to przyprawa pozyskiwana z wysuszonych znamion słupków krokusa uprawnego (Crocus sativus L.) – rośliny należącej do rodziny kosaćcowatych. Krokus ten kwitnie jesienią – jego każdy kwiat wytwarza trzy znamiona o intensywnie czerwonej barwie, które po ręcznym zebraniu i wysuszeniu stanowią surowiec przyprawowy.

Szafran charakteryzuje się specyficznym aromatem, lekko gorzkawym smakiem i silnym działaniem barwiącym – za te cechy odpowiadają takie związki jak krocyna, pikrokrocyna i safranal. 

Ile kosztuje prawdziwy szafran? 

Szafran to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Wynika to m.in. stąd, że krokus uprawny, z którego pochodzi ten składnik, kwitnie tylko przez kilka tygodni w roku. Co więcej, każdy kwiat ma zaledwie trzy cienkie, czerwone nitki, które są zbierane i suszone ręcznie. Przyjmuje się, że do zebrania jednego kilograma surowca potrzeba ok. 40 godzin intensywnej pracy. Ile kosztuje prawdziwy szafran? Ceny hurtowe sięgają 3 000 zł za jeden kilogram – ceny detaliczne są nawet kilkakrotnie wyższe. Jeden gram kosztuje średnio 30 zł, jednak za lepszej jakości surowiec możesz zapłacić nawet 100 zł.  

Zobacz także: Ma lekko pikantny smak, jest wybitnie zdrowa. Co zrobić z rukwi wodnej?

Jak używać szafranu? 

Jak używać szafranu? W pierwszej kolejności należy zaznaczyć, że używa się go bardzo oszczędnie – często wystarczą zaledwie dwie lub trzy nitki, aby nadać potrawie intensywnego koloru i charakterystycznego smaku. Doświadczeni kucharze wcześniej namaczają go w wodzie i dodają wraz z płynem do potrawy pod koniec gotowania. Sproszkowana przyprawa nie wymaga takich czynności.  

Szafran znajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata. W Hiszpanii jest on składnikiem paelli, we Włoszech risotto alla milanese, a we Francji zupy rybnej bouillabaisse. Na ogół dodaje się go do dań mięsnych, sosów, a nawet deserów, w tym ciast drożdżowych, puddingów oraz lodów. Może być on także składnikiem napojów, zwłaszcza naparów na bazie mleka lub gorącej wody, które działają rozgrzewająco i relaksująco. 

Dlaczego warto jeść szafran?  

Skoro już wiesz, co to jest szafran, ile kosztuje i jak go używać, warto poznać również jego właściwości prozdrowotne. W ziołolecznictwie stosowany jest on m.in. w leczeniu stanów zapalnych, zaburzeń pamięci oraz spadków nastroju. Niegdyś w medycynie ludowej służył także jako naturalny lek przeciwbólowy, przeciwskurczowy i przeciwdrobnoustrojowy – uznawano go za skuteczny środek w leczeniu przeziębień, ospy wietrznej i szkarlatyny.  

Niektóre źródła wskazują na korzystny wpływ szafranu na układ sercowo-naczyniowy, libido oraz objawy PMS – w jednym z badań przyjmowanie 15 mg wyciągu z tej przyprawy dwa razy dziennie przez sześć miesięcy przyczyniło się do złagodzenia symptomów napięcia przedmiesiączkowego u kobiet w wieku 20-45 lat. Warto dodać, że surowiec ten znajduje również zastosowanie w kosmetyce, a to wszystko za sprawą jego działania ochronnego, przeciwzapalnego i przeciwutleniającego.  

Źródła: wylecz.to, fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl

Opracowała: Monika Zysk

Zobacz także:

Sok z aronii z przepisu babci. Co zrobić, żeby aronia nie była cierpka?

Czerwone jagody to niedoceniany polski superfood. Chronią serce, wzrok, pomagają podczas odchudzania

Jest sposób, żeby ogórek w sałatce nie niszczył witaminy C z pomidora. Wystarczy dodać jeden składnik

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

Odsłon: 40440

60 min
48
Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

Odsłon: 10162

30 min
14
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 9214

>60 min
14
Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 28446

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2744

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6573

30 min
4