Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Sponsorowane

Jakie nawyki żywieniowe warto zacząć stosować?

Nawyki żywieniowe to zakorzenione w nas, utrwalone zachowania. Potrafią stać się częścią codziennego funkcjonowania tak bardzo, że często nie zauważamy niektórych naszych nawyków do momentu, aż razem z psychodietetykiem ich wyraźnie nie wskażemy i nazwiemy.

Picie wody to ważny i wyjątkowo zdrowy nawyk żywieniowy

Tak silne wpisanie w codzienną rutynę nawyków żywieniowych przywodzi na myśl pomysł o tym, by zadbać o wyrobienie takich, które dla naszego zdrowia będą bardzo korzystne. Tym samym zaś zagwarantowanie sobie lepszego zdrowia fizycznego i dobrego samopoczucia. Jakie zatem nawyki żywieniowe warto sobie wyrobić z korzyścią dla nas?

Jedz regularnie i o stałych porach

Teorii na temat tego ile posiłków dziennie należy jeść, aby było to najkorzystniejsze dla zdrowia, jest sporo. Jedni preferują maksymalnie trzy obfite posiłki w ciągu dnia. Dla innych będzie to zdecydowanie za mało. Standardowo przyjmuje się, że pięć posiłków dziennie w równych odstępach czasu to właśnie ten model, który jest na tyle uniwersalny, że można go przyjąć za wiodący. Niezależnie jednak od ilości posiłków, ważne jest, aby rozłożyć je wszystkie w regularnych odstępach w ciągu dnia.

Co zrobić, gdy nie ma czasu na posiłki?

Żyjemy w czasach, kiedy czas jest niezwykle cenny i staramy się spędzać go produktywnie. Z tego powodu, szczególnie jeśli np. bardzo intensywnie poświęcamy się pracy zawodowej, możemy omijać niektóre posiłki lub nie mieć czasu na ich staranne przygotowywanie. Dla osób, które dotąd omijały posiłki dobrym rozwiązaniem może być dieta z dowozem. Posiłki dostarczane są cateringiem dietetycznym jako zestaw na cały dzień. Wystarczy jedynie odgrzać danie, które wymaga spożywania na ciepło. Opuszczenie lunchu czy podwieczorka będzie wtedy trudniejsze, gdyż tak naprawdę potrawa będzie już na nas czekać, nie mówiąc już o daniach głównych jak śniadanie, obiad i kolacja.

Sięgaj po warzywa i owoce

Warzywa, ale też owoce, zawierają bardzo wiele witamin. Jeśli tylko możemy, sięgajmy po te naturalne bomby witaminowe — najlepiej starać się jeść porcję warzyw lub owoców przynajmniej w każdym posiłku. Dobrze jest korzystać ze świeżych, sezonowych — są najsmaczniejsze. Dobre diety pudełkowe starają się dostosowywać menu do sezonowości i tym samym komponować niezwykle aromatyczne, zdrowe dania. Zimą zaś można się oczywiście wesprzeć mrożonkami czy przetworami.

Co, jeśli nie lubisz chrupać?

Jeśli warzywa nie są naszym pierwszym wyborem, bo np. nie przepadamy za chrupaniem marchewki czy gryzieniem surowych jabłek, zamieńmy te dobroci w postać płynną. Owocowo-warzywny koktajl będzie prawie tak samo odżywczym posiłkiem jak jedzenie warzyw i owoców w formie pierwotnej.

Pij wodę mineralną

Dobre nawodnienie jest równie ważne, co odpowiednio zbilansowane posiłki. Choć ilość wody, jaką potrzebujemy, może być zależna od czynników indywidualnych, takich jak wiek czy stan zdrowia, przyjmuje się, że dorosły człowiek powinien wypijać około 30 ml wody na kilogram masy ciała. W czasie upałów zaś mogą być to znacznie większe ilości. Suchość w ustach to znak od ciała, że w organizmie zdecydowanie brakuje wody. Dalsze objawy, takie jak ból i zawroty głowy, brak koncentracji czy ciemny odcień moczu to w kontekście braku nawodnienia poważne ostrzeżenia — jeśli nie nawodnimy się, narażamy się nawet na śmierć!

 Jak pić dużo wody?

Jeśli nie mamy nawyku picia wody, najlepiej zacząć od małych kroków. Napełnić szklankę wodą i popijać małymi łykami - na opróżnienie całej zawartości naczynia przeznaczyć około godziny. Po 8- godzinnym dniu pracy mielibyśmy za sobą już wypicie nawet półtora litra wody. Po paru dniach odruch sięgania po wodę może stać się automatyczny.

Jeśli pragniemy zadbać o dobre nawyki żywieniowe; jeść regularnie dobrze zbilansowane posiłki, warto skorzystać z pomocy takich cateringów jak WygodnaDieta.pl. Zaoszczędzimy czas na przygotowanie aż pięciu posiłków w ciągu całego dnia, a zapakowane hermetycznie aromatyczne potrawy sprawią, że trudniej będzie nam je pominąć. Posiłki będą też dobrze zbilansowane i z pewnością nie zabraknie porcji warzyw i owoców każdego dnia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka imieninowa

Sałatka imieninowa w tej wersji to prosta modyfikacja tradycyjnej sałatki jar...

Odsłon: 3534

>60 min
15
Desery Ciasto królowa balu

Ciasto Królowa Balu z pewnością będzie królowało na każdej imprezie, rodzinny...

Odsłon: 1965

>60 min
7
Przekąski Pasztet z warzyw z rosołu

Po każdym rosole zawsze zostaje nadmiar składników, które raczej w zupie nie...

Odsłon: 216

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Czerymoja – owoc idealny dla odchudzających się. Co z niego zrobić?

Czy słyszałeś o takim owocu jak czerymoja? Jak wykorzystać ten przysmak w kuchni i przede wszystkim – jakie ma wartości odżywcze? Czerymoja z pewno...

0
Wideo Letnia zupa z żółtej fasolki szparagowej

Sezon na żółtą fasolkę szparagową trwa krótko, dlatego należy go w pełni wykorzystać. Żółta fasolka zawiera witaminę C i A, beta-karoten oraz ma wł...

0
Informacje Kawa z tym popularnym napojem daje nie tylko orzeźwienie. Jak ją przyrządzić?

Wszyscy miłośnicy kawy powinni znać jej orzeźwiającą, letnią odsłonę. Oryginalny przepis na espresso tonic jest prosty i wymaga tylko trzech składn...

4
Informacje Czym zabielać zupę? Magda Gessler twierdzi, że tylko tym produktem

Domowa zupa warzywna to doskonały pomysł na zdrowy i lekkostrawny obiad. Co ciekawe jeden składnik dodawany do zupy może być powodem do kulinarnych...

10