Zupa grzybowa to wyjątkowe danie, które można serwować nie tylko od święta. Pełna aromatycznych składników stanie się przebojem niejednego spotkania w rodzinnym gronie. Najlepiej przyrządzić ją ze świeżych składników, od razu po zbiorach. Wówczas w garnku uda się zamknąć autentyczny smak lasu. Po sezonie grzybowym można posiłkować się produktami mrożonymi lub suszonymi.
Borowikowa - królowa polskich zup
Do stworzenia idealnej zupy grzybowej najlepiej sprawdzą się określone gatunki takie jak borowiki, podgrzybki, gąski, czy kurki. Te pierwsze to podstawowy składnik zupy borowikowej, która należy do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Zabielana śmietaną serwowana z ziemniakami, łazankami lub grzankami z dodatkiem koziego sera i rozmarynu, potrafi sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zupę borowikową można też przygotować też w formie kremu.

Rosół z kury z dodatkiem kurek
Klasyczny rosół z kurkami to świetny sposób na urozmaicenie niedzielnego obiadu. Przygotowywany według tradycyjnej receptury z dodatkiem podpieczonej cebuli i kawałkiem kapusty to pomysł na wyśmienite danie nawiązujące do kulinarnej tradycji. Za sprawą kurek jego smak zyska dodatkowy grzybowy wymiar. Najlepiej podawać go z pysznymi kluseczkami w wersji lanej lub kładzionej.
Zupa z zielonych gąsek na jesienny obiad
Zielone gąski, nazywane też zielonkami to smaczne grzyby, które można znaleźć w naszych lasach późną jesienią. Gotowane z bukietem warzyw pozwolą stworzyć aromatyczną zupę o charakterystycznym smaku. Wywar najlepiej zabielić śmietaną, która nada mu aksamitną konsystencję. Zupa z gąsek może być podawana w wersji klasycznej z ziemniakami lub z makaronem.
Aromatyczna maślakowa
Jeśli szukacie pomysłu na wegetariańską zupę to pyszny wywar z przewagą maślaków powinien spotkać się z Waszym zainteresowaniem. Wyjątkowy smak maślaków świetnie łączy się z warzywnym aromatem, dzięki czemu danie to stanowi spójną smakowo kompozycję. Jej smak przypomni Wam beztroskie popołudnia spędzane u babci. Przygotowanie zupy z maślaków jest prosta w przygotowaniu, sycąca i pożywna. Idealna na jesienny obiad.
Można również zdecydować się na fuzję grzybowych smaków i do garnka wrzucić różne gatunki leśnych skarbów. Pamiętajmy, że każdy z gatunków ma inny smak, dzięki czemu mieszając różnorodne rodzaje uzyskamy wyjątkowo wyrazistą kompozycję.
Przepisy na pyszne dania i desery znajdziecie tutaj.
materiały promocyjne