Spis treści
Kurczak to podstawa wielu potraw - chętnie robimy z niego kotlety, potrawki, nuggetsy i dania jednogarnkowe. Jego popularność nie wzięła się znikąd - mięso to jest delikatne i lekkostrawne, a do tego niedrogie i łatwo dostępne. Niestety nie każdy potrafi się z nim obchodzić, co negatywnie wpływa na jego smak i teksturę, a czasami nawet zagraża zdrowiu. Na co zwrócić uwagę przy jego przyrządzaniu? Poznaj błędy podczas przygotowywania kurczaka, które prawdopodobnie popełniasz, nie zdając sobie z tego sprawy.

Przeczytaj też: Przestań zagęszczać zupę mąką. Oto lepsze i zdrowsze sposoby
Dlaczego nie wolno myć mięsa z kurczaka przed obróbką termiczną?
Jednym z najczęstszych błędów podczas przygotowywania kurczaka jest jego mycie. Wielu osobom wydaje się, że opłukanie go pod bieżącą wodą usunie z niego bakterie, jednak jest to nie tylko nieskuteczne, ale wręcz szkodliwe. Dlaczego nie wolno myć mięsa z kurczaka przed obróbką termiczną? Przede wszystkim dlatego, że w trakcie tej czynności bakterie obecne na jego powierzchni, takie jak Salmonella, Campylobacter czy Listeria monocytogenes, rozpryskują się wraz z wodą na zlew, blat, naczynia oraz inne produkty spożywcze, sprawiając, że te również stają się zanieczyszczone. Jedynym skutecznym sposobem na pozbycie się bakterii z mięsa jest jego obróbka termiczna, w tym pieczenie, smażenie i gotowanie.
Błędy podczas przygotowywania kurczaka - sprawdź, czy je popełniasz
Mycie mięsa nie jest jedynym „grzeszkiem” popełnianym przez konsumentów. Błędy podczas przygotowywania kurczaka dotyczą także innych aspektów, w tym obróbki termicznej i przechowywania. Poznaj te najpowszechniejsze i koniecznie je wyeliminuj, jeśli chcesz cieszyć się smacznym i zdrowym daniem.
1) Niewłaściwe przechowywanie
Surowy kurczak powinien być przechowywany w warunkach chłodniczych, najlepiej w zamkniętym pojemniku, i spożyty w ciągu maksymalnie dwóch dni. Pamiętaj, aby rozmrażać go powoli, również w lodówce, ponieważ trzymanie go przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej sprzyja namnażaniu się bakterii.
2) Ponowne zamrażanie mięsa
Wyjąłeś kurczaka z zamrażalnika i stwierdziłeś, że jednak nie masz na niego ochoty? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj go ponownie, ponieważ w ten sposób narażasz się na zatrucie. Możesz ponownie umieścić go w zamrażarce pod jednym warunkiem - jeśli wcześniej poddasz go obróbce termicznej, np. pieczeniu.
3) Krojenie mięsa i innych składników na tej samej desce
Jeśli najpierw kroisz mięso, a następnie na tej samej desce kładziesz inne składniki, np. warzywa, jak najszybciej pozbądź się tego nawyku, ponieważ w ten sposób drobnoustroje z kurczaka mogą przenieść się na pozostałe produkty. Biorąc pod uwagę ten fakt, warto sięgnąć po oddzielny nóż i deskę.
4) Za krótka obróbka termiczna
Kurczak musi być dobrze upieczony, usmażony lub ugotowany. Niedosmażone lub niedopieczone mięso, z widocznymi różowymi fragmentami, wciąż może zawierać bakterie. Dobra wiadomość jest taka, że giną one już przy temperaturze ponad 70°C.
5) Za długa obróbka termiczna
W przypadku kurczaka nie powinno się przesadzać również w drogę stronę, czyli piec, smażyć lub gotować go zbyt długo. To sprawia, że jego mięso staje się zbyt suche i włókniste, podczas gdy powinno być kruche i delikatne.
6) Smażenie na zbyt dużym ogniu
Jesteś fanem smażonego kurczaka? W takim razie pamiętaj, aby nie smażyć go na zbyt dużym ogniu - co prawda jego skórka szybko stanie się zarumieniona, jednak środek pozostanie surowy. Lepszym rozwiązaniem jest przygotowywanie mięsa na średnim ogniu, aby równomiernie się usmażyło.
7) Zbyt długie marynowanie
Nie ma nic lepszego niż aromatyczny i rozpływający się w ustach kurczak, dlatego warto go wcześniej zamarynować. Nie powinien on jednak leżeć w marynacie zbyt długo, zwłaszcza jeśli zawiera ona ocet lub sok z cytryny, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na jego teksturę.
Źródła: smaker.pl, gov.pl, planeta.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Dosłownie wyłącza w mózgu chęć na słodycze. Kilka ziarenek pomoże schudnąć i zmniejszy stres »
Jedz zamiast słodyczy. 3 sztuki dziennie poprawią wygląd, koncentrację i wzmocnią kości »
Zdrowa przekąska. Skarb Małopolski odchudza, usuwa toksyny z jelit i wzmacnia kości »