Spis treści:
Lato kojarzy się większości osób z falami upałów, które nie tylko utrudniają wykonywanie podstawowych czynności, ale także sprawiają, że znacznie mniej chce nam się jeść. Na szczęście przy pomocy kilku podstawowych składników możesz wyczarować wiele prostych i orzeźwiających opcji, które dadzą ci energię, a do tego ochłodzą, gdy za oknem żar leje się z nieba.
Sprawdź także: Syrop, dżem, kombucha, a nawet chipsy. Najlepsze przetwory z truskawek
Jakie są najlepsze dania na gorące dni? Wybór jest tutaj całkiem spory – od wszelkiej maści sałatek na bazie świeżych i soczystych owoców i warzyw po zawijane wrapy w domowej tortilli. Innym pomysłem jest wykonanie dania z lekkim makaronem, który doskonale łączy się z takimi smakołykami jak nasiona i orzechy, sałata lodowa, oliwki, sezam czy pestki granatu. Jeśli nie chcesz za bardzo obciążać swojego żołądka, możesz także postawić na kuskus z awokado, pomidorkami koktajlowymi oraz serem feta.
Gustujesz w sezonowych produktach roślinnych? W takim razie chwyć za obieraczkę do warzywnych pasków i wykonaj surowe spaghetti przy użyciu swoich ulubionych składników. Nie przepadasz za sałatkami, wrapami, ani daniami, w których makaron gra pierwsze skrzypce? Wobec tego przygotowaliśmy dla ciebie coś specjalnego. Jakie inne danie doskonale wpisuje się w aurę panującą podczas letnich miesięcy?
Na lato najlepszy jest chłodnik
Nie od dziś wiadomo, że na lato najlepszy jest chłodnik. Potrawa ta posiada ogrom zalet – jest bardzo sycąca, daje cenną energię, oferuje moc substancji odżywczych, a do tego nie jest zbyt skomplikowana do przygotowania. Nie lubisz spędzać długich godzin nad gorącą kuchenką? Poniższe przepisy powinny ci się spodobać.
Chłodnik litewski
Pierwszą pozycją, która zadziała na ciebie niczym orzeźwiający koktajl, jest chłodnik litewski. Nie dość, że gwarantuje on niepowtarzalny smak, to jeszcze odznacza się przepięknym różowym kolorem. Aby go wykonać, należy zagotować bulion lub wodę z solą i pieprzem. Dorzuć do niej młode buraczki wraz z łodyżkami i gotuj pod przykryciem przez około kwadrans. Na samym końcu dodaj liście i poddawaj wszystko obróbce termicznej przez około pięć minut. Ostudź wywar, a następnie dodaj do niego kefir, zsiadłe mleko lub śmietanę. Po podaniu oprósz zupę drobno posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Jeśli lubisz ogórki gruntowe, zetrzyj jednego razem ze skórką i udekoruj nim danie. Jeśli chodzi o przyprawy, postaw na świeży czosnek oraz ocet. Zaserwuj chłodnik z młodymi ziemniakami.
Chłodnik bułgarski
Jakie danie na gorące dni sprawdzi się idealnie dla ciebie i twojej rodziny? Na przykład chłodnik bułgarski. Cechuje go bajeczny zielony kolor oraz sowita ilość ogórków i świeżego koperku. Od czego zacząć realizację przepisu na ten przysmak? Umyj i obierz ogórki, a następnie pozbaw je gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Przełóż jogurt do większej miski i połącz go z ogórkami, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, koperkiem oraz oliwą z oliwek. Gotową mieszankę wstaw na kilka godzin do lodówki. Po jej schłodzeniu podawaj ją z posiekanymi orzechami i udekoruj kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz garścią świeżego koperku.
Chłodnik ogórkowy z awokado
Nie spodobały ci się przepisy na chłodnik bułgarski i litewski? W takim razie wyczaruj coś znacznie prostszego, a mianowicie chłodnik ogórkowy z awokado. Do jego wykonania użyjesz zaledwie kilku składników, tj. tytułowych składników, oliwy z oliwek, czerwonej cebuli, jogurtu greckiego, limonki, octu winnego lub ryżowego, miodu lub cukru, wody mineralnej oraz papryczki chili. Sekretem tego dania jest wcześniejsze wstawienie wszystkich produktów do lodówki. Obierz i drobno pokrój ogórki, a potem przygotuj z nich centymetrowe paski. Włóż je do blendera i dorzuć miąższ z awokado, jogurt grecki, sok z limonki, szczyptę soli oraz cukier lub miód. Na końcu dolej objętość dwóch szklanek zimnej wody i dokładnie wszystko zmiksuj. Podawaj tę zupę razem z posiekanymi ziołami i odrobiną zmielonego pieprzu. Jeśli lubisz pikantne dania, udekoruj chłodnik malutkimi kawałkami zielonej papryczki.
Gazpacho tradycyjne
Nie należysz do tych, którzy twierdzą, że na lato najlepszy jest chłodnik? Jeśli tak właśnie jest, możesz pokusić się o przyrządzenie tradycyjnego gazpacho. Jakie produkty przyjdą ci z pomocą? Podczas zakupów zaopatrz się w pomidory bawole sercaa, paprykę, zielone ogórki, cebulę, czosnek, oliwę z oliwek, bagietkę oraz sól i pieprz. Realizację powyższego przepisu rozpocznij od sparzenia pomidorów i obrania ich ze skórki. Pokrój je na ćwiartki, usuń z ich wnętrza gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę. Podobnie postępuj z papryką i ogórkiem. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i uzupełnij je o drobno posiekaną cebulę. Namocz w wodzie bagietkę, a potem ją poporcjuj i również umieść w czaszy blendera. Kropką nad i całej mikstury będzie kilka łyżek oliwy z oliwek, ocet oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotową zupę rozlej na talerze i udekoruj je pomidorkami koktajlowymi.
Gazpacho z arbuzem
Nie spodobała ci się klasyczna wersja gazpacho? Możliwe, że zasmakujesz w jego nieco innej odsłonie. Wszystkie łasuchy z pewnością ucieszą się na wieść, że można uzupełnić je o soczystego arbuza. Ten wariant letniej zupy pochodzi z Madrytu i jeszcze lepiej smakuje, gdy zbalansujesz delikatną słodycz powyższego owocu dodatkiem papryczki chili. Jeśli nie przepadasz za jej świeżą wersją, możesz pokusić się o użycie suszonego wariantu w płatkach. Pamiętaj również o dodaniu do zupy dobrej jakości oliwy z oliwek.
Chłodnik rzodkiewkowy
Jeśli nie chłodnik litewski lub bułgarski, to może rzodkiewkowy? Pikanterie tej letniej zupy możesz dawkować, zmieniając stosunek ogórków do rzodkiewek. To danie na gorące dni jest nie tylko bardzo smaczne i pożywne, ale także niskokaloryczne, ponieważ w jednej średniej objętości porcji zjadasz zaledwie 160 kcal. Po takim obiedzie będziesz czuł się lekko i zostawisz sobie trochę miejsca na deser w postaci lodów. Czego będziesz potrzebować do zrobienia tej zupy? Tylko kilku składników, tj. rzodkiewek, ogórków, koperku, czosnku oraz jogurtu naturalnego.
Chłodnik wiśniowy z lawendą
Na ostatniej pozycji naszej dzisiejszej listy znajdziesz połączenie, które na pierwszy rzut oka w ogóle do siebie nie pasuje – a jednak. Chłodnik wiśniowy z lawendą docenią fani nietuzinkowych rozwiązań kulinarnych. Aby go przyrządzić, zacznij od umycia i wydrylowania wiśni. Umieść je w dużym garnku, dodaj sok i skórkę pomarańczy oraz kwiaty lawendy. Zalej wszystkie składniki wodą i doprowadź ją do wrzenia. Tak powstałą zupę należy doprawić solą i cukrem do smaku. Na tym etapie wyjmij kwiaty lawendy i rozdrobnij mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody. Dolej tę miksturę do zupy i poczekaj do zgęstnienia. Na koniec poczekaj, aż zupa ostygnie i gotowe.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Śniadanie latem robię w 2 minuty. Nie idzie w boczki, mam po nim wagon energii »
Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza »
Zapomnij o Chmurce, teraz króluje księżniczka. To malinowe ciasto będzie hitem lata »