Spis treści
Szafran to przyprawa, która od wieków budzi ogromny zachwyt – i to nie tylko ze względu na wyjątkowy aromat, ale również szereg prozdrowotnych właściwości. W medycynie naturalnej stosuje się go m.in. do leczenia stanów zapalnych, zaburzeń pamięci oraz spadków nastroju. Jego dodatkowym atutem jest wszechstronne zastosowanie w kuchni. Niestety wiele osób go unika ze względu na wysoką cenę. Ile kosztuje prawdziwy szafran i jak wykorzystać go w swoich daniach? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Co to jest szafran?
Zanim dowiesz się, do czego stosować powyższy składnik i jakie są jego najważniejsze właściwości, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, co to jest szafran. Otóż jest to przyprawa pozyskiwana z wysuszonych znamion słupków krokusa uprawnego (Crocus sativus L.) – rośliny należącej do rodziny kosaćcowatych. Krokus ten kwitnie jesienią – jego każdy kwiat wytwarza trzy znamiona o intensywnie czerwonej barwie, które po ręcznym zebraniu i wysuszeniu stanowią surowiec przyprawowy.
Szafran charakteryzuje się specyficznym aromatem, lekko gorzkawym smakiem i silnym działaniem barwiącym – za te cechy odpowiadają takie związki jak krocyna, pikrokrocyna i safranal.
Ile kosztuje prawdziwy szafran?
Szafran to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Wynika to m.in. stąd, że krokus uprawny, z którego pochodzi ten składnik, kwitnie tylko przez kilka tygodni w roku. Co więcej, każdy kwiat ma zaledwie trzy cienkie, czerwone nitki, które są zbierane i suszone ręcznie. Przyjmuje się, że do zebrania jednego kilograma surowca potrzeba ok. 40 godzin intensywnej pracy. Ile kosztuje prawdziwy szafran? Ceny hurtowe sięgają 3 000 zł za jeden kilogram – ceny detaliczne są nawet kilkakrotnie wyższe. Jeden gram kosztuje średnio 30 zł, jednak za lepszej jakości surowiec możesz zapłacić nawet 100 zł.
Zobacz także: Ma lekko pikantny smak, jest wybitnie zdrowa. Co zrobić z rukwi wodnej?
Jak używać szafranu?
Jak używać szafranu? W pierwszej kolejności należy zaznaczyć, że używa się go bardzo oszczędnie – często wystarczą zaledwie dwie lub trzy nitki, aby nadać potrawie intensywnego koloru i charakterystycznego smaku. Doświadczeni kucharze wcześniej namaczają go w wodzie i dodają wraz z płynem do potrawy pod koniec gotowania. Sproszkowana przyprawa nie wymaga takich czynności.
Szafran znajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata. W Hiszpanii jest on składnikiem paelli, we Włoszech risotto alla milanese, a we Francji zupy rybnej bouillabaisse. Na ogół dodaje się go do dań mięsnych, sosów, a nawet deserów, w tym ciast drożdżowych, puddingów oraz lodów. Może być on także składnikiem napojów, zwłaszcza naparów na bazie mleka lub gorącej wody, które działają rozgrzewająco i relaksująco.
Dlaczego warto jeść szafran?
Skoro już wiesz, co to jest szafran, ile kosztuje i jak go używać, warto poznać również jego właściwości prozdrowotne. W ziołolecznictwie stosowany jest on m.in. w leczeniu stanów zapalnych, zaburzeń pamięci oraz spadków nastroju. Niegdyś w medycynie ludowej służył także jako naturalny lek przeciwbólowy, przeciwskurczowy i przeciwdrobnoustrojowy – uznawano go za skuteczny środek w leczeniu przeziębień, ospy wietrznej i szkarlatyny.
Niektóre źródła wskazują na korzystny wpływ szafranu na układ sercowo-naczyniowy, libido oraz objawy PMS – w jednym z badań przyjmowanie 15 mg wyciągu z tej przyprawy dwa razy dziennie przez sześć miesięcy przyczyniło się do złagodzenia symptomów napięcia przedmiesiączkowego u kobiet w wieku 20-45 lat. Warto dodać, że surowiec ten znajduje również zastosowanie w kosmetyce, a to wszystko za sprawą jego działania ochronnego, przeciwzapalnego i przeciwutleniającego.
Źródła: wylecz.to, fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl
Opracowała: Monika Zysk
Zobacz także:
Sok z aronii z przepisu babci. Co zrobić, żeby aronia nie była cierpka?
Czerwone jagody to niedoceniany polski superfood. Chronią serce, wzrok, pomagają podczas odchudzania