Sezon na grzybobrania trwa w najlepsze. Dary lasu zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Domowe pierogi, aromatyczne sosy, a przede wszystkim sycące zupy. To potrawy, które nabierają wyjątkowego charakteru, dzięki wykorzystaniu skarbów leśnego runa. Zastanawiacie się z jakich grzybów najlepiej przygotować pyszną zupę? Przygotowaliśmy kilka wskazówek, które pozwolą Wam przygotować doskonałe, aromatyczne danie.

Zupa grzybowa to wyjątkowe danie, które można serwować nie tylko od święta. Pełna aromatycznych składników stanie się przebojem niejednego spotkania w rodzinnym gronie. Najlepiej przyrządzić ją ze świeżych składników, od razu po zbiorach. Wówczas w garnku uda się zamknąć autentyczny smak lasu. Po sezonie grzybowym można posiłkować się produktami mrożonymi lub suszonymi.

Borowikowa - królowa polskich zup

Do stworzenia idealnej zupy grzybowej najlepiej sprawdzą się określone gatunki takie jak borowiki, podgrzybki, gąski, czy kurki. Te pierwsze to podstawowy składnik zupy borowikowej, która należy do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Zabielana śmietaną serwowana z ziemniakami, łazankami lub grzankami z dodatkiem koziego sera i rozmarynu, potrafi sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zupę borowikową można też przygotować też w formie kremu.

Rosół z kury z dodatkiem kurek

Klasyczny rosół z kurkami to świetny sposób na urozmaicenie niedzielnego obiadu. Przygotowywany według tradycyjnej receptury z dodatkiem podpieczonej cebuli i kawałkiem kapusty to pomysł na wyśmienite danie nawiązujące do kulinarnej tradycji. Za sprawą kurek jego smak zyska dodatkowy grzybowy wymiar. Najlepiej podawać go z pysznymi kluseczkami w wersji lanej lub kładzionej.

Zupa z zielonych gąsek na jesienny obiad

Zielone gąski, nazywane też zielonkami to smaczne grzyby, które można znaleźć w naszych lasach późną jesienią. Gotowane z bukietem warzyw pozwolą stworzyć aromatyczną zupę o charakterystycznym smaku. Wywar najlepiej zabielić śmietaną, która nada mu aksamitną konsystencję. Zupa z gąsek może być podawana w wersji klasycznej z ziemniakami lub z makaronem.

Aromatyczna maślakowa

Jeśli szukacie pomysłu na wegetariańską zupę to pyszny wywar z przewagą maślaków powinien spotkać się z Waszym zainteresowaniem. Wyjątkowy smak maślaków świetnie łączy się z warzywnym aromatem, dzięki czemu danie to stanowi spójną smakowo kompozycję. Jej smak przypomni Wam beztroskie popołudnia spędzane u babci. Przygotowanie zupy z maślaków jest prosta w przygotowaniu, sycąca i pożywna. Idealna na jesienny obiad.

Można również zdecydować się na fuzję grzybowych smaków i do garnka wrzucić różne gatunki leśnych skarbów. Pamiętajmy, że każdy z gatunków ma inny smak, dzięki czemu mieszając różnorodne rodzaje uzyskamy wyjątkowo wyrazistą kompozycję.

Przepisy na pyszne dania i desery znajdziecie tutaj.

 

materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Dorsz z frytkownicy bez tłuszczowej

Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...

Odsłon: 2177

15 min
5
Ciasta Ciacho czekoladowo -bananowe

Ciacho mocno czekoladowe z bananami i kremem mascarpone smakuje jak murzynek....

Odsłon: 19213

15 min
30
Dania główne Kurczak w porach

Kurczak w porach zazwyczaj kojarzy się z delikatnym sosem śmietanowym i łagod...

Odsłon: 4476

30 min
5
Ciasta Kruche ciasto z bezą

Kruche ciasto z bezą i owocami to idealny deser na cieplejsze dni, kiedy za o...

Odsłon: 603

60 min
4