Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Jaką kiełbasę wybrać na grilla? Nie każda będzie się nadawać

Sezon grillowy już w pełni. Podczas letnich weekendów wielu Polaków spotyka się, by zjeść pyszną karkówkę czy szaszłyki. Jednym z najczęstszych wyborów na grilla jest jednak klasyk – pyszna i soczysta kiełbasa. Niestety nie każda z nich nadaje się do pieczenia na ogniu. Jaką więc kiełbasę wybrać na grilla? Podpowiadamy!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Kiełbasa – prawdziwy klasyk, który nigdy się nie znudzi

Kiełbasa to uniwersalny przysmak, który znany jest od dawna. Polska słynie z jej produkcji od XIV wieku, natomiast na stołach naszych przodków zagościła wiele lat wcześniej. Co ciekawe, w czasach saskich tajniki robienia kiełbasy były umiejętnością pożądaną. Podobno kucharz szlachecki musiał znać 12 sposobów przyrządzenia kiełbasy, z kolei pański takich metod musiał znać już 24.

Kiełbasa to rodzaj wędliny produkowany z mielonego mięsa lub podrobów z dodatkiem ziół lub przypraw. Istnieje wiele rodzajów tego przysmaku, które różnią się pomiędzy sobą rozmiarem, poziomem zmielenia mięsa, stopniem pikantności czy zawartością tłuszczu i wody.

Sprawdź także: Najlepsze przepisy na marynaty do mięs z grilla

Jaka kiełbasa na grilla? Zwróć uwagę na zawartość wody   

Na co więc zwracać uwagę przed zakupem? Wybierając kiełbasę na grilla, przede wszystkim należy pamiętać o podstawowym podziale, ze względu na trwałość i zawartość wody. Kiełbasy dzieli się na:

  • trwałe – zawierają 36 proc. wody, do których zaliczamy kabanosy, salami oraz suchą myśliwską;
  • półtrwałe – o zawartości wody pomiędzy 36 proc. a 56 proc. Kiełbasy tego typu to polska, krakowska oraz jałowcowa;
  • nietrwale – kiełbasy o największej zawartości wody, nawet do 72 proc. Tutaj zaliczamy parówki, a także kiełbasę białą i śląską.

Zasada jest prosta: im mniej wody zawiera kiełbasa, tym będzie bardziej twarda, a przygotowana na grillu może się stać zbyt sucha. Na grilla najlepiej sprawdzi się kiełbasa zwyczajna lub biała. Podczas grillowania nadmiar wody w produkcie odparuje, co sprawi, że kiełbasa będzie pyszna i soczysta. 

Zobacz: Soczysta biała kiełbasa prosto z pieca

Jaka kiełbasa na grilla? Stopień rozdrobienia mięsa ma znaczenie   

Kolejną rzeczą, na którą należy zwrócić szczególną uwagę, jest stopień rozdrobienia mięsa. W tym przypadku wyróżniamy:

  • kiełbasy homogenizowane – o stopniu rozdrobienia mniej niż trzy mm, gdzie mięso jest homogenizowane na urządzeniach masarskich. Do tej grupy zalicza się parówki i mortadele;
  • kiełbasy drobno rozdrobione – cząstki mięsa o wielkości od trzech do pięciu mm. Wyroby tego typu to salami oraz metka;
  • kiełbasy średnio rozdrobione – wielkość rozdrobionych cząstek mięsa wynosi od pięciu do 20 mm. Do tej grupy należy kiełbasa zwyczajna, toruńska, jałowcowa, a także kabanosy;
  • kiełbasy grubo rozdrobione – wsad mięsno-tłuszczowy to cząstki o grubości ponad 20 mm. To m.in. kiełbasa krakowska oraz dębicka.     

Prawda jest taka: im bardziej rozdrobiona kiełbasa, tym gorzej. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że wyroby drobno zmielone będą charakteryzowały się niską jakością. Czasami nieuczciwi producenci dorzucają do zmielonego wsadu właściwie wszystko. Dobrej jakości kiełbasa powinna w swoim składzie mieć minimum 60 proc. mięsa. Najlepsze do grillowania są wyroby grubo lub średnio rozdrobione, najlepiej w naturalnym jelicie. Idealnie sprawdzi się biała kiełbasa.

Sprawdź także: Oryginalne przepisy na grilla – tym na pewno zaskoczysz swoich gości!

Kiełbasa na grilla – przed zakupem sprawdź skład

Wybierając kiełbasę na grilla, szczególną uwagę należy zwrócić na jej skład. Najlepiej kupować produkty w sprawdzonych miejscach, w których mamy większą pewność, że mięso jest świeże i wysokiej jakości. Istnieje kilka wskazówek, które warto znać przed zakupem kiełbasy na grilla:

  1. Lista składników znajdujących się na etykiecie produktu powinna być jak najkrótsza. Najlepiej jest, gdy zawiera tylko mięso, tłuszcz i przyprawy (sól, pieprz, czosnek).  
  2. Najlepiej kupować kiełbasę w naturalnej osłonce (z jelita wieprzowego), którą można zjeść.
  3. Unikaj kiełbas w gotowych marynatach, ponieważ najczęściej są złej jakości, a nawet przeterminowane. Znacznie bezpiecznie przyprawić je wedle własnego uznania.
  4. Nie kupuj kiełbas z białkiem sojowym i pszennym, które tworzą objętość i masę produktu.
  5. Glukoza (cukier), skrobia ziemniaczana oraz glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku również świadczą o gorszej jakości produktu.
  6. W składzie kiełbasy nie może być tzw. saletry, czyli soli skalnej, która podczas grillowania wydziela niebezpieczne dla naszego zdrowia, rakotwórcze związki.

W przypadku wędlin jakość bardzo często idzie w parze z ceną, dlatego nie warto zbytnio oszczędzać na kiełbasie na grilla. Złej jakości mięso nie tylko nie sprawi przyjemności w jedzeniu, lecz także może powadzić do zatrucia pokarmowego.

Jak grillować kiełbasę?  

Dobrej jakości kiełbasa na grilla nie wymaga specjalnego doprawiania. Jeśli jednak chcesz nieco poeksperymentować, wyrób mięsny można posmarować przeciętym wzdłuż ząbkiem czosnku lub kawałkiem cebuli. Ponadto kiełbasę można posypać majerankiem, ziołami prowansalskimi, sproszkowaną papryką lub gotową mieszanką przypraw do grilla.

Przed grillowaniem kiełbasę powinno się wyjąć z lodówki, żeby mogła nabrać temperatury pokojowej, dzięki czemu unikniemy przypalonej skórki.

Czy nacinać kiełbasę na grilla? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. W przypadku niezbyt tłustej kiełbasy warto pominąć jej nacinanie, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Można natomiast delikatnie nakłuć ją widelcem lub szpikulcem, aby nie pękała. Porcje zawierające dużo tłuszczu, warto naciąć. Najlepiej wykonać płytkie, niezbyt częste nacięcia pod skosem lub na krzyż, dzięki temu tłuszcz z kiełbasy będzie intensywnie wyciekał, co pozwoli pozbyć się jego nadmiaru.    

Kiełbasę smażymy na rozgrzanym grillu, przesmarowanym olejem roślinnym. Czas potrzebny na grillowanie to siedem, osiem minut z każdej strony. Gotowe kiełbaski najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami, świeżymi warzywami oraz sosami.   

Zobacz także:

Kaszanka na grilla - jak przygotować? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Desery papierówkowa szarlotka z budyniową pianką

Papierówkowa szarlotka pachnie i smakuje wybornie, nie da się poprzestać na j...

Odsłon: 859

>60 min
6
15 min
1
Desery Ciasto- czekoladowiec

Ciasto czekoladowiec jest bardzo smaczne i bardzo delikatne. Biszkopt przekła...

Odsłon: 198

60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Lody rzemieślnicze – historia i najciekawsze przepisy na domowe lody!

Lody rzemieślnicze to jedna z najsmaczniejszych letnich przekąsek, uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do jej przygotowania potrzebuj...

0
Informacje Czerwone ziemniaki - co można z nich zrobić?

Czerwone ziemniaki nie cieszą się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni. Czy mimo to warto je spożywać? Jakie są ich wartości odżywcze, czym si...

0
Wideo Tosty z imbirowymi pomidorami i chipsami z szalotki

Przepyszna alternatywa dla kanapek z pomidorem. Wypróbuj chrupiące tosty podawane z pomidorami na ciepło, dodatkiem czosnku, imbiru i kolendry. Tak...

0
Wideo Kotlety z kaszy jaglanej

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Przepis jest niezwykle prosty, oprócz kaszy będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, między innymi mar...

0